Skocz do zawartości
Kamiru30

Jaki Komputer Do Montażu Filmów Do 13 Tys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z skompletowaniem zestawu dla znajomego. Komputera potrzebuje do pracy, obróbki plików video.

W tym segmencie rynku komputerowego jestem kompletnym laikiem, wiec proszę o pomoc w wyborze jak najlepszych podzespołów.

Kwota jaka jest do przeznaczenia na ten zestaw to około 12-13 tyś zł oczywiście jeżeli dopłata do jakiegoś elementu będzie uzasadniona dużym skokiem wydajności to niewykluczone ze parę stówek uda się jeszcze znaleźć.

Znajomy z tego co mówił chce mieć w zestawie:

2x Intel Xeon Processor X5460 - 3,16 GHz;

8 gb pamięci;

dysk 300gb 10.000 lub 15.000 tys obrotów

dobrą kartę graficzna (nie mam pojęcia jaka karta sprawdzi się w obróbce filmów..)

do tego jakąś płytkę serwerową żeby to gdzieś powkładać

mamrotał tez coś pod nosem o FireWire HD do zgrywania filmów w jakości HD ale niezbyt orientuje sie o co mu chodziło

jakiś zasilacz co to by uciągnął takiego potworka

bez obudowy bo jakąś pomoc do płyt serwerowych ma.

Proszę o jakieś sugestie szczególnie w sprawie wyboru grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według znajomego który do tej pory pracował na 250gb dysku, 300gb jest wystarczające do pracy nad danym projektem, oczywiście system i programy będą na drugim dysku. Mówił że głównie zależy mu na tym żeby dyski miały minimum 10tys obr/min. Jeżeli jednak te dyski co podałeś połączone w raid będą miały lepsze parametry pracy od jednego dysku SAS, to warto nad taką opcją się zastanowić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi