Trout Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Witam, Zrobiłem świeżą instalację Vista Home Premium x64, zainstalowałem potrzebne aplikacje i chciałbym w tym miejscu zrobić na wszelki wypadek obraz całości na zewnętrznym twardym dysku. System mam postawiony na macierzy RAID 0+1. Czy jest wogóle taka możliwość? Czytałem o tym w artykule Jak zbudować i przyśpieszyć RAID 0 - Poradnik ale nie znalazłem odpowiedzi czy da się to zrobić dla macierzy RAID 0+1 i Visty x64. Za porady będę wdzięczny Trout Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Witam, Zrobiłem świeżą instalację Vista Home Premium x64, zainstalowałem potrzebne aplikacje i chciałbym w tym miejscu zrobić na wszelki wypadek obraz całości na zewnętrznym twardym dysku. System mam postawiony na macierzy RAID 0+1. Czy jest wogóle taka możliwość? Czytałem o tym w artykule Jak zbudować i przyśpieszyć RAID 0 - Poradnik ale nie znalazłem odpowiedzi czy da się to zrobić dla macierzy RAID 0+1 i Visty x64. Za porady będę wdzięczny Trout Tak da się, np. za pomocą Ghost'a można zrobić obraz całej macierzy włącznie z podziałem na partycje i wszystkimi danymi na nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Tak da się, np. za pomocą Ghost'a można zrobić obraz całej macierzy włącznie z podziałem na partycje i wszystkimi danymi na nich. Rozumiem, że dokładnie takim sposobem jak opisał Autor poradnika, który przytoczyłem w swoim poście? Czy ma znaczenie, z której wersji programu użyjemy pliku ghost.exe i czy istnieje zasada im wyższa wersja tym lepiej (14 chyba teraz obowiązuje)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Rozumiem, że dokładnie takim sposobem jak opisał Autor poradnika, który przytoczyłem w swoim poście? Czy ma znaczenie, z której wersji programu użyjemy pliku ghost.exe i czy istnieje zasada im wyższa wersja tym lepiej (14 chyba teraz obowiązuje)? Tak się śmiesznie składa że ja jestem tym autorem, co do wersji Ghost'a to ostatnia DOS-ow wersja to v11, i jej używam na co dzień (w poradniku zresztą też). Nie ma problemów z robieniem kopi całych macierzy poprostu w menu wybieramy kopie całego dysku (jedna macierz jest widziana jako pojedynczy dysk) w ten sposób mam kopie wraz z bootsektorem, podziałem na partycje oraz wszystkimi danymi na tych partycjach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Tak się śmiesznie składa że ja jestem tym autorem, O!!! :) miło poznać - BTW dobry artykuł, troszku się poduczyłem. Niestety w moim przypadku w RAID 0+1 nie dało się wcisnąć paska 128KB, choć taki, z tego co pisali w opisie płyty głównej (dla RAID 0 lub 1) byłby najlepszy do moich celów. BIOS pozwalał wstawić max tylko 64KB - no może taka uroda 0+1. Zastanawiam się jeszcze nad kupnem Acronis True Image v11 Home - do robienia obrazu systemu, masz może jakieś porównanie ZA i PRZECIW?. Wysłałem jeszcze do Ciebie PM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 O!!! :) miło poznać - BTW dobry artykuł, troszku się poduczyłem. Niestety w moim przypadku w RAID 0+1 nie dało się wcisnąć paska 128KB, choć taki, z tego co pisali w opisie płyty głównej (dla RAID 0 lub 1) byłby najlepszy do moich celów. BIOS pozwalał wstawić max tylko 64KB - no może taka uroda 0+1. Zastanawiam się jeszcze nad kupnem Acronis True Image v11 Home - do robienia obrazu systemu, masz może jakieś porównanie ZA i PRZECIW?. Wysłałem jeszcze do Ciebie PM. Nigdy nie używałem Acronis True Image więc nie bardzo mam jak coś o tym programie powiedzieć, wiem tylko iż użytkownicy sobie go chwalą. Sam używam Ghost'a od lat a więc kwestia przyzwyczajenia i póki co nie planuję tego zmieniać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...