Daws Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Obecnie w kompie mam 2 Barracudy 160GB 7200.10 UDMA100 prawie nówki. Podłączone są do kontrolera RAID w płycie głównej za pomocą przejściówek IDE->SATA. Działają w RAID0 jako dyski SATA1. Transfery w HD tachu mam dochodzące do 95 MB/s. Troche mało, zważywszy że jedna taka Barracuda osiąga w granicach 70MB/s. I teraz dylemat - planuje zakupić zawnętrzny kontroler SATA RAID od Adapteca za ok.150 PLN. Kontroler jest SATA1, przejściówki też pozwalają pracować dyskom jako SATA1, więc spodziewam się niewielkiego wzrostu, może w granicach 120MB/s. Zawsze to coś. Ale tak sobie pomyślałem, że może sprzedać te dwie Barki, sprzedać przejściówki i kupić jeden pożądny i szybki dysk na SATA2 np jakiegoś Raptora 10K obrotów. I tu pytanie - co da mi lepszą wydajność? Kupienie tego kontrolera i RAID0 z tych Barek czy pozbycie sie wszystkiego i kupienie jednego np Raptora? Czy taki Raptor przekracza granice 100MB/s? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) Obecnie w kompie mam 2 Barracudy 160GB 7200.10 UDMA100 prawie nówki. Podłączone są do kontrolera RAID w płycie głównej za pomocą przejściówek IDE->SATA. Działają w RAID0 jako dyski SATA1. Transfery w HD tachu mam dochodzące do 95 MB/s. Troche mało, zważywszy że jedna taka Barracuda osiąga w granicach 70MB/s. I teraz dylemat - planuje zakupić zawnętrzny kontroler SATA RAID od Adapteca za ok.150 PLN. Kontroler jest SATA1, przejściówki też pozwalają pracować dyskom jako SATA1, więc spodziewam się niewielkiego wzrostu, może w granicach 120MB/s. Zawsze to coś. Ale tak sobie pomyślałem, że może sprzedać te dwie Barki, sprzedać przejściówki i kupić jeden pożądny i szybki dysk na SATA2 np jakiegoś Raptora 10K obrotów. I tu pytanie - co da mi lepszą wydajność? Kupienie tego kontrolera i RAID0 z tych Barek czy pozbycie sie wszystkiego i kupienie jednego np Raptora? Czy taki Raptor przekracza granice 100MB/s? chyba mialem ten kontroler o którym wspominasz - dwuportowy i ... niestety nie sprawdził sie za dobrze ... POlecam minimum 1430 Tylko najnowsze (2.5") raptory przebijają 100<B/s w średnim odczycie Edytowane 24 Czerwca 2008 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Samsungi F1 też mają avg read na poziomie 95-99MB/s ;) Robisz Raid0 z dwóch F1 320GB i napewno będzie powyżej tych 100MB/s ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daws Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 chyba mialem ten kontroler o którym wspominasz - dwuportowy i ... niestety nie sprawdził sie za dobrze ..miałeś? znaczy pozbyłeś się? a jakie dyski miałeś w niego wpięte i jak sie transfery spisywały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...