darqious Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Witam. Mój procesor to Core 2 Duo E6600. Problemy pojawiły się tydzień temu, po przesiadce na nową płytę - MSI P35 Neo2-FIR, ver. 1.2. Czyściłem, smarowałem, sprawdzałem, nic... czyściłem, smarowałem... i tak kilkanaście razy, na przemian pastami: Arctic Silver 5 i pastą dołączoną do mojego Thermalrighta HR-01 Plus - za każdym razem temperatura dochodzi do 55*C (pasywnie). Procek raczej nie jest przewoltowany (na co wskazują programy CPU-Z i SpeedFan). Na poprzedniej płycie chodził "w miarę" dobrze, tzn. po założeniu nowo kupionego Thermalrighta do 45*C w stresie pasywnie, obniżyłem jeszcze napięcie i olałem to. Już wtedy planowałem zakup nowej płyty. Myślę: posmaruję jeszcze raz porządnie i będzie malinowo. Rzeczywiście, po zdjęciu coolera przy zmianie płyty zobaczyłem, że procek nie stykał się całą swą powierzchnią z coolerem. Tym razem mocno go docisnąłem ale i tak za każdym razem jak niezadowolony z temperatury go zdejmuję, procek styka się jeszcze mniejszą powierzchnią - na moje oko 1,5 cm^2. Czyżbym źle smarował? Posmarowałem w swej karierze już kilkanaście procków i wszystko było miodzio, na swojego zdecydowałem się dziś położyć Liquid MetalPad od Coolaboratory. I tu sprawa jest równie kiepska. Co najciekawsze, za każdym razem cooler jest gorący w dotyku. O co tu ch(ł)odzi? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) Weź jakąś pastę i rozsmaruj ją po całej powierzchni a jak nie da nic to nałóż na środek i przyciśnij cooler, niech się sama rozprowadzi :P A jest OC proca? Bo u mnie a WC @ 3GHz jest 51 w stresie :P Edytowane 24 Czerwca 2008 przez Manhunt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqious Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) Manhunt - procesor bez oc, czyli 2,4 GHz (266x9) Co do dociskania coolera do procka z pastą na środku to boję się, żeby ta pasta nie wyszła poza powierzchnię procka, nie chcę jej też dać za mało. EDIT: cały czas pracuję na "pająku" Edytowane 24 Czerwca 2008 przez dariosso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...