Skocz do zawartości
Utek

3 dysk how???

Czy jestem lama ;P  

1. 1. Czy jestem lama ;P

• Tak
      4
    • Tak duza
      12
    • Nie wiem
      2
    • Nie, kazdy kiedys zaczynal. lamo :P
      12

Rekomendowane odpowiedzi

szukałem na forum i nie znalazłem (nei jestem za częstym bywalcem) więc piszę :P

mam 3 dyski tzn jeden padł poszedł na miesiąc na wymianę gwaranacyjną (hyhy ibm ;P)

w międzyczasie kupiłem inny dysk

mój problem polega na tym że nie mogę tak ustawić zworek na dyskach żeby mój komp widział 3 dysk (czy to w biosie cyz to w exploratorze), do wyboru mam master, slave, cable select. Dysk jest na odzielnym kablu. najsmieszniejesze jest to że sam menager urządzen widzi ten dysk i w dodatku jako SCSI ;P

aa secundo sprawa po zmianie systemu z 2000 na XP prof kłóci mi się nagrywarka (lg 12x8x32 z CD-romem 42 też lg), przy jednym z dysków zawsze pisze dysk niedostępny niepoprawna funkcja

H E L P pliz :>

Sry za gupawą ankietę ale mam zajebisty humor ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj sobie dodatkowy kontroler bo widze że masz 2 cdromy i 3 dyski...

Ahhh dopiero teraz zauwazyłem, więc tak jak mowi donio, albo kupujesz dodatkowy kontroler albo musisz zgrezygnować z jednego urządzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uaaa dzięki za cudowne odpowiedzi w ankiecie nie spodziewałem się innych ;P zapomniałem dodać że płytkę mam asusa a7v133 ona miała jakieś kontrolery i raida ale nei mam instrukcji a w internecie znalazłem tylko po angielsku a aż tak biegły w tym języku nie jestem

2. Ewentualnie jak zainstalować kontroler dodatkowy ??[/code]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam w płytce sloty

primary ide - tu mam 2 hdd

scondary ide - tu mam cd (slave) i cdrw (master) cd nie działa

primary ata100 - to powinien działać hdd trzeci ale nie idzie (komp go widzi jako scsi ale tylko w managerze urządzeń

seconary ata100 pusty

płyta powinna mieć raid też czy naprawde muszę kupować odzielny kontroler żeby działało ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam w płytce sloty 

primary ide - tu mam 2 hdd

scondary ide - tu mam cd (slave) i cdrw (master) cd nie działa

primary ata100 - to powinien działać hdd trzeci ale nie idzie (komp go widzi jako scsi ale tylko w managerze urządzeń

seconary ata100 pusty

płyta powinna mieć raid też czy naprawde muszę kupować odzielny kontroler żeby działało ??

Nie musisz kupowac kontrolera, ta plytka ma dodatkowy kontroler promise. W sumie mozna podlaczyc 8 urzadzen. System rozpoznaje kontroler jako scsi i tak ma byc, i z tego co piszesz to dobry znak, ze system wykrywa dysk w menadzerze urzadzen. Teraz musisz tylko zalozyc partycje na dysku, zeby byl widoczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz kupowac kontrolera, ta plytka ma dodatkowy kontroler promise. W sumie mozna podlaczyc 8 urzadzen. System rozpoznaje kontroler jako scsi i tak ma byc, i z tego co piszesz to dobry znak, ze system wykrywa dysk w menadzerze urzadzen. Teraz musisz tylko zalozyc partycje na dysku, zeby byl widoczny.

ha super 1 dobra wiadomość :) a co do cdromu to wiesz co może przeszkadzać że nie współpracują??

pod 2000 prof działały bez problemu :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha super 1 dobra wiadomość :) a co do cdromu to wiesz co może przeszkadzać że nie współpracują??

pod 2000 prof działały bez problemu :|

A w biosie jest widoczny i cd i cdr na jednym kablu ? Dobra szkoda zasmiecac forum, odezwij sie wieczorem na gadu (669157). Mam taka plytke na dodatkowym kompie to powiem ci co i jak podlaczyc zeby bylo git :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...