Skocz do zawartości
verte

Jaki Wentylator Na Radiator Geforce 3 Ti ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dokonałem doniosłego zakupu karty Medion Geforce 3 TI200 :lol2: do swojego przedwojennego komputera. Karta ta nie ma wentylatora, sam radiator, a chciałbym ją lekko podkręcić w RivaTunerze (bez wentylatora nie da raczej rady, bo karta mocno grzeje). Wiąże się z tym pytanie - jaki (tani) wentylator mogę zamontować na tym radiatorze (załączam zdjęcie karty) i jak to zrobić? Jestem amatorem, więc proszę nie podawać zbyt skomplikowanych sposobów ani nie zachęcać do zmiany sprzętu bo jestem zadowolony z tego co mam.

A może zmienić również radiator albo wymienić pastę (pod radiatorem pewnie jest jakaś taśma klejąca a nie pasta)?

post-161108-1214654868_thumb.jpg

Edytowane przez verte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz "zamontować" obojętnie jaki wiatrak np. 80mm ( może masz jakiś wolny ) i zawiesić go na karcie "gumki" B-) lub opaski zaciskowe. Jak puścisz go na 5v to będzie prawie niesłyszalny i poradzi sobie z chłodzeniem tej karty. Jak masz jakieś pytania to pisz ;] Mogę zapodać zdjęcia.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki; zwykłe gumki - nie pomyślałem o tym, rzeczywiście można by 80mm wiatrak nawet sznurkiem przymocować :lol2: (czy ktoś już tak robił?), tylko tak patrzę na to zdjęcie karty i zastanawiam się jak to zrobić. Jeśli te gumki czy coś miałyby obejmować całą kartę to zawadza wejście do agp, a jeśli na ukos obchodziłyby wejście to kiepsko widzę stabilność takiego umocowania. Czy wentylator miałby wiać na radiator, czy wyciągać powietrze? Poza tym musiałbym znaleźć jakiś sposób żeby go z zasilacza "puścić na 5v" bo nie mam wolnych wtyków na wentylatory na płycie głównej, a na elektronice się nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz jakiś stary radiator to możesz go pociąć na kawałki i zrobić z tego radiatory na pamięci na karcie.

A co do wentyla to albo 80mm na 5v albo można by zamontować coś mniejszego i puścić na 7v. To już twój wybór.

A żeby zapuścić wentyl na 5v to trzeba zrobić tak

Dołączona grafika

Sory za tak duży obrazek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomysł z wykorzystaniem starych radiatorów na pamięci - przyda się. Tylko jak je przymocować? Musiałaby być chyba jakaś dwustronna taśma przylepna przewodząca ciepło - jest takie coś? I jak to jest z tym wentylatorem - ma dmuchać na radiator czy wyciągać z niego powietrze?

Może rzeczywiście superglue to też jest opcja... Tylko te kratki radiatora są takie wąskie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak to jest z tym wentylatorem - ma dmuchać na radiator czy wyciągać z niego powietrze?

Może rzeczywiście superglue to też jest opcja... Tylko te kratki radiatora są takie wąskie...

IMO dmuchać na radiator, choć pewnie ktoś powie że lepiej było by gdyby wyciągał. Zobaczysz jak się będzie kręcić karta i wybierzesz, czy ma dmuchać czy wyciągać.

Można też przykleić radiatorki na klej termo przewodzący, ale to już chyba więcej roboty niż z taśmą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jeśli dobrze przymocujesz to będzie ok. Można by też kupić papier ścierny wodny o gradacji 2000 i przeszlifować lekko spód tego radiatora od procka, potem przesmarować jakąś pastą i będzie ok.

A z tego radiatora można zrobić tak jak wcześniej pisałem, małe radiatorki na pamięci.

Pozdro,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry pomysł z wykorzystaniem starego radiatora, tak właśnie zrobię :) Gdybyście mogli mi jeszcze powiedzieć, co wykorzystać do zamontowania radiatora od procesora na rdzeniu karty - klej czy taśmę? Upatrzyłem sobie na Allegro taśmę http://allegro.pl/item389264826_oryginalna...odzaca_3m_.html , ale obawiam się że przy tak wysokich temperaturach i ciężkości radiatora odklei się on w pewnym momencie od rdzenia i karta się spali. Z drugiej strony klej, np. http://allegro.pl/item387037966_zalman_kle...nikowy_aab.html , to raczej rozwiązanie na stałe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi