verte Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 (edytowane) Dokonałem doniosłego zakupu karty Medion Geforce 3 TI200 :lol2: do swojego przedwojennego komputera. Karta ta nie ma wentylatora, sam radiator, a chciałbym ją lekko podkręcić w RivaTunerze (bez wentylatora nie da raczej rady, bo karta mocno grzeje). Wiąże się z tym pytanie - jaki (tani) wentylator mogę zamontować na tym radiatorze (załączam zdjęcie karty) i jak to zrobić? Jestem amatorem, więc proszę nie podawać zbyt skomplikowanych sposobów ani nie zachęcać do zmiany sprzętu bo jestem zadowolony z tego co mam. A może zmienić również radiator albo wymienić pastę (pod radiatorem pewnie jest jakaś taśma klejąca a nie pasta)? Edytowane 28 Czerwca 2008 przez verte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielkiZly Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Możesz "zamontować" obojętnie jaki wiatrak np. 80mm ( może masz jakiś wolny ) i zawiesić go na karcie "gumki" B-) lub opaski zaciskowe. Jak puścisz go na 5v to będzie prawie niesłyszalny i poradzi sobie z chłodzeniem tej karty. Jak masz jakieś pytania to pisz ;] Mogę zapodać zdjęcia. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verte Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Dzięki; zwykłe gumki - nie pomyślałem o tym, rzeczywiście można by 80mm wiatrak nawet sznurkiem przymocować :lol2: (czy ktoś już tak robił?), tylko tak patrzę na to zdjęcie karty i zastanawiam się jak to zrobić. Jeśli te gumki czy coś miałyby obejmować całą kartę to zawadza wejście do agp, a jeśli na ukos obchodziłyby wejście to kiepsko widzę stabilność takiego umocowania. Czy wentylator miałby wiać na radiator, czy wyciągać powietrze? Poza tym musiałbym znaleźć jakiś sposób żeby go z zasilacza "puścić na 5v" bo nie mam wolnych wtyków na wentylatory na płycie głównej, a na elektronice się nie znam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu26 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Ja się wkurzylem i do swojego 8600Gt przykleilem wentylator 12cm na SuperGlue :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez89 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Jak masz jakiś stary radiator to możesz go pociąć na kawałki i zrobić z tego radiatory na pamięci na karcie. A co do wentyla to albo 80mm na 5v albo można by zamontować coś mniejszego i puścić na 7v. To już twój wybór. A żeby zapuścić wentyl na 5v to trzeba zrobić tak Sory za tak duży obrazek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verte Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Dzięki za pomysł z wykorzystaniem starych radiatorów na pamięci - przyda się. Tylko jak je przymocować? Musiałaby być chyba jakaś dwustronna taśma przylepna przewodząca ciepło - jest takie coś? I jak to jest z tym wentylatorem - ma dmuchać na radiator czy wyciągać z niego powietrze? Może rzeczywiście superglue to też jest opcja... Tylko te kratki radiatora są takie wąskie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobo90 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Taśma -> http://www.allegro.pl/item389742988_orygin...odzaca_3m_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez89 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 I jak to jest z tym wentylatorem - ma dmuchać na radiator czy wyciągać z niego powietrze? Może rzeczywiście superglue to też jest opcja... Tylko te kratki radiatora są takie wąskie... IMO dmuchać na radiator, choć pewnie ktoś powie że lepiej było by gdyby wyciągał. Zobaczysz jak się będzie kręcić karta i wybierzesz, czy ma dmuchać czy wyciągać. Można też przykleić radiatorki na klej termo przewodzący, ale to już chyba więcej roboty niż z taśmą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verte Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Czy wymiana tego radiatora, który widać na zdjęciu (bardzo niskie szczeble i duże odstępy między nimi...) na standardowy radiator od procesora (4 cm wysokości) byłaby dobrym rozwiązaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez89 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Tak, jeśli dobrze przymocujesz to będzie ok. Można by też kupić papier ścierny wodny o gradacji 2000 i przeszlifować lekko spód tego radiatora od procka, potem przesmarować jakąś pastą i będzie ok. A z tego radiatora można zrobić tak jak wcześniej pisałem, małe radiatorki na pamięci. Pozdro, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verte Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Dobry pomysł z wykorzystaniem starego radiatora, tak właśnie zrobię :) Gdybyście mogli mi jeszcze powiedzieć, co wykorzystać do zamontowania radiatora od procesora na rdzeniu karty - klej czy taśmę? Upatrzyłem sobie na Allegro taśmę http://allegro.pl/item389264826_oryginalna...odzaca_3m_.html , ale obawiam się że przy tak wysokich temperaturach i ciężkości radiatora odklei się on w pewnym momencie od rdzenia i karta się spali. Z drugiej strony klej, np. http://allegro.pl/item387037966_zalman_kle...nikowy_aab.html , to raczej rozwiązanie na stałe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielkiZly Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 (edytowane) a nie łatwiej porostu zawiesić ten wiatrak? Mój x1050 pol roku chodzi z wiatrakiem 80mm@5v i jest git. foto ps. sorx za jakość zdjęć ale troche % dzisiaj ;] Edytowane 28 Czerwca 2008 przez wielkiZly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...