Dijkstra Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 Witam. Jak w tytule. Wybrałem to forum, bo u większości z Was Sandra śmiga OK, więc problem raczej w moim konfigu, nie w Sandrze. Więc Sandra w wersji 2003.1.9.31, ale w poprzedniej to samo. Problem jest taki, że przy modułach "mainboard information" i "CPU&BIOS information" zaraz po uruchomieniu mam zwiechę, ale nietypową, tylko komp zamarza: VGA->off, HD->off, wiatrak pracuje. Nie działa reset hardwareowy, trzeba zasilanie odciąć. Przed chwilą nie udało mi się kompa po czymś takim wcale uruchomić, musiałem "Clear CMOS" zrobić, i dopiero wstał. Podobnie nie działa mi "motherboard monitor"- przy pierwszym uruchomieniu, podczas identyfikacji mobo dzieje się dokłądnie to samo. Jak zmniejsze mnożnik do default, to zdarza się to rzadziej, ale jednak. Teraz, na 12.5x133 praktycznie nie ma szans na odpalenie tych modułów. Nie pytajcie mnie o zasiłke, bo jak widać z konfiga mam Fortrona, napięcia rock stable, komp może sobie tydzień robić 3D marka, prime 95, CPU burn, hot CPU i nic się nie dzieje. Temp max 45*C, NB zimny, SB zimny, clock generator zimny :roll: :evil: 8O Szczegóły konfiga: -palominko@1.75V (zawsze stabilne na CPU burn, na 1.775 to samo) -RAM mam 2 kości, 128MB jest Kingstona CL2 chyba, 256MB jest noname CL3, ale chodzi całość na CL2 jak pojadę VDD na 3.4V. Memtesta i memory test z Sandry przechodzi gładko. -Bios najnowszy- Q11, na Q9 było to samo. CO TO KUFA JEST ????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qra Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 Ten typ chyba tak ma(płyta). U mojej siostry też wiesza KAV'ła(a900 128 SDRAM Leadtek GF2MX SH wszystko na default BIOS q8.1). Dodatkowo Speedfan robi to samo Pomaga dopiero wyjęcie kabla zasilającego, bo z guzika nie można wyłączyć ani zresetować Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 mi sie to zaczelo dziac po zmianie biosa nie dzialaja zadne programy typu MBM musze uruchamiac z komenda no SMBUS scanning i jestem pewien, ze to przez bios, bo przez pewien czas mialem wszystko ok, a pozniej raz uruchamiam PC i widze bios checksum error, restart i poszlo, ale zgadnij co... :D mam od tamtej pory to samo co ty i za cholere nie mam pojecia jak to usunac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 To spox. Nie żebym tęsknił jakoś za sandrą, albo obawiał się o mój komputer, bo jest najstabilniejszy ze wszystkich, jakie miałem (fakt, nie było tego dużo), ale po prostu ciekawi mnie co to. Pewnie jakiś bug mały chipsetu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parseval Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 mam ta plyte i powiem ze u mnie problemy tego typu pojawiaja sie dopiero w momencie zmiany napiecia proca w biosie z default na cokolwiek inne. przy standardowych ustawieniach zadnych klopotow. mam wersje F5 ale na mojej poprzedniej F1 bylo dokladnie tak samo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Też mam mobo rev. F5 Parseval, możesz powiedzieć, ile masz w 3d marku 2001se na swoim konfigu? Bo wszytko oprócz grafy mamy identycznie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Też mam mobo rev. F5 Parseval, możesz powiedzieć, ile masz w 3d marku 2001se na swoim konfigu? Bo wszytko oprócz grafy mamy identycznie :) Ja tez sie wtrace Jak mialem jescze GF 2 mx 400 32 mb i Athlona 1333 Mhz Byl to jakis noname, ale krecil sie niezle Rdzeń: 200Mhz@215Mhz Pamięci: 166Mhz@212Mhz Max co wycisnalem na defaultowym tescie to 3325!!!!! punktow Karta jednak nie wytrzymala i teraz sluzy mi jako breloczek :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parseval Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 7561 -win98se, omega drivers 2.5.88a, przed momentem zrobiony karta nie krecona, zreszta artefakty pojawiaja sie juz przy 270MHz (rdzenia i mem, bez znaczenia). wiem ze wynik kiepsciutki, ale nie gram za wiele i w zupelnosci mi styka :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Też mam mobo rev. F5 Parseval, możesz powiedzieć, ile masz w 3d marku 2001se na swoim konfigu? Bo wszytko oprócz grafy mamy identycznie :) Ja tez sie wtrace Jak mialem jescze GF 2 mx 400 32 mb i Athlona 1333 Mhz Byl to jakis noname, ale krecil sie niezle Rdzeń: 200Mhz@215Mhz Pamięci: 166Mhz@212Mhz Max co wycisnalem na defaultowym tescie to 3325!!!!! punktow Karta jednak nie wytrzymala i teraz sluzy mi jako breloczek Ty mnie lepiej nie strasz :? :? :? Cholera, ludzie kręcą te memorki na mx400 powyżej 210Mhz?? U mnie właśnie na 210 się kończy regulacja we wszytkich tweakerach :evil: Chłodziłeś tą grafę dodatkowo, bo u mnie właśnie ostatnio drugi cooler po drógiej stronie pcb się pojawił, a na memorkach mam rdiatory 4cm. 2 PCI pod grafą zajęte... Parseval dzięki, to potwierdza moje przypuszczenia, że płyta i te zakichane sdramy jeszcze mogą być, ale ta moja grafa, eh... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Też mam mobo rev. F5 Parseval, możesz powiedzieć, ile masz w 3d marku 2001se na swoim konfigu? Bo wszytko oprócz grafy mamy identycznie :) Ja tez sie wtrace Jak mialem jescze GF 2 mx 400 32 mb i Athlona 1333 Mhz Byl to jakis noname, ale krecil sie niezle Rdzeń: 200Mhz@215Mhz Pamięci: 166Mhz@212Mhz Max co wycisnalem na defaultowym tescie to 3325!!!!! punktow Karta jednak nie wytrzymala i teraz sluzy mi jako breloczek Mialem mega radiatory! :lol: Ty mnie lepiej nie strasz :? :? :? Cholera, ludzie kręcą te memorki na mx400 powyżej 210Mhz?? U mnie właśnie na 210 się kończy regulacja we wszytkich tweakerach :evil: Chłodziłeś tą grafę dodatkowo, bo u mnie właśnie ostatnio drugi cooler po drógiej stronie pcb się pojawił, a na memorkach mam rdiatory 4cm. 2 PCI pod grafą zajęte... Parseval dzięki, to potwierdza moje przypuszczenia, że płyta i te zakichane sdramy jeszcze mogą być, ale ta moja grafa, eh... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UfoK Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Ustaw napięcie na standardowe to Sandra nie będzie się wieszać. Na Solteku Sl 75KAV to zawiechy w Sandrze, Speedfanie po zmianie napięcia to normal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 mam ta plyte i powiem ze u mnie problemy tego typu pojawiaja sie dopiero w momencie zmiany napiecia proca w biosie z default na cokolwiek inne. przy standardowych ustawieniach zadnych klopotow. mam wersje F5 ale na mojej poprzedniej F1 bylo dokladnie tak samo Słyszałem to już kilka razy. Kiedyś próbowałem zmienić spod Win FSB jakimś programikiem i przeżyłem chwile grozy kiedy ekran śściemniał a reset nie chciał działać. Na szczęście chwilowe odcięcie zasilania pomogło. Dlatego nie polecam używania tych marnych jak jesień średniowiecza darmowych programiczków do ustawiania zegarów. Przekonałem się ostatnio że w 80% DARMOWE=DO 4 LITER, NIEWYROBIONE. To że płyta nie reagowała na reset oznacza że zadziałały zabezpieczenia niskiego poziomu (czysto elektroniczne, niezależne od biosu). A jak już takowe się włączają to znaczy że taki programik włączony na np. ECS puściłby ją z dymem. NIE POLECAM! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parseval Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Majster, nie wiem jak sie to ma do tematu? Jednak skoro juz o tym mowa, to ja z powodzeniem bawilem sie SoftFsb pod winXP. zadnych problemow. Dijkstra, ja niedawno grafe zmienilem, wczesniej mialem Winfasta 2MX. dokladnie ne pamietam, ale bylo cos powyzej 2k na D650@866. jak zmienilem proca, wynik podskoczyl do ok. 2600. wiec jeszcze podkrecilem zegar pamiatek na karcie do 205 (210 juz kaszanka), pamieci bez radiatorkow. ostateczny wynik 3DMarku2001se to bylo cos ok. 3200. rdzenia nie podkrecalem i tak g...o to dawalo. a skoro juz sie maly zlot uzytkownikow KAV zrobil, to skorzystam i spytam tych co radki maja. czasem mi sie karta wywala, szczegolnie jak DX8.1 odpalam. czarny ekran albo kolorowe paski. nie wiem co jest, zasilka podobno (mam CodeShita). tylko ze na innej plycie z ta zasilka pomyka az milo acha, a jakich sterow do via uzywacie? podobno te najnowsze nie skupiaja sie na tak zaawansowanym wiekiem sprzecie ;-) i lepiej starsze instalowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoo Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 mam ta plyte i powiem ze u mnie problemy tego typu pojawiaja sie dopiero w momencie zmiany napiecia proca w biosie z default na cokolwiek innedokladnie nic dodac nic ujac :) probowalem u siebie zmienic napiecie durnia /w default ma 1.82V/ ustawialem mu recznie 1.6V ale mialem problemy takie jak Dijkstra wiec dalem spokoj, swoja droga troche za wysokie to napiecie ale co tam jeszcze troche i bedzie XP :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 mam ta plyte i powiem ze u mnie problemy tego typu pojawiaja sie dopiero w momencie zmiany napiecia proca w biosie z default na cokolwiek innedokladnie nic dodac nic ujac :) probowalem u siebie zmienic napiecie durnia /w default ma 1.82V/ ustawialem mu recznie 1.6V ale mialem problemy takie jak Dijkstra wiec dalem spokoj, swoja droga troche za wysokie to napiecie ale co tam jeszcze troche i bedzie XP :D Ehm, Ehm... Mam w podpisie wyrażnie AGOIA 1700@2000XP; seria agoia to rdzeń palomino, czyli default VCORE=1,75 :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoo Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Mam w podpisie wyrażnie AGOIA 1700@2000XP; seria agoia to rdzeń palomino, czyli default VCORE=1,75 napiecie proca masz biosie ustawione na default? czy sam ustawiales wartosc ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Czy ustawiam default, czy 1.75V pokazuje mi to samo w via hardware monitor- czyli 1.78 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoo Opublikowano 4 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2003 u Ciebie ustawienie default jest prawidlowe-zgodne ze specyfikacja proca u mnie default dla Durnia1200 to 1.82V :? troche duzo powinien miec 1.6-1.75V (tak se mysle) wiec widocznie mam jakis problem z plyta (pytanie jaki?) jak go recznie przestawie na nizsze napiecie to sie wykoleja po 5min. :( a na 1.82V grzal sie do 55st. w stresie musialem zamontowac wiatrak z ksera :D pod CDRW dmucha bezposrednio na radiator proca teraz temp. spadla do 40-44st w stresie. Boje sie myslec co bedzie jak wstawie XP troche wiecej ciepla wydziela a jeszcze jak w default dostanie 1.85V to chyba drugi wiatrak bede musial z pracy wyniesc ale wtedy to juz chyba korki do uszu beda potrzebne. Wiec jesli ktos wie co moze byc przyczyna blednego okreslania przez SOLTEKA Vcore (opcja default) bylbym wdzieczny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Eeee, myślęże masz te 1.75V, a płytka Ci po prostu głu[ie napięcie podaje. Czym mierzysz? Ja VIA Hardware Monitor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...