Skocz do zawartości
Miguel707

Recenzja Lg M228wa-bz.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc chciałbym zaprezentować Wam mój nowy nabytek : LG M228WA-BZ. Jest to monitor 22 calowy z czasem reakcji 5ms, tunerem TV oraz masą wejść. Przesiadłem się na niego po 6 letnim użytku Samsunga 755DFX. Monitor posiada 3 lata gwarancji oraz dodatkową 30 dniową gwarancję na bad-pixele - wystarczy, że wyskoczy jeden dowolnego typu i można go na koszt LG odesłać do wymiany na nowy. Ma wbudowane głośniki - jako rozwiązanie zastępcze do normalnych głośników sprawdzają się bardzo dobrze - ew. jak ktoś nie ma wysokich wymagań dot. dźwięku.

Zdjęcia robione telefonem Sagem my501c, więc dlatego jest taka, a nie inna jakość zdjęć.

Tak więc monitor przyszedł do mnie :

Dołączona grafika

Oto co jest w środku. Na zdjęciu widać pilot - jak dla mnie bardzo wygodny, zaś obsługiwanie nim menu - intuicyjne :

Dołączona grafika

Oto panel :

Dołączona grafika

Tutaj wejścia monitora :

Dołączona grafika

Monitor podłączony już do prądu. Mi się podoba :P :

Dołączona grafika

A tutaj obraz. Zdjęcia oczywiście nie oddają jego kolorów :P. Po ustawieniu PSM na "Standard" i temperatury kolorów 6500K jest moim zdaniem najlepiej - dobra biel i odcienie szarości też ;). Przeskok jeśli chodzi o 17 cali 4:3, a 22 cale 16:10 - znacznie większa przestrzeń.

Dołączona grafika

Tutaj widać podświetlenie monitora. W praktyce nic nie przeszkadza np. podczas oglądania ciemnych filmów.

Dołączona grafika

Tuner TV w tym monitorze - dla mnie bomba. Oczywiście można oglądać TV i obsługiwać podłączone do niego inne urządzenia bez włączania komputera :

Dołączona grafika

Sam zaś wykorzystuję go też do grania na :

Dołączona grafika

Kąty widzenia są jak na reszcie TN3 - jak dla mnie wystarczające. Skalowanie rozdzielczości działa dobrze - sprawdzane przy Colin DIRT I 1280x960 @ 16:10 - jakość obrazu bardzo dobra.

Jeżeli chodzi o coś co bym jeszcze chciał mieć w tym monitorze : Pivot i PIP. Jednak i tak uważam zakup tego monitora za bardzo udany.

Oczywiście możecie zadawać mi pytania na temat tego monitora i powiedzieć np. co dopisać/opisać/zdjęcie czego mam dodać.

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chodziło Ci o to, że tyle kasy, ile on obecnie kosztuje, czy tyle co wydawałem na niego ?

Jeśli to pierwsze :

Zastanawiałbym się między właśnie tym, co mam, a Samsungiem 225MW - kiedy kupowałem swój był on jakieś 250 zł droższy - teraz kosztuje tyle samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja z pytaniem: czy przy włączonym kompie można przejść w tryb TV i z powrotem?

Tak, można bez problemu masz magiczny przycisk "Input" lub jak chcesz szybko przejść z trybu monitora do TV to jest specjalny przycisk. Niestety brakuje przycisków oddzielnych dla każdego wejścia i jak masz coś podłączonego przez np. EURO złącze wtedy musisz nacisnąć wyżej wymieniony przycisk z listą dostępnych wyjść. Masz do wyboru: TV, AV1, AV2, Component, RGB, DVI.

Nie dawno kupiłem go zastanawiałem się nad Samsungeim ale LG wygrał. Samsung produkuje fajne monitory z TV ale brakuje im zaczepu typu VESA na ścianę co było dla mnie kluczem do wyznaczenia, który monitor mam wybrać.

Minusami jakie mam do LG to:

• Brak podglądu co się dzieje na TV gdy jest w trybie monitora
  • Gdy jest połączony przez EURO trzeba zmieniać dźwięk za każdym razem z L+R na L+L
  • Gdy wyłączy się komputer a nie zmieniło się na TV przed, nie da się bez wyjęcia wtyczki z kompa przejść w TV (albo ja coś źle robię)
  • Wyjście na słuchawki na tylnym panelu

Zalety:

• Masa wyjść, co powoduje, że można kilka urządzeń podłączyć
  • Wygląd
  • Zaczep VESA do ściany
  • Zarządzanie opcjami z pilota to jest bardzo dobre bo nie trzeba wyciągać reki do guzików znajdujących się na monitorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze ostatnie pytania: czy moja karta graficzna da sobie radę z tym monitorkiem? Jeśli tak to na jakiej rozdziałce? A jeśli nie, to moze lepiej wziąc 20"?

Podpowiem CI że 20" i 22" mają te same rozdzielczości i tak samo karta da sobei radę z jednym jak i drugim. A jesli chodzi o gry to jak beda przycinały obniżysz rozdzielczość na 1440x900 i po problemie, na współczesnych LCD nie ma problemu ze skalowaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

850PLN to już jest max jaki będe miał.. dwie stówy dla mnie to już większa róznica...

---EDIT---

Mam ten monitorek od kilku dni i nie mam mu nic do zarzucenia. Poza jednym małym pikselem, co świecił na czerwono, ale po 'wymasowaniu' zniknął..

Przy okazji takie pytanie: jak mam podłączyć kabel audio, aby TV grał na głośnikach komputerowych?

A i najzabawniejsze jest to, ze pilotem moge wyłączyć/zmutować głośniki za pomocą przycisków: VOL > i PR ^ ;)

Edytowane przez stivo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem zdarza mi się, że przy przełączaniu się TV <-> komp obraz robi się zielony i nic nie można zrobić.

Efekt jest taki: http://e.imagehost.org/0434/20022010.jpg bez względu na to, czy jestem na TV, czy na kompie..

Pomaga zazwyczaj całkowite odłączenie monitora z prądu na kilka minut.. Miał ktoś z Was coś podobnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi