demisen Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 (edytowane) Witam, mam kilka pytań w sprawie Lenovo 3000 N200 (2x512, 120gb, t2330): - jaki ram najlepiej kupić 2x1GB bo 2x512 przy VistaHomeBasic to żółw (jaki producent i częstotliwość 667 czy 800 ?) - jak uzyskać nośnik z systemem ? Lenovo daje preinstalowany system z różnym badziewiem np. norton oraz partycja recovery. - czy jeżeli pożyczę od kolegi nośnik i zainstaluje z mojego klucza to on będzie pasował ? i czy będzie to legalne ? - czy samemu można dołożyć ram ? i jak jest on schowany ? 2 kostki od razu pod 1 deklem, czy jeden pod deklem (czyli łatwo go zamontować) a drugi schowany gdzieś pod klawiaturą ? Lepiej tam wsadzić 2x1 czy 1 kostke 2gb np. aeneon 667/800mhz ? bo mogę taka dostać za 80pln i później wsadzić jeszcze jedną 2gb na 667/800 czy lepiej hynix/kingston 2x1gb 667 lub 800 ? Czy warto do Visty Home Basic 32bit ładować 4gb ram ? W sumie to grafika sie posiłkuje ramem bo to x3100. Jak w Viście wyłączyć te durne 100pytań na minutę czy chcesz na pewno chcesz uruchomić program y, czy na pewno chcesz zainstalować program y ? czy chcesz na pewno papier toaletowy z sudoku ? Edytowane 5 Lipca 2008 przez demisen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Przy preinstalowanym systemie niektóre aplikacje do instalowania go od nowa z ukrytej partycji mają możliwość nagrania go na płytę (tak jest np. z moim Acerem). Niestety na takiej płycie nadal będzie ten syf. Co do innego nośnika - nie wiem. Przy XPku było tak, że jak był Windows do laptopa i na naklejce miał np. Fujitsu-Siemens, Acer czy coś to można było na ten klucz zainstalować Windowsa tylko z takiej płytki dawanej w zestawie, z normalnej się nie dało - serial nie pasował. No i na ostatnie pytanie masz odpowiedź tu: http://forum.purepc.pl/temat/Microsoft-Win...s-Vista/145311/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demisen Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 (edytowane) Czyli walić do Lenovo o wydanie nośnika z Vistą Home Basic, ale bez tego całego syfu ? Mogę nawet zapłacić te 50zł bo już kiedyś połamałem nośnik od XP i kupiłem w jednej firmie za 50PLN :) http://www.allegro.pl/item393993238_window...2_fv_tanio.html XP Home za 100zł - gdzie jest haczyk ? Edytowane 5 Lipca 2008 przez demisen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 (edytowane) Chyba płytka (FS), aczkolwiek licencja to normalny OEM - nośnik załatwić to nie problem :). Edytowane 5 Lipca 2008 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 W moim Lenovo obie kostki RAMu sa od razu pdo deklem i dość łatwo się je montuje - wkładasz pod kątem i zaciskasz ;) Co do samego RAMu, to chyba lepiej włożyć 2GB w jednej kostce, żeby miec potem możliwośc rozbudowy.. co do taktowania pamięci musiałbys sprawdzić w instrukcji lub na stronie, bo w moim przypadku jest napisane 667 i takie też mam. Jaki to fuks, że udało mi się go kupić bez systemu.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 http://www.allegro.pl/item393993238_window...2_fv_tanio.html XP Home za 100zł - gdzie jest haczyk ? Plytka FS, czyli licencja tylko na komputery FS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demisen Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Teraz kwestia reinstalacji systemu. Lenovo preinstaluje system - syf na maxa nortony, adobe readery jakieś śmieciowate corele. Załatwić nośnik to nie problem. Wydobyłem klucz za pomocą Windows KeyReader od sgja. Jest on inny niż ten na naklejce licencyjnej. Czy jeżeli przeinstaluję Vistę podając klucz wydobyty z rejestru to zainstaluje się poprawnie i czy nie będzie problemu z aktywacja ? Dlaczego klucz na naklejce jest inny od tego w systemie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobster Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 (edytowane) IMO 2x 1gb Aeneon 667MHz, partycja recovery to jakaś porażka jest. Może zrób tak: 1. wyciągnij key 2. pożycz nośnik 3. przeinstaluj viste, nie kasujac partycji recovery 4. sterowniki 5. aktywacja Tak z ciekawości zapytam: dlaczego klucz na licencji vista lenovo jest inny niż ten w rejestrze ? Edytowane 6 Lipca 2008 przez tobster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...