00Piotrek00 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 jakim darmowym softem mogę stworzyć obraz partycji NTFS - najlepiej uruchamianym z bootowalnej płytki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) Ntfsclone lub partimage (mniej hardkorowy ;)). Clonezilli raczej nie polecam. Jeśli chodzi o bootowalną płytkę to polecam: http://sysresccd.org/Download Przykładowe wywołanie (zachowanie parycji): ntfsclone -s -o /mnt/xyz/obraz.img /dev/sdXY Rekonstrukcja partycji: ntfsclone -r -O /dev/sdXY /mnt/xyz/obraz.img A z kompresją wygląda to tak: ntfsclone -s -o - /dev/sdXY | gzip -c -9 - > /mnt/xyz/obraz.img Rekonstrukcja partycji: zcat /mnt/xyz/obraz.img | ntfsclone -r -O /dev/sdXY - Wielkość liter ma znaczenie. W /dev/sdXY X jest małą literą, a Y liczbą. Żeby dowiedzieć się jakie oznaczenie ma partycja trzeba uruchomić "fdisk -l". Żeby zapisać obraz partycji to najpierw należy zamontować partycję na której chcesz zapisać obraz właściwej partycji. Edytowane 31 Lipca 2008 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
00Piotrek00 Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 :) dzięki, w temacie zaznaczyłem, że chodzi o soft pod windę. ale w sumie mogę użyć jakiejś płytki z ubuntu - mam tego trochę, jeszcze sprawdzę, czy są tam te narzędzia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...