TeGeSiak Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Mam zamiar kupić nowego kompa. . problem tkwi w: Płyta główna: DFI LanParty DK X38- T2R - 530zł czy ASUS P5E X38 529zł ?? Grafika: Asus Radeon HD4850 512MB DDR3 - 519zł czy PCI-E ASUS GEFORCE 8800GTS 512MB - 499zł?? link: Asus 8800GTS Co wybrać ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Po pierwsze, interesujesz się CrossFire że szukasz mobo na X38?? Bo jeśli nie to nie widze sensu brania płyty na tym chipsecie skoro P35/P45 zaoferuje tyle samo za o wiele mniejszą kase. Co do karty graficznej wybór jasny>>HD4850 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeGeSiak Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 (edytowane) hmm. . Chipset P35 powoli staje się przeżytkiem. . takie jest moje zdanie. . :P chce mieć CFa i myślałem o 4850 lub 4870 a w późniejszym czasie dokupić drugą dana grafiką :] aa i zapomniałbym. . z tego co czytałem X38 ma PCIE 2.0 w pełni obsługiwane a chipset P35 tylko 1.1. . przykładowo. . kupie 4870 z PCIE 2.0 i wmontuje ją w płytę Abita IP-35 Dark Raider, która ma standard 1.1. Czy grafika nie straci na wydajności? bo moim zdaniem tak. . :] zgadza się? Edytowane 9 Lipca 2008 przez TeGeSiak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo. Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Tutaj masz porównanie 1.0a z 2.0 wg. Tom's hardware: Link Dla ułatwienia: różnica na poziomie 2% na korzyść 2.0 Googlowanie nie jest takie trudne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeGeSiak Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Tutaj masz porównanie 1.0a z 2.0 wg. Tom's hardware: Link Dla ułatwienia: różnica na poziomie 2% na korzyść 2.0 Googlowanie nie jest takie trudne. nie jest trudne. . W PCI-E 1.1 x16 przepustowość sięga do 8 GB/s, a w PCI-E 2.0 x16 jest dwa razy wyższa wyższa i wynosi 16 GB/s, przy czym została również dwukrotnie zwiększona z 2,5 GB/s do 5 GB/s na jeden kanał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeGeSiak Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Który zestaw? Proszę o szybką odpowiedź. . Procesor : Intel Core2Duo E8400 BOX Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum Płyta główna: DFI LanParty DK X38- T2R Grafika: PowerColor Radeon HD4850 512MB DDR3 Zasilacz: Corsair 650W Ramy: A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition czy Procesor : Intel Core2Duo E8400 BOX Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum Płyta główna: DFI LanParty DK P35-T2RS Grafika: PowerColor Radeon HD4870 512MB DDR5 Zasilacz: Corsair 650W Ramy: A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo. Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Moim zdaniem zabawa w crosfire, czy sli nie ma sensu. Zanim zechcesz mieć, albo będziesz potrzebował większej wydajności już dawno będą karty graficzne z direct-x 11, zużywające mniej prądu, fajniejsze. Nowsze chipsety z hybrid sli, czy coś podobnego. Do tego dochodzi większe zużycie prądu przez dwie karty, niż jedną mocniejszą. 650W od corsaira wystarczy, ale prąd się podobno w Polsce kończy. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Który zestaw? Proszę o szybką odpowiedź. . Procesor : Intel Core2Duo E8400 BOX Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum Płyta główna: DFI LanParty DK X38- T2R Grafika: PowerColor Radeon HD4850 512MB DDR3 Zasilacz: Corsair 650W Ramy: A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition czy Procesor : Intel Core2Duo E8400 BOX Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum Płyta główna: DFI LanParty DK P35-T2RS Grafika: PowerColor Radeon HD4870 512MB DDR5 Zasilacz: Corsair 650W Ramy: A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition Jeśli w niedługim czasie dołożysz powiedzmy drugą HD 4850/4870 to pierwszy zestaw ma sens. Licz się jednak z większym piekarnikiem w środku i większym poborem mocy prądu a także z tym że nie wszędzie odczujesz kopa dzięki CF. W drugim zestawie mocniejszy HD 4870. Tutaj mógłbyś wziąć tańszą zasiłke a np. mobo na P45. Zanim taki komputer z prockiem podkręconym na jakieś 3,8-4ghz i HD4870 na pokładzie Ci się skończy to wyjdą coraz to nowsze grafiki i wtedy sprzedasz tą a kupisz coś nowego. Mniej zużytego prądu, mniej wydzielanego ciepła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeGeSiak Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Nie mam zamiaru bawić się w CFa w przyszłości i chyba kupię drugi zestaw choć mam nadal wątpliwości co do starego już (chyba) chipsetu P35 :P Może zamiast tego DFi np. Asus P5Q Pro /intel P45/ ? I mam jeszcze małe pytanko, niech mi ktoś wytłumaczy. . Na P5Q CF ma 2razy 8x tak? a jeśli będzie włożona jedna grafa typu 4870 to czy slot będzie pracował w pełnej prędkości 16x PCIe 2.0 ? :wink: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Nie mam zamiaru bawić się w CFa w przyszłości i chyba kupię drugi zestaw choć mam nadal wątpliwości co do starego już (chyba) chipsetu P35 icon_razz.gif Może zamiast tego DFi np. Asus P5Q Pro /intel P45/ ? I mam jeszcze małe pytanko, niech mi ktoś wytłumaczy. . Na P5Q CF ma 2razy 8x tak? a jeśli będzie włożona jedna grafa typu 4870 to czy slot będzie pracował w pełnej prędkości 16x PCIe 2.0 ? icon_wink3.gif icon_wink3.gif Więc jeśli nie będzie CF to nie interesuj się chipsetem X38, z kolei P35 wcale nie jest stary, to że wszedł P45 to nie znaczy że P35 idzie w odstawkę, chociaż producenci już pracują nad biosami do swoich produktów pod P45 i stają się one coraz lepsze. Dobrze myślisz nad Asusem P5Q Pro, jest to niezła płyta a za około 50zł więcej masz Asusa P5Q-E w zamian zyskujesz lepsze chłodzenie i zapewne wyższe OC. P5Q ma CF 2 razy 8x a przy jednej karcie slot PCI-E będzie pracował z full prędkością x16 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeGeSiak Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Więc jeśli nie będzie CF to nie interesuj się chipsetem X38, z kolei P35 wcale nie jest stary, to że wszedł P45 to nie znaczy że P35 idzie w odstawkę, chociaż producenci już pracują nad biosami do swoich produktów pod P45 i stają się one coraz lepsze. Dobrze myślisz nad Asusem P5Q Pro, jest to niezła płyta a za około 50zł więcej masz Asusa P5Q-E w zamian zyskujesz lepsze chłodzenie i zapewne wyższe OC. P5Q ma CF 2 razy 8x a przy jednej karcie slot PCI-E będzie pracował z full prędkością x16 ;] Właśnie zobaczyłem asusika na ESC.pl, cena 410zł więc nie jest tak źle ;) fakt. . 50zł różnicy i chłodzenie wersji E robi ciekawsze wrażenie wizualne :P niż Pro ;) PS. A chłodzenie do procka, Pentagram HP-120 ALCu Karakorum wystarczy czy rozglądać się za czymś innym ? ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...