Skocz do zawartości
sPw

Wc By Spw Rev. 1.0, 2.0...

Rekomendowane odpowiedzi

UPDATE REV.2 : POST NR : 25

Witam!

Od jakiegoś czasu zacząłem poważnie myśleć nad WC do blaszaka. Po dłuuugim czasie od decyzji o zamontowaniu udało się. :rolleyes:

Początkowo układ miał chłodzić tylko Cpu więc zakupiłem:

Blok CPU: Frost 3 Duo

Pompka: Laing DDC 1RT 12v

Chłodnica: Black Water Advanced 122 rev 3.0

Węże: Innovatek wąż 7,5 x 9,5mm

Płyn: Feser One 1L UV Acid Green

Rez: BW O-tank 170,

ale zaraz po złożeniu wszystkiego na biurku postanowiłem dołożyć blok na grafikę :rolleyes: :) .

Doszedł blok AquagraFX 9800 GTX i EK-DDC X-Top Laing Acetal G1/4. :rolleyes:

O kosztach nie piszę bo przestałem liczyć już po drugiej przesyłce :wink:

Temperatury:

CPU:@3 GHz

idle / stres:

AC: 50 / 57 max --> WC: Nie wiem czemu ale temperatury na procku są praktycznie takie same przy WC. (jakieś pomysły??)

GPU:

idle / stres

AC: 49-55 / 58-68 (mniej więcej)

WC: 35-37 / 42-50 (mniej więcej)

Fotki:

1. Przed

Dołączona grafika

Dołączona grafika

2. WC in progress...

Pierwsza paczka:

Dołączona grafika

Pierwsze próby "biurkowe" :wink:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

3. Cd...

"Blokowanie" grafiki: :razz:

Kiepskie niektóre zdjęcia ale były robione telefonem...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

4. Wszystko do kupy i do budy :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

5. Efekty:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Buda w rozbiórce (bez przednich drzwiczek) bo planuje wymiane oświetlenia na czerwone diody...

To jeszcze nie jest końcowy efekt. Ale niestety z braku czasu musi to poczekać do urlopu... Chcę pomalować obudowę od środka i przy okazji chcę przenieść chłodnice na "dach", bo jadą do mnie kolejne częsci do układu i chyba dołożę jeszcze jedną 121... :wink: Z obecnego efektu prac jestem ogólnie zadowolony, w pokoju jest na pewno ciszej, bo Pentagram i Suszarka z Grafiki potrafiły dać po uszach :)

Rozbudowę WC o kolejne elementy tj. bloki na płytę głowną przyspieszyłem przez ostatnie upały. :rolleyes: Brak nawiewu z Pentagrama spowodował wzrost temp na NB i SB że komputer zaczął się wyłączać mimo nawiewu do budy z dwóch 12. Musiałem dołożyć jeszcze dwa wentylatory 92mm bezposrednio dmuchający na NB i 80mm na SB i znów jest głośno :damage_wall:

...

cdn... czas do roboty :sad:

Edytowane przez sPw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bloki na mobo się przydadzą bo nie widzę większego sensu WC mając te dwie pierdziawki na mofach.

Identycznie te 2 wicherki od arctica w budzie są nieporozumieniem.

IMO kolorek fessera feee.

Okno w budzie trochę odpustowe gdyż ukazuje aż nad to... no i miejsce na wentyl ma zbędne.

kabelki kabelki :) nie chciało się poukładać.

Montując chłodnicę gwintami do budy + złączki kątowe sporo uprościsz połączenie... ewentualnie zamontować tak jak ja miałem w rev1 czy 2. IMO tak jest komicznie z takimi zawijasami + sprężynkami.

Ja bym tą budę roznitował i dał pod szlifierkę bo jakoś mi nie pasuje do WCeta.

Powodzenia w rozbudowie klozetu ;)

BTW mam nadzieję że nie uraziłem Cię jakimkolwiek stwierdzeniem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na 1 raz to calkiem calkiem ale widze ze kabelkow to sie nie chcialo pochowac oj nie :D

no ale jesli piszesz ze to stan przejsciowy budy to pewnie pozniej bedzie lepiej.

kolejna sprawa to mocowanie reza ^^ na gabce i sznurkiem przywiazane? blok na grafe za 3 stowki a na uchwyty za 19 bezeli nie stac :P wstyd i hańba :)

ten oszyk na hdd strasznie drazni ale moze sie czepaim.

popoeram JaX CCC co do chlodnicy, gwintem do budy

no i na koniec wentyl w oknie, zakrywac serce wc'eka czyli blok na cpu

poza tymi drobnymi niedociagnieciami fajne wc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Dzięki za opinię. Postaram się w każdej kwestii poruszonej coś nabazgrać mniej lub bardziej sensownie :rolleyes:

bloki na mobo się przydadzą bo nie widzę większego sensu WC mając te dwie pierdziawki na mofach.

Identycznie te 2 wicherki od arctica w budzie są nieporozumieniem.

IMO kolorek fessera feee.

Okno w budzie trochę odpustowe gdyż ukazuje aż nad to... no i miejsce na wentyl ma zbędne.

kabelki kabelki :) nie chciało się poukładać.

Montując chłodnicę gwintami do budy + złączki kątowe sporo uprościsz połączenie... ewentualnie zamontować tak jak ja miałem w rev1 czy 2. IMO tak jest komicznie z takimi zawijasami + sprężynkami.

Ja bym tą budę roznitował i dał pod szlifierkę bo jakoś mi nie pasuje do WCeta.

Powodzenia w rozbudowie klozetu ;)

BTW mam nadzieję że nie uraziłem Cię jakimkolwiek stwierdzeniem :P

1.

Dzisiaj chyba dojadą bloki na NB i SB a mofy będą musiały poczekać (brak kasy). Te dwa badziewia od asusa i 2 arctica musiałem wsadzić żeby się mostki nie zagotowały bo po zdemontowaniu wentyla CPU tempy podskoczyły tragicznie. To na zdjęciach to jeszcze nic bo w czasie upałów z tamtego tygodnia musiałem jeszcze dwa dołożyć bo się komp wyłączał co chwile.

Teraz tak to wygląda :lol2: :

3048202[/snapback]

wywalić chłodzenie płyty zainwestować w dwa bloki na chipsety i na mofy dac jakieś radiatory (można samemu pokombinować ) Chłodnice odwrócić jak to już było napisane i będzie całkiem ładny układ i te AC wy@#$!ć :P

1.

Odp. j.w. Czekam na EK Water Blocks EK-SB Striker 2 Formula - Acetal i EK Water Blocks EK-NB/SB 5 - Acetal. Na mofy zamówiłem Swiftech MC21 i z tym coś pokombinuje.

2. Chłodnica i AC j.w. :wink:

jak na 1 raz to calkiem calkiem ale widze ze kabelkow to sie nie chcialo pochowac oj nie :D

no ale jesli piszesz ze to stan przejsciowy budy to pewnie pozniej bedzie lepiej.

kolejna sprawa to mocowanie reza ^^ na gabce i sznurkiem przywiazane? blok na grafe za 3 stowki a na uchwyty za 19 bezeli nie stac :P wstyd i hańba :)

ten oszyk na hdd strasznie drazni ale moze sie czepaim.

popoeram JaX CCC co do chlodnicy, gwintem do budy

no i na koniec wentyl w oknie, zakrywac serce wc'eka czyli blok na cpu

poza tymi drobnymi niedociagnieciami fajne wc

1.

Kabelki j.w.

2.

Za dwa tydzień zaczynam urlop i biorę się za tą kupę blachy i coś z nią zrobię. :wink: Jak ją kupowałem to nie myślałem jeszcze o WC i wyszło tak jak wyszło. Dzisiaj już bym inną kupił... :sad:

3.

Co do mocowania reza to zamówiłem nowe z EK bo oryginalne BW ułamały się obydwa na raz :oops: (ale chyba nie jestem pierwszym któremu się to stało z tymi uchwytami od BW :rolleyes: )

4. Koszyk out!

5. Wentyla się pozbęde ale grill jakiś musi zostać żeby zasłonić otwór. Były tam takie jakby żaluzje oryginalnie i tak by mogło być bez wentyla, ale musiałem je wyciąć bo odgłos przepływającego przez nie powietrza był nie do zniesienia... Może kiedyś wymienię szybę (ale chyba prędzej całą budę :rolleyes:) i zniknie ten problem z miejscem na wentyl... :wink:

=======

Mam jeszcze parę pytań ogólnie na temat WC:

1. Czy druga chłodnica po dołożeniu kolejnych bloków będzie konieczna (biorąc pod uwagę możliwości grzewcze 780i)?? Bo na razie skończyły mi się fundusze i...

2. Jak z kolejnością elementów żeby z jedną chłodnicą dało rade?? Teraz mam : Pompka -> CPU -> GPU -> Chłodnica -> Rez -> Pompka

3. Dałoby radę zrobić takie coś?

CPU -> VGA

Pompka -< >- Chłodnica -> Rez -> Pompka

NB -> SB

Czyli rozdzielić strumień cieczy tak aby osobno przepływał przez pary bloków i złączyć go ponownie przed chłodnicą. Ja mam we krwi utrudnianie sobie życia różnymi dziwnymi pomysłami więc bez uśmieszków proszę :rolleyes:

Kumpel mi przyniósł takie oto złączki:

Dołączona grafika

i pomyślałem żeby zrobić z nich użytek w taki właśnie sposób :rolleyes:. Nie wiem tylko czy mniejszy przepływ przez pary bloków nie wywoła odwrotnego efektu do zamierzonego... Kiedyś może dorobię się dwóch osobnych obiegów, ale puki co tak sobie kombinuje żeby wyeliminować chłodzenie mostków rozgrzaną wcześniej przez CPU i GPU. Przy OC tempy wzrastają znacznie w przypadku Cpu i 780i stąd pomysł żeby rozdzielić.

4. Nie bardzo podoba mi się zapinka RN i z chęcią bym ją zastąpił jakoś tylko nie mam pojęcia co wykombinować. Jakieś pomysły??

===

Na razie tyle... Czas pospać trochę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gril na okno jak najbardziej moze byc, maniakalny robi fajne rzeczy z plexi na przyklad :)

kolejnosc elementow nei ma znaczenia az tak kolosalnego, kolejna chlodnica nie koniecznie. rozdzielacze chyba wplyna na spadek przeplywu ale co kto woli :) co do uchwytow to tez mi jeden pekl a drugi jest bliski, wiec juz jakis czas temu je zmienilem na EK, zas z tych od BW porobie chyba jakies dystansy do EK :)

btw, na chlodnicy gorna polowka masz zalozona plyte CD? zdaje mi sie ze to moze zwiekszac temp na chlodnicy bo nie ma przeplywu powietrza, juz lepiej przelozyc wiatraki na przestrzen miedzy buda a chlodnica, bo teraz ten dolny jeszcze wpompowywuje czesc cieplego powietrza do budy przez te male otworki.

Edytowane przez Celin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gril na okno jak najbardziej moze byc, maniakalny robi fajne rzeczy z plexi na przyklad :)

kolejnosc elementow nei ma znaczenia az tak kolosalnego, kolejna chlodnica nie koniecznie. rozdzielacze chyba wplyna na spadek przeplywu ale co kto woli :) co do uchwytow to tez mi jeden pekl a drugi jest bliski, wiec juz jakis czas temu je zmienilem na EK, zas z tych od BW porobie chyba jakies dystansy do EK :)

btw, na chlodnicy gorna polowka masz zalozona plyte CD? zdaje mi sie ze to moze zwiekszac temp na chlodnicy bo nie ma przeplywu powietrza, juz lepiej przelozyc wiatraki na przestrzen miedzy buda a chlodnica, bo teraz ten dolny jeszcze wpompowywuje czesc cieplego powietrza do budy przez te male otworki.

Grill obecnie mam taki:

Dołączona grafika

Jaką płytę CD:?: Nie wiem o co ci chodzi z tym...

Wentyle są za chłodnicą ale ustawione tak że wyciągają powietrze z chłodnicy a nie dmuchają w nią. Za mała jest przestrzeń między budą a Bw żeby tam zapakować ten dolny bo wtedy by praktycznie przylegał do ścianki budy...

======================================

Heh :rolleyes: Cooling jak zwykle punktualny z dostawą. Właśnie odebrałem przesyłkę...

Dołączona grafika

Bloczki na Strikera:

EK-SB Striker II

Dołączona grafika Dołączona grafika

EK-SB/NB 5

Dołączona grafika Dołączona grafika

XTC MC (zaraz się zamontuje :lol:)

Dołączona grafika

MC21 - Za tą cenę to powinno być jeszcze z 6 conajmniej :wink:

Dołączona grafika

REZ Holder:

Dołączona grafika

Przypuszczam że będę miał problem żeby to połamać :rolleyes:

Acutake FAN120 Pro:

Dołączona grafika

Jeszcze nie podłączałem, ale zaraz to zrobię i obsłucham :wink:

Feser UV Blue tym razem. Mam nadzieję że kolor mi przypasuje bo znów 50 wydawać mi się nie uśmiecha :rolleyes:

Edytowane przez sPw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie po co Ci te chłodzenie na pamiątki?? (ten XTC) :wink:

Głównie po to by schłodzić kostki jak pozbędę się praktycznie wszystkich wentyli z budy... :rolleyes:

Drugi powód to efekt wizualny jaki daje XTC (według mnie przynajmniej :rolleyes:) jest zaj@#$$ty :wink: . Ot taki kaprys...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem trochę czasu w weekend i dołożyłem bloki na mobo i trochę przerobiłem układ:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Kabelki w dalszym ciągu nie poukładane ale przyjdzie czas na to :rolleyes:

Dołączona grafika

Muszę jeszcze pomyśleć nad usytuowaniem chłodnicy bo takie mi się nie bardzo podoba. Robiłem przymiarki do zamontowania jej na suficie ale mało miejsca. Wchodzi praktycznie na styk z zasilaczem. Jak dojdą do tego wentyle jeszcze to już całkowicie ciasno się zrobi a planuje jeszcze przenieść dysk do koszyka 5.25". Nie bardzo wiem jak to rozwiązać... :angry:

Po dołożeniu 2 bloków temperatury Vga i Cpu wzrosły średnio o 2-3 st. Dołożenie jeszcze jednej chłodnicy postanowione :rolleyes:

Temp NB i SB w końcu na normalnym poziomie 42 i 36 st. W końcu mogłem pozbyć się tych wszystkich wentyli z budy. Został tylko 120 nawiew no i w zasilaczu. W końcu cisza :razz:

W przyszłym tygodniu wyjeżdżam na urlop i w planach jest:

- malowanie budy

- porządek w kablach :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sprawuja sie zlaczki wtykowe?

Zauwazylem ze masz ich troszki w ukladzie.

Ja w sumie tez kiedys okazyjnie nabylem spora ilosc, nawet ze 4m weza PUR mam, ale jak do tej pory tylko przez jakas dobe je potestowalem czy aby nie ciekna, bylo ok, ale zdecydowalem sie jednak na grubsze weze w 1 ukladzie a w 2 mam tygon 8/11.2, ktory jest niestety sa miekki od tych zlaczek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że ten bloczek na SB od EK jest "genialny" w swojej budowie, złączki na wysokości pcie :P a jak ktoś by chciał TRI-SLI zrobić?

Ja bym na twoim miejscu dal grafikę w górny pcie, i wtedy wąż z NB do grafy, potem na SB i poprzez zaślepki od kart na zewnątrz...

Hitpajpy poobcinałeś, po co wiatrak na mofach??

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sprawuja sie zlaczki wtykowe?

Zauwazylem ze masz ich troszki w ukladzie.

Ja w sumie tez kiedys okazyjnie nabylem spora ilosc, nawet ze 4m weza PUR mam, ale jak do tej pory tylko przez jakas dobe je potestowalem czy aby nie ciekna, bylo ok, ale zdecydowalem sie jednak na grubsze weze w 1 ukladzie a w 2 mam tygon 8/11.2, ktory jest niestety sa miekki od tych zlaczek...

Złączki jak na razie sprawują się dobrze, nie ma kłopotu ze szczelnością.Montaż z ich użyciem jest o wiele prostszy i szybszy( wąż się nie skręca a z opanowaniem teego mam włąśnie problem przy skręcanych) Jeśli znajde odpowiednie węże do tych złączek to wszystkie wymienie na takie. Węże BW które mam to kompletna porażka, łamią się i nie da się ich za bardzo wygiąć, a PUR są już niedostępne w coolingu. Zastanawiałem się nad Tygonam ale już mi odpowiedziałeś że nie da rady :rolleyes:

Widzę, że ten bloczek na SB od EK jest "genialny" w swojej budowie, złączki na wysokości pcie :P a jak ktoś by chciał TRI-SLI zrobić?

Ja bym na twoim miejscu dal grafikę w górny pcie, i wtedy wąż z NB do grafy, potem na SB i poprzez zaślepki od kart na zewnątrz...

Hitpajpy poobcinałeś, po co wiatrak na mofach??

1) Ja nie planuje tri-sli więc to mi nie przeszkadza, ale według mnie są zbyt blisko siebie. Lepiej by to wyglądało jakby były od sie trochę oddalone...

2)Pomyśle nad tym... :rolleyes:

3)Wiatrak założyłem z rozpędu i już tak został :lol2: , a nawet go nie podłączyłem...

Układ strasznie nie przemyślany... Czy poświeciłeś chociaż pół dnia na kombinacje z układem węży ? Chyba nie. Niektórzy mając 3loop mają lepiej poukładane węże...

Pół dnia to ja miałem żeby rozmontować stary, założyć bloki, wywalić koszyki z obudowy, zamontować chłodnice i poskładać wszystko do kupy. :lol2: Z finalnym układem węży będę dopiero kombinował po malowaniu budy bo wtedy już nie będe tak prędko rozkładał znów wszystkiego a przed wszystkim będe miał kupę czasu na to :rolleyes: Na pewno dużo się zmieni bo teraz straszna plątanina wyszła ale do odpalenia komputera na tydzień może tak być więc tak zostało... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE!!!

Od ostatniej modyfikacji kibelka było jeszcze kilka innych, które wynikały ze zmiany płyty (striker nie żyje) na P5N-E SLI (też już nie żyje), grafiki i w końcu zasilacza.... Nie było czasu by je umieszczać a teraz już nie ma sensu więc wrzucam wyniki ostatnich prac...

Zmiany:

Top na F3d

Vga - EK GTX 280/260 Acetal

Węże - Tygon 3603

HDD- wyleciały do kieszeni 5.25 na gumki...

Fotki

Dołączona grafika

Nowy top na F3D + Backplate@ Maniakalny

Proca i bloczki lekko "zlustrowłem" :lol2:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ogólnie efekt mi się podoba, ale zmiana budy już jest pewna bo w tej zrobić coś z kablami to masakra... Nie mam pojęcia jak to się stało, ale nie zwróciłem uwagi przy zakupie mobo na ułożenie gniazda ATX 24 i teraz jest problem z tym "małym" kabelkiem. :rolleyes:

Plany:

Bloczek na SB i mofy, jakieś maty żeby osłonić tu i tam... :rolleyes: Co do budy to myślałem na CM Dominator 690, bo ostatnio składałem kumplowi kompa i dość fajnie w środku się prezentuje ta buda. Orientuje się ktoś czy na sufit można zamontować chłodnice 2x120 bo nie sprawdziłem dokładnie a już mu oddalem machine i teraz nie mam jak, a nie chce mi sie iść do niego... :wink: Jakby dało rade to nie wiem czy jeszcze dzisiaj nie odwiedzę proline q celu zakupu... :rolleyes:

Edytowane przez sPw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witad progres jezeli chodzi o WC/LC. 

Teraz tak: 

1. Mobo sie fanie prezentuje poza kretynskim umieszczeniem zlacza 24pin oraz zlotymi radiatorami na zasilaniu. Troszke sie Asus nie popisal

2. CM 690 to bardzo fajna buda. Dosc rozsadna cenow. Moze byc jeden problem a mianowicie moze byc ciezko aby umiescic chlodnice u gory jednoczesnie z wentylami, moze byc kolizja miedzy tym fikusnym chlodzeniem na zasilaniu i wentylami. O ile pamietam to jest tam okolo 20-25mm. BTW zajrzyj do mojego workloga tam jest ta WC/LC w tej budzie umieszczony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witad progres jezeli chodzi o WC/LC.

Teraz tak:

1. Mobo sie fanie prezentuje poza kretynskim umieszczeniem zlacza 24pin oraz zlotymi radiatorami na zasilaniu. Troszke sie Asus nie popisal

2. CM 690 to bardzo fajna buda. Dosc rozsadna cenow. Moze byc jeden problem a mianowicie moze byc ciezko aby umiescic chlodnice u gory jednoczesnie z wentylami, moze byc kolizja miedzy tym fikusnym chlodzeniem na zasilaniu i wentylami. O ile pamietam to jest tam okolo 20-25mm. BTW zajrzyj do mojego workloga tam jest ta WC/LC w tej budzie umieszczony.

1.

Troszkę to mało powiedziane :mur: .

2. Myślałem o umieszczeniu wentyli, albo chłodnicy pomiędzy sufitem a górną siatką... Da radę to tak zrobić?? Jeśli nie to raczej odpada bo później nie zamontuje bloków na mofy... Chyba się jednak jutro będe musiał wybrać do kolegi i dokładniej zbadać obudowę, żeby znów w pośpiechu nie popełnić błedu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Myślałem o umieszczeniu wentyli, albo chłodnicy pomiędzy sufitem a górną siatką... Da radę to tak zrobić?? Jeśli nie to raczej odpada bo później nie zamontuje bloków na mofy... Chyba się jednak jutro będe musiał wybrać do kolegi i dokładniej zbadać obudowę, żeby znów w pośpiechu nie popełnić błedu...

Miedzy siatk i konstrukcja plastikowa topu a stalowa budy jest 20mm wolnej przestrzeni, wentyle ma 25mm.... mozna kombinowac z przesunieciem maksymalnie w strone krawedzi przeciwleglej niz jest mobo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miedzy siatk i konstrukcja plastikowa topu a stalowa budy jest 20mm wolnej przestrzeni, wentyle ma 25mm.... mozna kombinowac z przesunieciem maksymalnie w strone krawedzi przeciwleglej niz jest mobo.

CM 690 Dominator już stoi w pokoju :rolleyes: .

Yate Loon ma jakies wentylki 120mm Slim.

>>takie<<

Wlasnie dokladnie 20mm - "Being only 20mm thick it can easily be installed even in very small cases"

Poszukaj, albo podpytaj w sklepach, jak nie maja to moze Ci sciagna.

Widziałeś gdzieś w pl takie?? byłem pewny że SilentumPC Zyphyr 120mm ma 20mm ale nie... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi