AnnieQ Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 (edytowane) Witam wszystkich :lol2: Potrzebuję porady dotyczącej mojego zestawu. Planuję zakup komputera - do tej pory miałam laptopa więc kupić muszę wszystko.. może oprócz myszki. Służył będzie przede wszystkim do gier (czasem filmów). Znaczną część budżetu pochłonie monitor 22" (1920x1200) i grafika, która taką rozdzielczość "uciągnie". Dlatego na pozostałe rzeczy zostało mi niewiele pieniążków :\ W zestawie na pewno będzie: GeForce 8800GT 512MB Intel Core 2 Duo >najtańszy< :P 1) Mam problem z wyborem płyty głównej: przedział 150-200pln (no może z maluteńkim haczykiem). Polecano mi głównie chipset P35, ewentualnie płyty: - Gigabyte GA-P31-DS3L - Gigabyte GA-P35-S3G - GIGABYTE GA-P35-DS3L - Asus P5K Znalazłam dość pozytywne opinie na różnych forach. Chciałam jednak zapytać co o nich sądzicie w kontekście całego zestawu? -Która z nich jest lepsza/gorsza/najwłaściwsza? (domyślam się, że ta z P31 jest nieco słabsza) -Czy dają jakieś szanse na OC w powyższej konfiguracji? -Jaką inną ewentualnie polecilibyście w tym przedziale cenowym? -Czy faktycznie P35? 2) Jakie pamięci(niedrogie) i ile, by zestaw działał w miarę sprawnie. 3) Szukam możliwie taniego dysku. Zwykle miałam zainstalowaną jedną- dwie gry. Może być zatem niewielki, byle był: 1)CICHY 2)CICHY 3)niezawodny ;) W razie potrzeby kiedyś tam dokupię sobie drugi :P 4) czy jest możliwość podłączenia WiFi w razie czego, czy trzeba koniecznie kupić wbudowany w płytę główną? 5) Jeżeli kupię zestaw razem z obudową i dostanę gwarancję to obejmuje ona poszczególne komponenty z osobna czy obudowa jest jakoś "zaplombowana"? Chodzi mi o to czy będę mogła sobie do środka zajrzeć celem np wymiany chłodzenia na lepsze(cichsze)..itp bez utraty gwarancji. Wiem, że to pytanie powinnam raczej zadać w sklepie ale może są jakieś zasady ogólne? 6) Jaki niedrogi zasilacz na początek, który sobie poradzi z takim zestawem. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że gdybym jednak chciała robić OC to będę musiała zainwestować w mocniejszy zasilacz. 7)czy na coś szczególnego powinnam jeszcze zwrócić uwagę. Trochę się uzbierało ale z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie :lol2: AnnieQ Edytowane 15 Lipca 2008 przez AnnieQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 1.Dołożysz do P5K PRO? 2.Na dzisiejsze czasy najlepiej 2x2GB (jakies A-Daty 800Mhz) 3.Samsung F1 320GB 4.Jest możliwość 5.Każdy sklep ma inaczej. (np ESC ma plomby ale jeżeli zerwiesz to nie tracisz gwarancji) 6.Albo kup trochę droższego Corsaira 450W albo szukaj jakiegoś Szefa 400W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Pomijając już fakt że nie spotkałem się z lcd 22" o rozdzielczości 1920x1200 nie licząc jakiegoś tam profesjonalnego modelu Eizo za 15tyś to w chwili obecnej aby grać w najnowsze gry w takiej rozdzielczości potrzebujesz czegoś więcej niż 88gt. No dobrze ale kontynuujmy : CPU: e7200 330zł mobo przydałby się Asus P5K Pro za 310zł lub Gigabyte EP35C-DS3R za 280zł ram: A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition 235zł lub Aeneon 2GB (2x1GB) PC1066 CL5 X-Tune 160zł hdd:Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 150zł zasilacz:ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC 90zł Corsair 450W [CMPSU-450VXEU] 200zł buda: najtańsze a dobre są CM Elite 33x Jeśli masz zamiar na OC to Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum (80zł) WiFi możesz sobie podpiąć w każdej chwili nie musisz mieć zintegrowanej na płycie Wracając o wątku o monitorze , 22" to zazwyczaj rozdzielczość 1680x1050 i już z tą rozdzielczością może mieć problem 88gt. Najtańsze pełnowartościowe 88gt kosztuje 400zł , zastanów się czy nie warto dołożyć do Radeona 4850 (PowerColor za 470zł). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnieQ Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Pomijając już fakt że nie spotkałem się z lcd 22" o rozdzielczości 1920x1200 nie licząc jakiegoś tam profesjonalnego modelu Eizo za 15tyś to w chwili obecnej aby grać w najnowsze gry w takiej rozdzielczości potrzebujesz czegoś więcej niż 88gt. IBM Lenovo L220x z matrycą (podobno) S-PVA i rozdzielczością (podobno) 1920x1200 mogę kupić już za 1500pln. A tu znalazłam jeszcze taniej: http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/315744 :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 (edytowane) IBM Lenovo L220x z matrycą (podobno) S-PVA i rozdzielczością (podobno) 1920x1200 mogę kupić już za 1500pln. A tu znalazłam jeszcze taniej: http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/315744 :huh: ok a teraz doczytaj resztę mojej wypowiedzi , bo na tej rozdzielczości to może simsy będą chodziły bez zarywki na 88gt Edytowane 15 Lipca 2008 przez BLiT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnieQ Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 ok a teraz doczytaj resztę mojej wypowiedzi , bo na tej rozdzielczości to może simsy będą chodziły bez zarywki na 88gtDoczytałam już wcześniej i wbrew Twojej sugestii zrozumiałam dość dobrze. Nie upieram się przecież, że ta karta jest idealna do gier w tej rozdzielczości bo pewnie nie jest. Ale kartę za 2 miesiące kupię sobie lepszą. Z monitorem chcę mieć spokój przynajmniej przez 2 lata. Poddałeś w wątpliwość istnienie monitora 22" 1920x1200 w przystępnej cenie i chciałam sprawę wyjaśnić. PS. To, że mam dwa chromosomy X nie znaczy jeszcze, że zatrzymałam się na Simsach. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 To skoro za 2 miesiące masz zamiar kupić lepszą kartę nie widzę sensu kupować 88gt , kupić teraz najtańszą (poniżej 100zł , może jakąś używkę za mniej niż 50)tylko po to żeby przetrzymać te 2 miesiące a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na zakup lepszych części do zestawu. PS: Nie interesuje mnie to że jesteś kobietą , każdemu odpowiadam tak samo , a simsy były przykładem mało wymagającej gry a nie odnośnikiem do płci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnieQ Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 To skoro za 2 miesiące masz zamiar kupić lepszą kartę nie widzę sensu kupować 88gt , kupić teraz najtańszą (poniżej 100zł , może jakąś używkę za mniej niż 50)tylko po to żeby przetrzymać te 2 miesiące a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na zakup lepszych części do zestawu. Jest to jakaś koncepcja ale chyba bym nie przetrzymała :rolleyes: . Mam sporo zaległych gier, z którymi ten zestaw i tak da sobie radę do czasu aż sięgnę po nowości. W razie czego spróbuję grać przy zmniejszonej rozdzielczości, która (jak gdzieś czytałam) w tym modelu nie jest aż tak strasznie źle odczuwalna (pewnie to raczej zasługa matrycy a nie konkretnego modelu- nie wiem). W pewnym sensie to planowałam obejść sprawę w podobny sposób ale z drugiej strony. Przy w miarę dobrej grafice zaoszczędzić właśnie na płycie i procesorze. Ma to tę zaletę, że za jakiś czas łatwiej mi będzie zdecydować czy kupić naprawdę dobrą kartę czy wymienić płytę na lepszą z SLI i dokupić drugiego 8800GT. Zasilacz i tak będę musiała wymienić na lepszy jeżeli mam myśleć poważnie o OC. Dlatego właśnie prawdziwy dylemat mam z "dobrą/tanią" płytą na teraz, która nie będzie jakoś znacznie ograniczać karty graficznej w najbliższym czasie a równocześnie nie będzie odczuwalna dla mojego skromnego budżetu :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Powiem tyle SLI z 8800GT teraz nie ma sensu. Nie wiem w jaki sposób może płyta główna ograniczać grafike? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnieQ Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Nie wiem w jaki sposób może płyta główna ograniczać grafike? Ja też nie wiem w jaki sposób i czy może. Dlatego właśnie zapytałam WAS :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Jedynie procesor może ograniczać grafikę. Więc Ty sie tym nie bój:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 (edytowane) Kupienie budżetowej płyty głównej to jak stawianie domu na bagnie. No ale mniejsza z tym , chcesz ograniczyć koszta ok. mobo , może być i Gigabyte p31-ds3l , jednak musisz się zastanowić ile ramu potrzebujesz gdyż płyta ta ma problemy z obsługa wszystkich 4 banków pamięci (wina chipsetu) i albo włożysz 2x pamięci dwustronne (większość dostępnych na rynku) albo 4x jednostronne. Więc jeśli teraz kupisz 2x1G to w przyszłości zwiększenie ilości ramu będzie wiązało się ze sprzedażą starych kości i kupieniu nowych większych. CPU, najtaniej z c2d można kupić aktualnie e7200 (2,53G , 3MB) jednak DUŻO lepszym wyborem jest e8400(ale na to nie masz kasy) ram , Aeneon 2GB (2x1GB) PC1066 CL5 X-Tune bardzo dobre kostki do oc i w miarę tanie hdd, Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 zasilacz, na modecomie mc 350 będziesz sobie mogła kręcić tego e7200 i 88gt do bólu , jeśli zaś w przyszłości kupisz radeona 4870 (bo 4850 może nie być wystarczający do rozdzielczości 1920x1200 a skoro już kupujesz taki monitor to pasuje wykorzystać jego możliwości) to przydałby się corsair 450 on poradzi sobie z wszystkim oprócz gtx280(o ile się nie mylę ma za małe natężenie dla tej karty) Na boxie dociągniesz tego e7200 do jakichś 3G z karakorum 3,5-3,8G Dobre płyty do sli są drogie , sli z 88gt jest skrajnie nieopłacalne Edytowane 15 Lipca 2008 przez BLiT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 w związku z problemami z fsb>350 na p31, lepiej dołożyć do gigabyta p35-ds3 (jeśli raid nie jest potrzebny to nie ma sensu dokładać kasy do ds3r), albo do abita ip35-e - obie kosztują ok 260zł. przy p31 ten e7200 będzie się nudzić. Jeśli grafa na być na 2 miesiące to imho 9600gso 768mb styknie dysk - seagate 7200.11 250gb, albo samsung F1 320gb ram - 2x2gb 800mhz, praktycznie każde wystarczą do OC procka zasilacz - modecom/amacrox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnieQ Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Musiałam to wszystko przetrawić.... jakoś :oops: Doszłam do wniosku, że chyba jednak lepsza będzie płyta z P35. Np.: GIGABYTE GA-P35-DS3L (jeśli oczywiście w tym przedziale- cena/jakość/parametry- nie ma nic lepszego) Znalazłam jeszcze taką płytę: Asus P5N-E SLI Co o niej sądzicie? (chodzi mi o porównanie do tego GA-P35?) Zauważyłam, że ma SLI ale pewnie kosztem "czegoś", jak to zwykle bywa :( Ma sporo pozytywnych opinii i ciekawa jestem czy tylko ze względu na fakt, że ma właśnie SLI? Próbowałam przebrnąć przez dane techniczne i zauważyłam różnice w ilości złącz PCI-E 1x (gygabyte ma jedno więcej ale nie wiem co to dla mnie oznacza w praktyce) O tego asusa pytam ponieważ kosztuje dokładnie tyle ile GA-P35-DS3L czyli 205pln i nie jestem pewna którą wybrać? w związku z problemami z fsb>350 na p31, lepiej dołożyć do gigabyta p35-ds3 (jeśli raid nie jest potrzebny to nie ma sensu dokładać kasy do ds3r)...Jeśli RAID to jest to "coś" związane z łączeniem dysków to zdecydowanie nie jest mi potrzebny. Raczej nie potrafiłabym tego wykorzystać. Nawet nie wiem dokładnie na czym to polega :? Powiem tyle SLI z 8800GT teraz nie ma sensu. Dobre płyty do sli są drogie , sli z 88gt jest skrajnie nieopłacalneWygląda na to, że kombinowałam w złym kierunku :oops: Cóż, pozostaje mi zakup lepszej karty za jakiś czas. Omal nie zapomniałam jeszcze zapytać Was o samą kartę graficzną. Który z tych modeli najbardziej polecacie? -Palit GeForce 8800 512MB PCI-E XNE8800TxT352 (ok: 410pln) -Gainward GeForce 8800 512MB PCI-E BP8800GT512TVDD (ok: 432pln) -Gigabyte GeForce 8800 512MB PCI-E 8800GT 512MB 256 bit GDDR3 HDTV&DualDVI BOX (ok: 447pln) I ostatnia rzecz :rolleyes: Zorientowałam się, że do zamocowania radiatorka na procesorze potrzebna mi będzie jakaś pasta termoprzewodząca. Domyślam się, że jej jakość nie jest bez znaczenia. Polecacie jakąś przyzwoitą i niezbyt drogą? Za 12pln znalazłam taką: Cooler Master HTK-002-U1-GP (szukałam czegoś na jej temat na forum, niestety nic nie znalazłam) Sądzicie, że wystarczy czy dołożyć parę złotych do jakiejś lepszej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damaioshin Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 co do 8800 to doloz 50zl i masz swiety spokoj z 4850, no chyba ze wolisz dobre niereferencyjne chlodzenie. co do pasty, w kilku topicach bodaj o karakorum ludzie pisali czym smarowac, wiec kieruj sie ich decyzjami, zamiast kombinowac z wynalazkami niesprawdzonymi ;] jezeli kupisz procka w boxie, to wentyl jest juz przesmarowany czyms srebrnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Pasta to ważny komponent. Bez niej nie ma nic :) Zalman ZM-STG1 Taką polecam - 25zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 (edytowane) Dobre płyty pod sli to oparte na nF 790i (ewentualnie 780i ale ten się bardziej grzeje) a to już wydatek rzędu 500zł+ więc już lepiej kup na ip35. Pasta to albo wymieniony wyżej zalman albo arctic silver 5(cena i wydajność zbliżona, jednak zalman odrobinę lepszy) Odnośnie gpu to za 469zł masz radka 4850 który jest dużo mocniejszy od 88gt i powinien sobie poradzić z rozdzielczością tego lenovo (nie we wszystkich grach , ale ta grafika ma już niezły potencjał) Edytowane 18 Lipca 2008 przez BLiT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnieQ Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Na obecną chwilę mogłabym dołożyć ale jedynie kosztem czegoś innego (pamięci, płyty, zasilacza, procesora..itp) Zatem mija się to z celem. I tak składam "zestaw minimalny" + monitor a sprawą lepszej karty zajmę się za jakiś czas, więc nie miałoby to sensu. Co do sprawy samego Radeona to raczej trudno będzie mnie przekonać. Bez wątpienia jest to b. dobra karta niemniej w swoich laptopach miałam zawsze jakiegoś radeona i.. zawsze jakieś problemy z grami w związku z tym. Czasem mało wymagająca gra chodziła fatalnie z winy sterowników. Po ściągnięciu najnowszych problem albo nie znikał albo znikał tylko po to by pojawić się w innej grze. Tymczasem znajomi ze sprzętem Nvidii o nieraz gorszych parametrach problemów nie mieli. Może to była moja wina i z czymś nie umiałam sobie poradzić ale sami rozumiecie, że zamknęłam sprawę ATI z lekkim urazem. Oczywiście nie zamknęłam definitywnie. Ukradkiem spoglądam na przykład w kierunku tej nowej karty dwurdzeniowej :wink: Wiem, że jednego modelu nie należy oceniać przez pryzmat innego modelu a moje tłumaczenie może się wydać trochę irracjonalne. Niemniej uparłam się, że niezależnie od opinii, cen czy wyników testów złożę sobie komputer na NVidii i zobaczę. :rolleyes: Tak więc z GF8800GT 512MB zostaje mi do wyboru to co jest tutaj: http://www.morele.net/katalog/12/13/1/400....arty-graficzne/ ("OKAZJA"- oznacza (?podobno?) najtańszą ofertę w Polsce) :unsure: niestety poza tym, że Galaxy jest (podobno) cichy nie mam pojęcia czym poza ceną różnią się od siebie te wszystkie karty... ... i będę baaardzo wdzięczna za jakieś malutkie podpowiedzi. Może któraś z nich jest jakoś szczególnie warta uwagi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 IBM Lenovo L220x z matrycą (podobno) S-PVA i rozdzielczością (podobno) 1920x1200 mogę kupić już za 1500pln. A tu znalazłam jeszcze taniej: http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/315744 :huh: Nie za bardzo znalazłaś taniej bo są dwa rodzaje tego monitora i różnią sie nie tylko rozdzielczością : http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=25421 http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=32110 Trzeba zwrócić uwagę przy zakupie na kod producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnieQ Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Nie za bardzo znalazłaś taniej bo są dwa rodzaje tego monitora i różnią sie nie tylko rozdzielczością : http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=25421 http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=32110 Trzeba zwrócić uwagę przy zakupie na kod producenta. Przyznam, że miałam z tym pewien problem i do dziś nie wiem czym dokładnie różnią się T33HNEU i T33HBEU. Jedne źródła podają, że to jest to samo a różnice w oznaczeniach dotyczą różnych partii produkcyjnych. Inne podają błędne dane w specyfikacji. Nie byłam pewna. Sprawdziłam zatem możliwie najbliżej producenta (Autoryzowany Bussines Partner Lenovo) : http://www.morele.net/produkt/168624/ Te dane ponoć są prawidłowe :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 ... Te dane ponoć są prawidłowe :? Nie chce mi się sprawdzać w którym sklepie ile jest błędów w opisach :) ale przed zakupem warto zajrzeć na stronę producenta i oblukać wszystkie 22" http://www5.pc.ibm.com/cr/products.nsf/opt...tegory=monitors Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 A ja jeszcze odnośnie grafiki , skoro masz w planach w jakiejś bliższej przyszłości ją wymienić to teraz kupujesz najtańszą. Zwracasz tylko uwagę na ilość ramu (bo jak pewnie zauważyłaś są dwie wersję z 256 i 512MB ramu). Więc pierwszą z tej listy spełniającą wszystkie wymagania jest ten palit http://www.morele.net/produkt/152181/ ( o dziwo wersja sonic jest tańsza od podstawowej wersji). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnieQ Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 A ja jeszcze odnośnie grafiki , skoro masz w planach w jakiejś bliższej przyszłości ją wymienić to teraz kupujesz najtańszą. Zwracasz tylko uwagę na ilość ramu (bo jak pewnie zauważyłaś są dwie wersję z 256 i 512MB ramu). Więc pierwszą z tej listy spełniającą wszystkie wymagania jest ten palit http://www.morele.net/produkt/152181/ ( o dziwo wersja sonic jest tańsza od podstawowej wersji). Dzięki. Wezmę zatem Palita. Zostanie mi 65pln więcej na nieco lepszy RAM :wink: Jeszcze mam pytanie tak z ciekawości. Znalazłam trzy karty w tej samej cenie: 465pln. Jedna z nich to Asus GF 8800GTS 512MB http://www.morele.net/produkt/147905/ Byłam przyzwyczajona, że GTS kosztują z reguły dużo więcej niż GT więc ciekawi mnie jak ta karta ma się np do: -Galaxy GeForce 8800GT 512MB http://www.morele.net/produkt/162095/ lub -Gigabyte GeForce 8800GT 512MB http://www.morele.net/produkt/156076/ Wyszukałam kilka dyskusji(i kłótni) na ten temat w internecie ale w sumie niewiele z nich (dla mnie) wynikało ponieważ albo karty GT i GTS znacznie różniła cena(co było jednym z argumentów) albo różniła je ilość pamięci. Tu jest ta sama cena(465pln), ta sama ilość pamięci(512MB). Jak zatem wypadają w grach czy OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 ... Jeszcze mam pytanie tak z ciekawości. Znalazłam trzy karty w tej samej cenie: 465pln. Jedna z nich to Asus GF 8800GTS 512MB http://www.morele.net/produkt/147905/ Byłam przyzwyczajona, że GTS kosztują z reguły dużo więcej niż GT więc ciekawi mnie jak ta karta ma się np do: ... To będziesz się musiała odzwyczaić bo teraz jest nowa moda :) 9800 GTX+ za 200 $ http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16814130376 (EVGA to dość droga firma i za parę dni można spodziewać się tańszych) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Aktualnie ceny większości kart lecą w dół ze względu na "wejście smoka" w wykonaniu ati ze swoimi nowymi radeonami z serii 4800. NV aby być konkurencyjna względem ATI obniża ceny swoich kart. Aktualnie liderem kart w cenie do 500zł jest radeon 4850 oferujący wydajność 88gts/98gtx czyli kart droższych (88gts lewitował w cenie 500-550zł , zaś 98gtx 700+) Ceny tańszych kart jeszcze nie spadają bo nie pojawiły się jeszcze radeony serii 4600 (i nie wiemy jaką będą oferować wydajność). Jednak NV wypuszcza swoje nowe karty 98gtx+(podkręcony gtx) w bardzo dobrych cenach (200$ , niestety na polskim rynku cena ta może być mniej kusząca) , ceny najmocniejszych modeli NV także drastycznie spadły gtx280 z ponad 1800zł do około 1300 a gtx260 z 1200 do 800. Mocne wejście ATI wyszło tylko nam na zdrowie , bo mamy do wyboru dobre karty w jeszcze lepszych cenach. @dwaIP raczej nie zejdą poniżej 199$ , w końcu NV na tyle wyceniła ta zabawkę. Zresztą w Polsce ta zabawka kosztuje aktualnie 630zł (co prawda w komputroniku ale na przebitkę 230zł bym raczej nie liczył nawet w tym sklepie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnieQ Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Aktualnie ceny większości kart lecą w dół ze względu na "wejście smoka" w wykonaniu ati ze swoimi nowymi radeonami z serii 4800. NV aby być konkurencyjna względem ATI obniża ceny swoich kart. Aktualnie liderem kart w cenie do 500zł jest radeon 4850 oferujący wydajność 88gts/98gtx czyli kart droższych (88gts lewitował w cenie 500-550zł , zaś 98gtx 700+) Ceny tańszych kart jeszcze nie spadają bo nie pojawiły się jeszcze radeony serii 4600 (i nie wiemy jaką będą oferować wydajność). Jednak NV wypuszcza swoje nowe karty 98gtx+(podkręcony gtx) w bardzo dobrych cenach (200$ , niestety na polskim rynku cena ta może być mniej kusząca) , ceny najmocniejszych modeli NV także drastycznie spadły gtx280 z ponad 1800zł do około 1300 a gtx260 z 1200 do 800. Mocne wejście ATI wyszło tylko nam na zdrowie , bo mamy do wyboru dobre karty w jeszcze lepszych cenach. @dwaIP raczej nie zejdą poniżej 199$ , w końcu NV na tyle wyceniła ta zabawkę. Zresztą w Polsce ta zabawka kosztuje aktualnie 630zł (co prawda w komputroniku ale na przebitkę 230zł bym raczej nie liczył nawet w tym sklepie) Hmm.. czyli staniały :) Ale jak to się ma do stosunku jakość/cena? (na logikę wzrósł on znacząco na korzyść GTS) A wg Was Asus GTS 512MB jest lepszy czy gorszy od tych GT, które wymieniłam (wydajność i OC)? Przed chwilą przeczytałam artykuł z wnioskami, że jest lepszy we wszystkim i jedną kłótnię z wnioskami, że jest taki sobie. Cena ta sama. Więc sama już nie wiem. Którą z nich wybralibyście? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Każdy 88GTS z 512MB ramu będzie wydajniejszy od 88GT(nie jest to kolosalna różnica , ale jest szybszy). Jednak jeśli masz zamiar wydać na kartę graficzną 460zł to kup radeona 4850 oferuje dużo większe możliwości OC niż 88gt/gts(tylko się trzeba pobawić ze zmianą prędkości wiatraczka na radku) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Hmm.. czyli staniały :) Ale jak to się ma do stosunku jakość/cena? (na logikę wzrósł on znacząco na korzyść GTS) A wg Was Asus GTS 512MB jest lepszy czy gorszy od tych GT, które wymieniłam (wydajność i OC)? Przed chwilą przeczytałam artykuł z wnioskami, że jest lepszy we wszystkim i jedną kłótnię z wnioskami, że jest taki sobie. Cena ta sama. Więc sama już nie wiem. Którą z nich wybralibyście? :? Wydajność 3D w obrębie 512 BM jest taka 8800GT < 8800GTS < 9800GTX < 9800GTX+ GT ma słabsze GPU od GTS dalej to różnica w taktowaniach. 9800GTX+ jest najszybsza bo wykonana w 55 nm. Dzisaj nie za bardzo warto się spieszyć z zakupem bo cena zjeżdża gwałtownie i ustabilzuje się jako tako na początku sierpnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnieQ Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Każdy 88GTS z 512MB ramu będzie wydajniejszy od 88GT(nie jest to kolosalna różnica , ale jest szybszy). Jednak jeśli masz zamiar wydać na kartę graficzną 460zł to kup radeona 4850 oferuje dużo większe możliwości OC niż 88gt/gts(tylko się trzeba pobawić ze zmianą prędkości wiatraczka na radku)Z powodów (bądź co bądź dziwacznych) które opisałam wyżej chyba raczej się nie zdecyduję. Choć pewna pokusa była bo wszyscy wypowiadają się o 4850 w samych superlatywach. Jednak wczoraj dowiedziałam się na przykład, że monitor który zamierzam kupić z jakichś powodów (zupełnie niezrozumiałych nie tylko dla mnie :blink: ) nieco lepiej współpracuje ze sterownikami Nvidii. Podobno chodzi o pracę w rozdzielczościach niższych niż natywna. Nie wiem ile w tym prawdy i wypowiedzieć musiałby się ktoś z właścicieli. Nawet nie wiem czy nie jest to bardziej wina po stronie monitora(choć i tu zdania są podzielone). Ponieważ jednak na ten konkretny model jestem już zdecydowana (a może nie chce mi się już dłużej szukać :? i wybierać) nie mam raczej wyboru co do karty graficznej. Pewnie cały problem(o ile faktycznie istnieje) jest do rozwiązania ale ja nie jestem zbyt doświadczonym użytkownikiem PC. :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 (edytowane) ... @dwaIP raczej nie zejdą poniżej 199$ , w końcu NV na tyle wyceniła ta zabawkę. Zresztą w Polsce ta zabawka kosztuje aktualnie 630zł (co prawda w komputroniku ale na przebitkę 230zł bym raczej nie liczył nawet w tym sklepie) Zejdą poniżej 199$ i to bardzo szybko bo EVGA nigdy nie było najtańsze ze względu na renomę marki. Już są w cennikach niektórych sklepów inne tańsze 9800GTX+ http://sklepwgk.pl/prod26277_Palit_XpertVi...xDVI_PCI-E.html 8800GT sonic 512 MB jest już obecnie za 140$ http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16814260066 Czyli cena u nas szybko znacznie spadnie. Edytowane 22 Lipca 2008 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...