Skocz do zawartości
Stryju89

Komputer Do 2000 Zl

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wiec bedzie to moj pierwszy post na tym forum i mam nadzieje ze nie ostatni. Zalorzylem go poniewaz jestem laikiem wiec potrzebuje waszego zimnego spojrzenia i doswiadczenia w sprawie skladania tego calego galimatiasu w calosc. Pochodzilem po rozno jakich forach, poczytalem recenzje i udalo mi sie zlorzyc ten oto zestaw, narazie jego cena wynosi okolo 2000 zl ale komputer kupuje dopiero za pare miesiecy prawdopodobnie wrze/paź i mam nadzieje ze ceny pojda w dol bo moj fundusz to okolo 1600 zl prosze was o wnikliwe ocenienie tego zestawu. Wszystkie rady ktore obniza cene i znaczenie nie pogorsza wydajnosci mile widziane (zamienniki/ten sam produkt innej firmy) jak to mowia grosz do grosza a bedzie kokosza :P

Zestaw ponizej:

PowerColor Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out

[AX4850 512MD3-H]-479 zl

Intel Core 2 Duo E7200 2.53 GHz BOX- 324zl

Asus P5Q Pro, P45, DualDDR2-800, SATA2, RAID, GBLAN, FW, ATX, Core2 - 333zl

DDR2 4096MB 800MHz Mushkin Redline (2x 2048MB, CL5)-297zl

Samsung 320 GB, SATA/300, 16MB, NCQ Spin Point F1- 149zl

LG GH20NS10 DVD?R 20x, DVD?RW 8x, CD-RW 32x, DVD+R DL 8x, DVD-RAM 12x, OEM, SATA, Black - 78zl

Zasilacz ATX Chieftec GPS-550AB-A 550W Box-153zl

CoolerMaster Elite 331 Black (bez zasilacza)-132 zl

Arctic Cooling Fan 12L (wentylator do obudowy 120mm)-25zl

Z gory dziekuje za kazda pomoc ;)

Edytowane przez Stryju89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeanalizowalem wszystko raz jeszcze i oto co mi wyszło:

PowerColor Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out

[AX4850 512MD3-H]- 479 zl (bedzie zmiana na Toxic'a z chlodzeniem Zalmana i lekko podrasowanymi taktami jak tylko wyjda)

Intel Core2 Duo E8200 2.66 GHz BOX (LGA775, FSB 1333, 6MB, 64-bit)- 419 (zmiana z E7200 dzieki zaoszczedzeniu na ramach i plycie glownej, oplacalna ? [z Mushiknow 2x2giga Red Line oraz PQ5 PRO] )

Asus P5K/EPU, P35, DualDDR2-800, SATA2, GBLAN, FW, ATX, Core2- 254zl (zmiana z PQ5 PRO bo nie planuje CF'a)

DDR2 2048MB 800MHz A-Data Extreme Edition (2x 1024MB) -124zl (zamiana z 2x2 Giga Mushkina planowane dokupienie kolejnych 2 giga za rok/dwa [nie chce kupowac na zapas bo po co jak mozna pozniej i taniej] lecz ciagle mysle o kupieniu teraz pojedynczej kosci 1x2048 i za rok dokupienie tego samego modelu co wy na to niezeli miec 4x1giga w kompie |:B ? )

Samsung 320 GB, SATA/300, 16MB, NCQ Spin Point F1- 149zl

LG GH20NS10 DVD?R 20x, DVD?RW 8x, CD-RW 32x, DVD+R DL 8x, DVD-RAM 12x, OEM, SATA, Black - 78zl

Zasilacz ATX Chieftec GPS-550AB-A 550W Box-153zl (pociagnie jezli bedzie male OC za rok ?)

CoolerMaster Elite 330 Black (bez zasilacza)-159 zl

Arctic Cooling Fan 12L (wentylator do obudowy 120mm)-25zl (narazie jedyne chlodzenie dodatkowe jakie kupilem sadzicie ze powininem zainwestowac w cos jeszcze mozliwe OC po zejsciu gwarki z proca czy na BOXie cos zwojuje ?)

Razem 1676zl

Co o tym sadzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stryju

zmiana z e7200 na e8200 to nie najlepszy pomysł , podkręcisz mniej więcej tak samo a będziesz musiał żyłować bardziej fsb bo niższy mnożnik

asus p5k epu to o ile się nie mylę p5k se , może nie przesadzaj z tą oszczędnością na płycie głównej i weź przynajmniej p5k pro

odnośnie kupienia ramu za 2 lata to możesz się przejechać z tą niższą ceną , jest coraz więcej ddr3 , coraz więcej płyt z ich obsługą żebyś czasem nie trafił na okres gdy ddr2 będą 2x droższe co ddr3 (tak jak teraz ddr w stosunku do ddr2)

zmień ten dvd na pioneera

na boxie podkręcisz do 3G , ale jak już kupujesz to warto by było dokupić coś lepszego

@konrad

zmień pamięci

Edytowane przez BLiT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stryju

zmiana z e7200 na e8200 to nie najlepszy pomysł , podkręcisz mniej więcej tak samo a będziesz musiał żyłować bardziej fsb bo niższy mnożnik

asus p5k epu to o ile się nie mylę p5k se , może nie przesadzaj z tą oszczędnością na płycie głównej i weź przynajmniej p5k pro

odnośnie kupienia ramu za 2 lata to możesz się przejechać z tą niższą ceną , jest coraz więcej ddr3 , coraz więcej płyt z ich obsługą żebyś czasem nie trafił na okres gdy ddr2 będą 2x droższe co ddr3 (tak jak teraz ddr w stosunku do ddr2)

zmień ten dvd na pioneera

na boxie podkręcisz do 3G , ale jak już kupujesz to warto by było dokupić coś lepszego

@konrad

zmień pamięci

Podpisuje się pod tym. Pozatym IMO najlepszy zestaw był z pierwszego postu, nawet z uwzględnieniem pamięci A-data 2x2Gb 800mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto ostateczny zestaw jaki udalo mi sie zmontowac dzieki waszej pomocy mam nadzieje ze podolalem:

Intel Core2 Duo E7200 2.53 GHz BOX (LGA775, FSB 1066, 3MB, 64-bit)- 323zl

Asus P5Q Pro, P45, DualDDR2-800, SATA2, RAID, GBLAN, FW, ATX, Core2-332zl (nie wiem czy jest jakas lepsza plyta glowna jesli nie planuje robic CF a na ktorej dobrze bedzie sie czula jedna mocna karta graficzna [mozliwe lekkie OC calego sprzetu] )

Napęd FDD 1,44 MB 3,5" (czarny)-25zl

DDR2 2048MB 800MHz A-Data Extreme Edition (2x 1024MB)-124 zl (za max rok zmienie na 2x2048 ta sama edycja zapewne [mam nadzieje ze nie sprawdzi sie czarny scenariusz Fredka, jak to mowia pozyjemy zobaczymy]

Samsung 320 GB, SATA/300, 16MB, NCQ Spin Point F1-149zl

DVD-RW Pioneer DVR-215 DVD-RAM DVD+/- R/RW/DL SATA OEM BLACK-76zl

Radeon HD4850 PowerColor 512MB GDDR3, 2xDVI, PCI-E 2.0-468zl [tutaj znajdzie sie wersja Toxic jak tylko wejdzie do sprzedaży]

CoolerMaster Elite 330 Black (bez zasilacza)-159zl

Arctic Cooling Fan 12L (wentylator do obudowy 120mm)-25zl

Revoltec RL037 Czarny (wentylator do obudowy, 80mm )-15zl

Razem 1696 i maleje.... :D

Czekam na ostateczne korekty jesli takowe sa potrzebne i jeszcze raz dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz OK :) jednak ja bym odrazu wziął te 4Gb ramu....dopłacisz te 100zł a masz spokój i nie musisz kombinować ze zmianami :wink: gdybyś się skusił na te 2x2Gb A-daty to zestaw byłby bezbłędny ;]

p.s a gdzie zasilacz? :D bierz Corsaira VX 450W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

huh zapomnialem dodac cene zasilacza :damage_wall: teraz to juz nie wyglada tak kolorowo wiec te 4 giga ramu moge sobie wybic z glowy co wiecej na moim xp 32x i tak czytalo by max od 3 do 3,5 giga pamieci a zasilka w podobnej cenie tylko o 100 W mocniejsza:

-Zasilacz do obudowy ATX 550W Chieftec GPS-550AB-A (Fan 120mm) -188 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam do was pytanie. pdo koniec lipca chce kupic taki oto zestaw:

c2d e8200 + thermaltake v1

asus p5k pro

asus radeon 4870

pdp patriot 2x1 gb 800mhz cl4

zasilacz juz mam chieftec cft 500watów i monitor sony 19".

co o tym myslicie i doradzcie mi jak cos jest zle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daruj sobie ffd , ostatni raz tego używałem 2 lata temu i jakoś nie zauważyłem żeby mi brakowało , cd/dvd lub peny.

Buda ma 2 miejsca na wiatraki , przód i tył , z czego jeden jest obsadzony. Więc co najwyżej 1 dodatkowy wiatrak jest Ci potrzebny i to niekoniecznie.

Corsair 450 jest trochę lepszym zasilaczem niż ten co wybrałeś , no ale ten chief też może być.

Reszta ok , proca na boxie jedziesz na 3,16G bez zmiany napięcia i jeszcze jakoś strasznie się nie będzie grzał ,najwyżej w przyszłości dokupisz sobie karakorum czy tak alpaye(tzn tego jeszcze nie ma ale za rok na pewno będzie :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze buda ma miejsce na jeden wiatrazcek 120 mm ale chce ten 80mm na dzikiego wpiac na wysokosc karty graficznej na tej kratce od obudowy i ponoc daje to naprawde niezle efekty :P

tak , niezłe efekty, zaburza prawidłowy obieg powietrza w budzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh dobra zaniecham ten plan z wiatraczkiem 80mm ale ten drugi moge zostawic bo nie wiem czy karta sie nie bedzie grzala... ponoc te HD4850 sa troche slabo chlodzone |:B

@Edit problem rozwiazany zamiast obudowy CoolMaster'a 300 z wiatrakami biore

Antec'a Three Hundred ktory ma wbudowane 2 wiatraczki 120mm & 140 mm (cena zblizona do CM z dodatkami)

Edytowane przez Stryju89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj sobie temat o radku 4850 to się dowiesz jak bez dodatkowych kosztów rozwiązać problemy z chłodzeniem.

Czytalem to jezeli chodz Ci o ten fan control panel chodz szczerze nie wiem czy czegos nie zepsuje bom laik ale chyba podolam :unsure:

Edytowane przez Stryju89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asus p5k pro

asus radeon 4870

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asus p5k pro

asus radeon 4870

jesteś botem czy po prostu niekumaty , pisałem Ci już żebyś zmienił ramy na mushkiny albo ocz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli do e8200 do oc mam kupic ocz.a mozecie poweidziec jakie najlepiej,tzn. platinium ,titanium itp bo procka bede krocil do ok 4ghz to i ramy musza byc dobre.

a moze te pamieci bylyby dobre do dobrego oc i wydajnosci???? co o nich myslicie???

http://www.agito.pl/ddr_2/adata_ddr2_2x102...607.328089.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi