Skocz do zawartości
Zulok

Pompa C.o. W Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Robię teraz wodne chłodzenie, bloki na GPU, CPU(z 2 wyjściami), chipset, HDD i może na pamięć i jako chłodnicę jakąś nagrzewnice. Zastosuje do tego węże o średnicy wewnętrznej 1 cm.

Do tego pompka ataman 305 (1200l,/h), ale ostatnio czytałem o zastosowaniu pompki z C.O. do wc i tu jest moje pytanie czy ktoś takie coś ma, jak się to sprawuje??

Myślałem nad http://allegro.pl/item398892453_pompa_omi_...lka_124_50.html

Na najniższym biegu 32W to jest dość duża moc, czy mi czasem wc to wytrzyma i nagrzewnica, bo nie chce mieć całego pokoju zalanego?? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu bardzo popularne rozwiązanie- do dziś wiele osób ma w swoich układach takie pompy (looknij w galerię).

Bardziej kompaktowym rozwiązaniem są pompy do obiegu ciepłej wody (c.w.u.) ale ceny nowych kształtują się na poziomie pompek dedykowanych WC.

W przypadku zakupu pompy z linka musisz jeszcze zaopatrzyć się w dwa króćce z gwintem wewnętrznym 1cal, lub 2 redukcje np 1"-3/8" i dwa króćce 3/8".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W galerii widziałem dużo pompek z C.W.O. ale żadnej z C.O. dużo przeglądałem, ale nie wszystkie, więc może jest tam tak konstrukcja.

A nikt nie ma czegoś takiego w domu by napisać jak mu się to sprawuje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zulok, co byś chciał konkretnie wiedzieć o układzie z pompą C.O. ??

Jestem posiadaczem Grundfosa UPS 25-40. Pompa sprawuje się znakomcie, na najniższym biegu jest bezgłośna, jest "trochę" duża ale idzie się przyzwyczaić. Redukcje nie są problemem (kombinacji jest dużo) ;)

W podwieszonym poradniku w tym dziale masz opisane pompy C.O. i C.W.U., tutaj jest też trochę informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też jestem zadowolonym posiadaczem pompki C.O. Redukcje dla mnie nie były problemem dzięki specyficznej budowie pompy, z tego też powodu jej rozmiar nie jest znaczący. Co do głośności to trzeba przyłożyć ucho żeby cokolwiek usłyszeć. Pompka to Leszno, model 25POr40A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi