Skocz do zawartości
pathe

Chłodnica Z Rury żebrowanej?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na forum więc jeśli temat się powtarza to przepraszam, ale nigdzie czegoś takiego nie znalazłem. Chcę zrobić sobie zestaw WC i chciałbym chłodnicę zrobić z rury żebrowanej : http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~mrichert/JR/WYNIKI_BADAN2.htm . Czyli na moje oko powstało by coś na kształt reseratora firmy zalman. Teraz pytanie czy może ktoś Tworzył już coś podobnego i orientuje się czy to w ogóle ma sens? Nie wiem również jaką objętość wybrać wydaje mi się, że gdybym wziął rurę żebrowaną od środka i na zewnątrz to wydajność takiego rozwiązania mogłaby być zadowalająca i nie musiałbym kupować rury o monstrualnych rozmiarach. Objętość około 1,5 litra byłaby chyba wystarczająca. Jeżeli ktoś orientuje się czy taka budowa ma sens to proszę o pomoc. Na marginesie zastanawiam sie również czy wchodzić w rury miedziane czy aluminiowe, ale postawię chyba na tańsze aluminium gdyż miedź nie dość ze droższa to jeszcze wchodzi w reakcje z innymi metalami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na szybko powiem, ze miedz mozesz poniklowac i oprocz trwalosci nie bedzie korodowac, alu tez wchodzi w reakcje zwlaszcza z miedzia... a bloki jakies miec chyba bedziesz w ukladzie ;)

jakby dobrze przemyslec konstrukcje, wyszloby fajnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem nowy na forum więc jeśli temat się powtarza to przepraszam, ale nigdzie czegoś takiego nie znalazłem. Chcę zrobić sobie zestaw WC i chciałbym chłodnicę zrobić z rury żebrowanej : http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~mrichert/JR/WYNIKI_BADAN2.htm . Czyli na moje oko powstało by coś na kształt reseratora firmy zalman. Teraz pytanie czy może ktoś Tworzył już coś podobnego i orientuje się czy to w ogóle ma sens? Nie wiem również jaką objętość wybrać wydaje mi się, że gdybym wziął rurę żebrowaną od środka i na zewnątrz to wydajność takiego rozwiązania mogłaby być zadowalająca i nie musiałbym kupować rury o monstrualnych rozmiarach. Objętość około 1,5 litra byłaby chyba wystarczająca. Jeżeli ktoś orientuje się czy taka budowa ma sens to proszę o pomoc. Na marginesie zastanawiam sie również czy wchodzić w rury miedziane czy aluminiowe, ale postawię chyba na tańsze aluminium gdyż miedź nie dość ze droższa to jeszcze wchodzi w reakcje z innymi metalami.

owe rury maja zeberka w pl poziomej, co dla lepszego dzialania wymysza polozenie takiej rury, z drugiej strony wez sobie oblicz powierzchnie do objetosci w owej rurze i np w chlodnicy czy kaloryferze, napewno owa rura wypadnie gorzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwumetrowy kawałek takiej rury, o promieniu wewnętrznym 19mm, czyli w sumie rurki:), miałby pojemność około 2 litrów, w związku z czym zanim grzałka o mocy około 100w, czyli procesor nagrzałby taką rurkę i wodę w niej zgromadzoną , to ciepło zdążyłoby się już ulotnić do atmosfery?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwumetrowy kawałek takiej rury, o promieniu wewnętrznym 19mm, czyli w sumie rurki:), miałby pojemność około 2 litrów, w związku z czym zanim grzałka o mocy około 100w, czyli procesor nagrzałby taką rurkę i wodę w niej zgromadzoną , to ciepło zdążyłoby się już ulotnić do atmosfery?

poczytaj to :

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=54331

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogles jeszcze dodac jeden rysunek przekrojowy Racuch Bo zapewne o to Ci chodzilo [; Do tego jeszcze jakas tam podstawe mechaniki plynow i albo mi sie zdaje albo ciecz bedzie tracic naprawde niewiele ciepla na takim chlodzeniu.... :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blad logiczny - tu dziala termodynamika i woda dziala jak NOSNIK - ogrzeje wolniej ale jak dojdzie do rownowagi to ilosc wody nie ma znaczenia...

bez wiatrakow konwekcja dziala lepiej w zeberkach pionowych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ci proponuje co innego.

poszukaj takich profili aluminiowych. Mozna zrobic tak, aby woda ciepla wplywala do kanalu srodkowego szerokiego a zimna wyplywala z waskiegoo, zewnetrznego albo cos w tym stylu. I ladne to i estetyczne i praktyczne i ma duza powierzchnie oddawania ciepla i pionowe ozebrowanie

post-7690-1222297789_thumb.jpg

post-7690-1222297804_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie profile aluminiowe robi przede wszystkim item (sam takie używałem do konstrukcji maszyn) Strona producenta. Jednak taka zabawka tania nie jest.

Nie wyobrażam sobie jak można walcować rurę na zewnątrz i od środka.... ale to tanio by też nie wyszło. Ciągnione profile muszą być jednak tańsze.

Edytowane przez hugo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu archeolog ? Ja jestem meteoryciarz jak juz... :)

No ale ile tego trzeba do WC ? Metr, dwa ? Jak sie da odpowiednio grubaśny przekroj to wyjdzie z tego niezly rezerwuar/radiator. Cos jak ten Zalmana reserator1 tylko tanszy

Edytowane przez PolandMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko jak to giąć no i troche za cienkie, zeby to mialo z 7-10cm srednicy to mozna by cos zrobic.

Troszke za gruba scianka w stosunku do srednicy otworu... jednym slowem profil idealny ale troszke inne proporcje sa potrzebne;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno jest to rozwiązanie kumpel kiedyś miał rozwinięty wąż w pokoju ok. 5m i działało ale jaki procek to chłodziło ... to było dawno napewno to nie był 2 jajowiec.

Ps. zrezygnował całkiem z wc kiedy mama dobrodusznie posprzątała mu w pokoju przy okazji zginając wąż w 1 miejscu :) no i frytki ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi