Schizofremik Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Mam dwa dyski 250gb w raid0 ale włączam kompa a tam komunikat Błąd odczytu dysku Poprawiałem kale ite inne [ciach!]ły zrobiłem przywrócenie standardowych ustawień biosu ale na nic to sie zdało Postanowiłem wieć że zainstaluje windowsa od nowa ale jak mam wybrać dysk pokazuje mi że mam dawa (w raid0 powinno widziec jako 1 dysk) w dodatku widać partycje C i mam tyle ile jej nadałem juz kiedyś czyli 25\GB. jeden dysk widziany jako cały niesformatowany i nie podzielony na partycje.A ten na którym jest windows i partycja C pozostaje jeszcze 65\GB wieć 170 GB wogule wyparowało. Wina dysków? Da sie to jakoś uratować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Zmieniałeś ostatnio bios? Przekładałeś kabelki w budzie? Prawdopodobieństwo, że RAID sam z siebie się rozpadnie jest praktycznie zerowe. Wystarczy, że bios zresetował ustawienia na defaultowe. Musisz zajrzeć do biosu i zobaczyć w jakim trybie działa kontroler, następnie jeśli na płycie masz dajmy 4xSATAII, to musisz zaznaczyć, pod które porty są podpięte dyski z RAIDa. Zapodaj model płyty tak przy okazji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...