Snoopp Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Cześć. Postanowiłem, że dokładnie opisze swój problem, ponieważ od dłuższego czasu poszukuje rozwiązania, którego znaleźć nie potrafię. Może ktoś miał już taki problem. Nie wiem. W każdym bądź razie sprawa wygląda następująco. Posiadam router Linksys WAG200G oraz kartę sieciową Ralink rt 2400 + antena zew. kierunkowa, którą mam "przelotowo" na obecną chwilę (trzymam to w pokoju). Ping skacze co kilkadziesiąt sekund do wartości ok. 1000ms Pingując brame domyslną 192.168.1.1 (AccessPoint) wygląda to tak: Pingując przykładowo onet.pl wygląda to tak: Na komputerze podłączonym kablem nie ma tego problemu. Zauważyłem też, że w momencie tego "freeza" dioda na karcie sieciowej zaczyna bardzo szybko pulsować. Skanowałem komputer różnymi programami czyszczącymi wszelakie brudy, błędy (w rejestrze) itp itd. Poza tym wątpie, że jest to wina oprogramowania i podejrzewam, że z kartą sieciową jest coś nie tak bo ona nie jest chyba na "atherosie". Albo wina leży w konfiguracji routera :? Do karty sieciowej jak i do routera wgrałem najnowsze sterowniki. Bardzo przeszkadza mi ten skaczący ping przede wszystkim grając po sieci tj. Counter Strike:Source gdzie w momencie skoku pingu mam laga typu "respawn". Czytałem na innych forach, że ludzie mają takie problemy ale na Windowsie Vista ale mają także rozwiązanie (program WLAN Optimizer .NET, którego niestety dla Windowsa XP nie ma) Wiem, że są tu ludzie, którzy prawdopodobnie będą potrafili mi pomóc, dlatego zwracam się z wielką prośbą o pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 (edytowane) mam to samo. tez szukałem rozwiązania ale odpusciłem sobie:) sprawdzałem inną sieciówkę łącząc sie z innym ap i dalej to samo może to wina anteny? mam yagi.pl :) ponoć lipne są Edytowane 3 Sierpnia 2008 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 poprostu specyfika radia; na tańszych chipach możliwa jest sytuacja przytkania się układu na kilkaset ms (własnie wtedy robi się lag) a nawet jest to możliwe w niektórych przez "przepełnienie" sygnału - czytaj zbyt duża moc na zbyt małej odległości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) roodin: Wydaje mi sie, ze nie w specyfikacji radia tkwi problem. Tzn mozliwe, ze na wifi czesti sa skoki pingow, ale w tym przypadku chodzi o cykliczne lagi. W przypadku mojego lapa jest to 60 sekund ... Mam jednak dobra wiadomosc ;) Od kad posiadam linksysa wrt54gl i ja natknałem sie na ten problem, ale rozwizanie bardzo szybko znalazłem nie gdzie indziej jak na google ;). Wyczytałem, ze w windowsie nalezy wylaczyc pewna usluge, lecz nie bylo napisane o ktora chodzi. Ale po chwili jedyny podejrzany -"Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej" został wyłaczony na amen ;) Efekt: Przez pare minut pingowania opoznienia sa jak na dolaczonym zrzucie. Prawda, ze proste? ;) Byc moze nie gwarantuje to tego, ze przez caly czas ping bedzie bardzo niski, ale w grach prawdopodobnie nie bedzie juz wspomnianych lagow... No i nie ma sensu oczekiwac po wifi tego co od 'kabla'. Edytowane 16 Listopada 2008 przez Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Działa. :) Dzięki kolego, do dzisiaj nie wiedziałem jak sobie z tym poradzić. Problem sam zniknął ale nie wiedziałem w jaki sposób. Teraz korzystam z oprogramowania producenta karty, dlatego jest ok. Ale w życiu bym nie wpadł że to przez zerową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...