Adamo12x Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Witam, ostatnio postanowiłem na kompie obok windy zainstalować linuxa, wygrzebałem stary dysk seagate barracuda.Po podłączeniu go do kompa i sformatowaniu okazuje się ze jego pojemnosc wynosi 31,2 giga, nominalnie pojemnosc ta wynosi 80 giga co się stało z przeszło 50 giga??? :unsure: dodam ze to miał być oddzielny dysk, podłaczyłem go przez ATA, mam winde xp profesionala SP2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Pewnie jest ustawiony limit 32GB za pomocą zworek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamo12x Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 To niestety nie to , wyjąłem zworke i dalej to samo :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 A formatowałeś spod Windowsa czy spod płyty livecd Linuxa? Tam powinien być GParted albo coś podobnego zobacz jak wtedy będzie wyglądała sytuacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamo12x Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 Dysk formatowałem spod windy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 Jakiego Linuxa będziesz instalował? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 (edytowane) Jak już kolega wyżej napisał, spróbuj sformatować dysk za pomocą Gparted. Jeśli w Gparted też będzie dostępne tylko ~32GB to sprawdź czy nie masz założonego ograniczenia HPA. To możesz sprawdzić za pomocą Mhdd - polecenie "eid". Przywrócenie fabrycznej pojemności poprzez polecenie "nhpa" albo za pomocą HDD Capacity Restore Tool. Edytowane 26 Lipca 2008 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 (edytowane) To raczej musi być coś ze zworką, jak ją wyjmiesz to wtedy może też włącza się ograniczenie do 32gb więc popróbuj różne przełożenia zworki ;] aż zaskoczy. Edytowane 26 Lipca 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 I koniecznie zobacz co się dzieje w Panelu Sterowania --> Narzędzia administracyjne --> Zarządzanie komputerem --> Zarządzanie dyskami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamo12x Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 Po sformatowaniu dysku przez linuxa w czasie instalacji problem znikł, znów dysk ma pojemosc 80 giga :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...