PabLo_p Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Witam, Od pewnego czasu szukam możliwie szybkiego procesora do płyty z układami via/kt266a (gigabyte 7vtxe) i przyznam, że trochę się zagubiłem. Wychodzi na to, że najrozsądniejszym wyjściem jest Athlon XP 2400+, ale ........ no właśnie, spotkałem się z dwoma modelami: 1. Mnożnik == 14.5 => częstotliwość == 1.93GHz (bez oznaczenia w sklepie) 2. Mnożnik == 15 => częstotliwość == 2.00GHz (Thoroughbred-B) Procesory sprzedawane są pod tą samą nazwą. Z czego wynika różnica? Inne jądro? Jak rozumiem fizyczna różnica między jądrami Thoroughbred-A i B polega na wyłącznie na zasilaniu w różnych modelach, i w konsekwecji możliwości stosowania wyższych częstotliwości taktowania, a także wprowadzaniu nagistrali 166 w co lepsiejszych (droższych) modelach. BTW, jako absolutny wypas dla powyższej płyty mógłby posłużyć Ahlon XP 2600+, gdyby nie cena, prawie 2x więcej niż 2400+, i do tego znalazłem go tylko w jednym sklepie. Trochę za drogo jak na mój nosek. Nawet bartony 266+ są tańsze (choć trzeba powiedzieć mają mniejszą "prawdziwą" częstotliwość). Aaa, pytania, no właśnie; to po kolei: 1. Czy AthlonXP 2400+ (2.0GHz ) jest faktycznie najlepszym wyborem dla podanej płyty głównej? 2. Z czego wynika różnica częstotliwości w sprzedawanych procesorach, i czy to przypadkiem nie jest jakiś kant lub pomyłka? 3. Czy procesory Athon XP 2600+/266 są normalnie dostępne w sprzedarzy, czy nie bardzo? Ja stawiam na nie bardzo. W normalnych sklepach nie ma, a w internetowych znalazłem na razie w jednym za chorendalną cenę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 bios lapie najpewniej do 2600+ ,ale i wyzsze mnozniki powinny isc najrozsadniej to kupic 1700+ i ustawic mnoznik 15x (na mostkach),bo do starej plyty wstawiac proc za 800pln to troche nieekonomicznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eders Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Ga-7vtxe+, nie ma możliwości zmainy mnożniuka. Mam ją i nic takiego nie ma, ani w Biosie, ani na zworkach. Musisz aktualizować Bios do wersji F4, aby płyta rozpoznała Athlona 2200+. Bios w wersji F5 nie chodzi najlepiej, a F6 to wersja beta. Ale F6 daje łatę na poprawne rozpoznawanie 2600+. A tak naprawdę to nie sprawdzałem jej, czy rozpozna aż takie procki bez problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 eders: czytasz dokładnie? nie na płycie tylko na mostkach (przepalnie/łączenie) napisał KGB. wtedy płyta sama wykrywa proca z podniesionym mnożnikiem jako wyższy model. pablo : jako że to kt266a to musisz pozostać na magistrali 133/266 a nowe wersje są już na 166/333. ja proponuję 1700+ zasadzić i podkręcić mnożnkiem (jest o tym temat przyklejony) bo jako 2600 będzie chodził bez marudzenia. no i cena jest 270zł czyli 3 razy mniej niż 2600+. wystarczy na lepszą grafę :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eders Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Tak właśnie myślałem, że coś tam trzeba pogrzebać, ale nie mam pojęcia jak. Zamiast zworek są tam faktycznie mostki. Tylko nie mam pojęcia jak to przestawić. Sam zastanawiałem się, czy nie kupić 1700+ i go podkręcić, ale nie widziałem takiej możliwości. Ty mówisz, że się da. Dzięki za radę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...