Skocz do zawartości
Qraczy

Temperatura podkręconego Athlona 1,7XP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ...

Pytanie jest następujące. Generalnie z podkręcaniem nie miałem do tej pory zbyt dużo wspólnego ale wczoraj zdecydowałem się na pewien krok. Otóż puściłem mojego Athlonka 1700 XP+ (JIUHB, 0,13) na FSB 166 MHz. Po kilkunastominutowych testach (Cinebench, FFX Online, 3dMark2003) procesor pracował jak najbardziej stabilnie, ale jego temperatura oscylowała ok. 53-55 stopni. Teraz pytanie. Czy to normalna temperatura przy tej prędkości czy może nie jest z moim procem najlepiej. Płyta to MSI KT4 Ultra, wiatrak to CoolerMaster HHC-L61 (Heatpipe). Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro juz takie pytanie poszlo to ja tez mam pytanie. Mam Athlona 1,8 na starym rdzeniu (FSB 133). Co by sie stalo jezeli zamias podkrecac FSB od 133 do ilus tam od razu ustawil bym na plycie FSB 166. Czy moge spalic procka i czy trzeba zmieniac napiecie. Na co innego musze zwrocic uwage? Mam plyte Gigabyte KT400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor się nie spali. Najwyżej nie wstanie i będziesz musiał do poprzednich ustawień przez clear CMOS wracać. Płyte masz na KT400 więc masz dzielnik 1/5. Sprawdz w instrukcji od płyty jak go włączyć (pewnie jest automatycznie) i nie będzie zagrorzenia dla reszty sprzętu.

Miłego podkręcania i monitoruj temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi