Skocz do zawartości
Boruteczko

Przesiadka Z A64 3000+ Na Q6600 / Uszkodzona Płyta ...

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety tak nieszczęśliwie się złożyło , że parę dni temu "padł" mi slot ram na DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D i zamiast 2gb pamięci mam 1gb ( było 4x512mb ) . No i chcąc nie chcąc zacząłem się zastanawiać nad wymianą komputera ...

Akurat X58 na widoku , ale jak patrzę na zapowiedane ceny , to wyraźnie widzę , że nie mam szans na taką przesiadkę .

Co myślicie o takim zestawie : Asus p5q-e ( może jakieś inne propozycje - da się lepiej/taniej ? )

Q6600 - po porównaniu z czterordzeniówkami AMD vide AMD Phenom X4 9850 Quad-Core Black Edition ( wydajność/cena/TDP/OC )

Noctua NH-U12P ( zamiast ultra-90 ?)

hmm, no i pamięci 2x2gb - JAKIE ?

Ma być stabilnie i do tego nieźle się "kręcić".

Do wydani nie więcej jak 360 euro / 1100 zł - chyba , że ceny się zmienią do września - wtedy prawdopodobnie dokonam zakupu .

Dodam , że płyta koniecznie musi posiadać przyciski power i reset ( fundusze na Antec p182 przepadły po awarii HD ) .

Reszta podzespołów zostaje : WD 500gb AAKS , GF 6600 256mb ( zamierzam wymienić na HD 4850/70 w przyszłości ) , Audigy 2 ZS .

Przy okazji - czy byłyby jakieś szanse na to , aby ktoś chciał kupić tak uszkodzoną płytę główną i za ile ?

Edytowane przez Boruteczko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli procesora nie używasz do programow graficznych, konwersji video to lepszą opcją jest zakup E8400/8500. Można podkręcić na 3.6GHz @ def większość sztuk, dobre robią 4GHz na niskim napieciu. A co do Q6600/ew. E8xxx vs Phenom to cóż...Phenom słabo się kręci, wydajnością również nie zaskakuje. Teraz jedynym słusznym wyborem jest platforma z CPU Intela. Łatwo się kręci, w miare tanie, bardzo dobra wydajność. Chłodzenie które wybrałeś jest moim zdaniem BDB. Pamięci...tutaj już się nie wypowiem, bo w kościach 2gb się nie orientuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli procesora nie używasz do programow graficznych, konwersji video to lepszą opcją jest zakup E8400/8500. Można podkręcić na 3.6GHz @ def większość sztuk, dobre robią 4GHz na niskim napieciu. A co do Q6600/ew. E8xxx vs Phenom to cóż...Phenom słabo się kręci, wydajnością również nie zaskakuje. Teraz jedynym słusznym wyborem jest platforma z CPU Intela. Łatwo się kręci, w miare tanie, bardzo dobra wydajność. Chłodzenie które wybrałeś jest moim zdaniem BDB. Pamięci...tutaj już się nie wypowiem, bo w kościach 2gb się nie orientuje.

Właśnie używam do Zbrush'a i Photoshop'a , gram też sporo - no może nie ostatnio , jakoś wieje nudą od najnowszych tytułów , oprócz Mass Effect , który ma niestety spore wymagania i granie na 1gb ramu to już żadna przyjemność .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o takim zestawie : Asus p5q-e ( może jakieś inne propozycje - da się lepiej/taniej ? )

Q6600 - po porównaniu z czterordzeniówkami AMD vide AMD Phenom X4 9850 Quad-Core Black Edition ( wydajność/cena/TDP/OC )

Noctua NH-U12P ( zamiast ultra-90 ?)

hmm, no i pamięci 2x2gb - JAKIE ?

Ma być stabilnie i do tego nieźle się "kręcić".

Do wydani nie więcej jak 260 euro / 800 zł - chyba , że ceny się zmienią do września - wtedy prawdopodobnie dokonam zakupu .

Ale tych części nie kupisz za 800zł, to co podałeś będzie kosztowac minimum 1150zł, chyba że nie w Polsce masz dużo niższe ceny. Ultra90 + wiatrak 120mm bardzo wydajne lub Pentagram Karakorum też fajne chłodzenie. Płyta bardzo dobra, proc ok jeśli potrzebny do programow graficznych. Pamięci A-data EE 800mhz+ 2x2gb ~ 230zł. Oczywiście możesz obnizyc kosz kupując P5Q który kosztuje jakieś 80-100zł mniej, a jeśli nie będzie crossfire to płyta starczy, swoją drogą w P5Q-E crossfire nie działa na pełnej szybkości. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tych części nie kupisz za 800zł, to co podałeś będzie kosztowac minimum 1150zł, chyba że nie w Polsce masz dużo niższe ceny. Ultra90 + wiatrak 120mm bardzo wydajne lub Pentagram Karakorum też fajne chłodzenie. Płyta bardzo dobra, proc ok jeśli potrzebny do programow graficznych. Pamięci A-data EE 800mhz+ 2x2gb ~ 230zł. Oczywiście możesz obnizyc kosz kupując P5Q który kosztuje jakieś 80-100zł mniej, a jeśli nie będzie crossfire to płyta starczy, swoją drogą w P5Q-E crossfire nie działa na pełnej szybkości. :wink:

Ceny u mnie są naprawdę bardzo różne i mogą oscylować nawet +-50 euro , poza tym nie wliczyłem ceny za sprzedane podzespoły - troszkę się zapędziłem , tak tanio nie jest . Chyba , że faktycznie ceny zaczną spadać po wprowadzeniu X58 .

Tak , czy inaczej pytanie pozostaje , z tym , że najbardziej rozchodzi mi się o cenę pamięci - najlepiej byłoby gdyby nie przekroczyła 80 euro . Na crossfire mi nie zależy , rozchodzi mi się jedynie o przyciski power i reset - wygląda na to , że w grę wchodzą jedynie Asus p5q-e i Foxconn P35A-S , a różnica w ich cenie wynosi około 20 euro ...

PS. Za ile można sprzedać 4x512mb ram HYNIX PC3200 D43 ?

Edytowane przez Boruteczko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi