Boruteczko Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 (edytowane) Niestety tak nieszczęśliwie się złożyło , że parę dni temu "padł" mi slot ram na DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D i zamiast 2gb pamięci mam 1gb ( było 4x512mb ) . No i chcąc nie chcąc zacząłem się zastanawiać nad wymianą komputera ... Akurat X58 na widoku , ale jak patrzę na zapowiedane ceny , to wyraźnie widzę , że nie mam szans na taką przesiadkę . Co myślicie o takim zestawie : Asus p5q-e ( może jakieś inne propozycje - da się lepiej/taniej ? ) Q6600 - po porównaniu z czterordzeniówkami AMD vide AMD Phenom X4 9850 Quad-Core Black Edition ( wydajność/cena/TDP/OC ) Noctua NH-U12P ( zamiast ultra-90 ?) hmm, no i pamięci 2x2gb - JAKIE ? Ma być stabilnie i do tego nieźle się "kręcić". Do wydani nie więcej jak 360 euro / 1100 zł - chyba , że ceny się zmienią do września - wtedy prawdopodobnie dokonam zakupu . Dodam , że płyta koniecznie musi posiadać przyciski power i reset ( fundusze na Antec p182 przepadły po awarii HD ) . Reszta podzespołów zostaje : WD 500gb AAKS , GF 6600 256mb ( zamierzam wymienić na HD 4850/70 w przyszłości ) , Audigy 2 ZS . Przy okazji - czy byłyby jakieś szanse na to , aby ktoś chciał kupić tak uszkodzoną płytę główną i za ile ? Edytowane 28 Lipca 2008 przez Boruteczko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Jeżeli procesora nie używasz do programow graficznych, konwersji video to lepszą opcją jest zakup E8400/8500. Można podkręcić na 3.6GHz @ def większość sztuk, dobre robią 4GHz na niskim napieciu. A co do Q6600/ew. E8xxx vs Phenom to cóż...Phenom słabo się kręci, wydajnością również nie zaskakuje. Teraz jedynym słusznym wyborem jest platforma z CPU Intela. Łatwo się kręci, w miare tanie, bardzo dobra wydajność. Chłodzenie które wybrałeś jest moim zdaniem BDB. Pamięci...tutaj już się nie wypowiem, bo w kościach 2gb się nie orientuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boruteczko Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Jeżeli procesora nie używasz do programow graficznych, konwersji video to lepszą opcją jest zakup E8400/8500. Można podkręcić na 3.6GHz @ def większość sztuk, dobre robią 4GHz na niskim napieciu. A co do Q6600/ew. E8xxx vs Phenom to cóż...Phenom słabo się kręci, wydajnością również nie zaskakuje. Teraz jedynym słusznym wyborem jest platforma z CPU Intela. Łatwo się kręci, w miare tanie, bardzo dobra wydajność. Chłodzenie które wybrałeś jest moim zdaniem BDB. Pamięci...tutaj już się nie wypowiem, bo w kościach 2gb się nie orientuje. Właśnie używam do Zbrush'a i Photoshop'a , gram też sporo - no może nie ostatnio , jakoś wieje nudą od najnowszych tytułów , oprócz Mass Effect , który ma niestety spore wymagania i granie na 1gb ramu to już żadna przyjemność . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Co myślicie o takim zestawie : Asus p5q-e ( może jakieś inne propozycje - da się lepiej/taniej ? ) Q6600 - po porównaniu z czterordzeniówkami AMD vide AMD Phenom X4 9850 Quad-Core Black Edition ( wydajność/cena/TDP/OC ) Noctua NH-U12P ( zamiast ultra-90 ?) hmm, no i pamięci 2x2gb - JAKIE ? Ma być stabilnie i do tego nieźle się "kręcić". Do wydani nie więcej jak 260 euro / 800 zł - chyba , że ceny się zmienią do września - wtedy prawdopodobnie dokonam zakupu . Ale tych części nie kupisz za 800zł, to co podałeś będzie kosztowac minimum 1150zł, chyba że nie w Polsce masz dużo niższe ceny. Ultra90 + wiatrak 120mm bardzo wydajne lub Pentagram Karakorum też fajne chłodzenie. Płyta bardzo dobra, proc ok jeśli potrzebny do programow graficznych. Pamięci A-data EE 800mhz+ 2x2gb ~ 230zł. Oczywiście możesz obnizyc kosz kupując P5Q który kosztuje jakieś 80-100zł mniej, a jeśli nie będzie crossfire to płyta starczy, swoją drogą w P5Q-E crossfire nie działa na pełnej szybkości. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boruteczko Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Ale tych części nie kupisz za 800zł, to co podałeś będzie kosztowac minimum 1150zł, chyba że nie w Polsce masz dużo niższe ceny. Ultra90 + wiatrak 120mm bardzo wydajne lub Pentagram Karakorum też fajne chłodzenie. Płyta bardzo dobra, proc ok jeśli potrzebny do programow graficznych. Pamięci A-data EE 800mhz+ 2x2gb ~ 230zł. Oczywiście możesz obnizyc kosz kupując P5Q który kosztuje jakieś 80-100zł mniej, a jeśli nie będzie crossfire to płyta starczy, swoją drogą w P5Q-E crossfire nie działa na pełnej szybkości. :wink: Ceny u mnie są naprawdę bardzo różne i mogą oscylować nawet +-50 euro , poza tym nie wliczyłem ceny za sprzedane podzespoły - troszkę się zapędziłem , tak tanio nie jest . Chyba , że faktycznie ceny zaczną spadać po wprowadzeniu X58 . Tak , czy inaczej pytanie pozostaje , z tym , że najbardziej rozchodzi mi się o cenę pamięci - najlepiej byłoby gdyby nie przekroczyła 80 euro . Na crossfire mi nie zależy , rozchodzi mi się jedynie o przyciski power i reset - wygląda na to , że w grę wchodzą jedynie Asus p5q-e i Foxconn P35A-S , a różnica w ich cenie wynosi około 20 euro ... PS. Za ile można sprzedać 4x512mb ram HYNIX PC3200 D43 ? Edytowane 28 Lipca 2008 przez Boruteczko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...