Jarkuzo Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 (edytowane) Witam! :lol2: Postaram się krótko, to może na początek o moim sprzęcie: Karta graficzna: NVIDIA GeForce FX 5200 (plus dodatkowe sterowniki zgodne z NVIDIA) Karta sieciowa: Karta Fast Ethernet zgodna z VIA Komputer: Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI Monitory: Monitor Plug and Play (Samsung SyncMaster 765MB) Procesory: Intel® Celeron® CPU (2.40GHz) Stacje dysków: ST325041 0AS SCSI Disk Device (250gb) Zasilacz 300W Mam problem, otóż mam kompa już 4 i pół roku i stary dysk twardy padł (Seagate Barracuda 80GB) :sad: więc poszedłem do salonu oddałem gościowi kompa aby zamówił i zamontował nowy sprzęt xD dodatkowo zamówiłem sobie 1gb RAM za 95zł i czytnik kart pamięci 25zł. Nowy dysk to Seagate Barracuda 250gb za 160zł. Winde mi wgrał ze sterownikami za 60zł :mad: czyli w sumie 360zł :mad: :unsure: . Od czasu, kiedy korzystam z nowego sprzętu, dostaję blue screena średnio 2 razy na dzień, DLACZEGO??? Proszę o odpowiedź!!! Czy to wina słabego procka który poprostu nie ogarnia tej całej przestrzeni na dysku twardym? dysk twardy ma kabelek SATA prosto do płyty głównej bez przejściówki. Kable mam podopinane a gość w salonie powiedział że max 250gb dla mojego kompa podejdzie bo zasilacz za słaby albo procek... już nie pamiętam. Wirus też nie macza w tym palców bo dysk jest nowy i ma antyvira Avast! Proszę o odpowiedź i poradę co mam zrobić! Z góry dziekuję. :wink: Edytowane 29 Lipca 2008 przez Jarkuzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Ja bym sprawdził na jakimś lepszym zasilaczu.. A jakie masz MOBO? No i jak inaczej moze być dysk do niej podpięty? Procek nie ma znaczenia przy wielkości dysków. Mógłbyś podłączyć nawet 1TB i tez by śmigało. Przydałoby się spisać jaki to jest rodzaj błędu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Stawiam na zasilacz- jego 4.5 letni staż źle wróży (zakładając że jest to typowy noname montowany w składakach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 W kompie od nowości miałem wymienioną płytę główną na lepszą. Błędu nie jestem w stanie przepisać ponieważ komp po nim restartuje się w 5 sekund. Ale dzisiaj postaram się przy graniu zrobić fote i przepisać. Aha i zauważyłem, gdy dysk twardy czyta na raz za dużo danych wtedy blue screeny występują częściej, więc może to procesor słaby :oops: . Mam trzy kości RAM po 256mb, 512mb i 1gb, czyli ponad 1700mb RAM, a gdybym tak odpiął dwie kości i zostawił jedną 1gb? Wtedy zobaczyłbym, czy zasilacz jest za słaby. Hmmm MOBO? Szukałem na google i nie znalazłem nie wiem co to jest :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Mój komputer -> właściwości -> zaawansowane -> uruchamianie i odzyskiwanie -> odznacz (wyłącz) "awaria systemu ... automatycznie uruchom ponownie. Jak to zrobisz następny blue screen pozostanie na ekranie i będziesz mógł przeczytać wszystkie zawarte w nim informacje. MOBO- mainboard - płyta główna. Jeśli procesor słaby- odczyt zapis odbywa się wolniej ale nie powoduje to zwisów. To można absolutnie wykluczyć. Zasilacz na 100%. Możesz zostawić 256MB ram i próbować. Bądź jednak świadom, że tak stary zasilacz jest w Twoim komputerze bombą z opóźnionym zapłonem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Parę miesięcy temu miałem Celerona 2.6GHz, 1GB RAMu (2*256 + 512) i dwa dyski 250GB + 80 GB i problemów z bluescreenami nie miałem, więc procesor tu nie ma nic do rzeczy, chyba, ze faktycznie jest jakiś walnięty.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 (edytowane) Bomba?! :blink: ugl :wacko: zapomniałem jeszcze o czymś, przed wymianą sprzętu transfer w necie gdy ściągałem pliki miałem normalny, a teraz mam 30kb/s, a nawet czasami 800bajtów/s, więc coś tu nie gra skoro to nie wina procesora. Windows po blue screenie zapisuje błąd do swojego dziennika systemu, mogę go poprostu teraz przeglądać? Jeśli tak to jak? Edytowane 30 Lipca 2008 przez Jarkuzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Bomba?! :blink: ugl :wacko: zapomniałem jeszcze o czymś, przed wymianą sprzętu transfer w necie gdy ściągałem pliki miałem normalny, a teraz mam 30kb/s, a nawet czasami 800bajtów/s, więc coś tu nie gra skoro to nie wina procesora. Windows po blue screenie zapisuje błąd do swojego dziennika systemu, mogę go poprostu teraz przeglądać? Jeśli tak to jak? Poszukaj gdzies na forum jest to opisane, jak radzic sobie z BlueScreenami. Chodzi o WinDebuger, ktory z minidumpow (czyli tych logow) potrafi wyciagac cenne informacje o powodzie BSOD'a. Co do transferu co to znaczy normalny transfer? To raczej zbieg okolicznosci, jak dysk twardy kopiuje pomiedzy partycjami? Albo jak z napedu CD. Ile kB/s masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PB782 Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Napisz co masz za zasilacz. Ja kupiłem kiedyś identyczny komputer w markecie i miał zasilacz Codegena 300W który sypał się już przy 200W i taki zasilacz obstawiam u Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Normalny transfer czyli bez zastrzeżeń, pomiędzy partycjami kopiuje szybko czyli - normalnie :lol2: a mi chodzi o transfer w necie. Stronki ładują się też szybko mam firefoxa 3.0 ale gdy ściągam pliki ze stron to marnie, a może to przez to, że antyvirus skanuje każdą cząstkę pobieranego pliku? Antyvir Avast! Tutaj macie zasilacz: http://img368.imageshack.us/img368/5619/s5001848bz6.jpg Dzisiaj nie miałem ani jednego blue screena :rolleyes: frajer się ukrył bo wie że następnym razem przepiszę błąd xD OMG zapeszyłem... 23:45 blue screen Informacje techniczne: *** STOP: 0x0000008E (0xC0000005, 0xBF1BB8F6, 0xBA7D7A68, 0x00000000) *** nv4_disp.dll - address BF1BB8F6 base at BF012000, DateStamp 453bdc7a następny blue screen :angry: :angry: :angry: (15 min później): Informacje techniczne: *** STOP: 0x0000008E (0xC0000005, 0xBF1BB8F6, 0xAD1C9A68, 0x00000000) *** nv4_disp.dll - address BF1BB8F6 base at BF012000, DateStamp 453bdc7a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 To wyglada na problem ze sterownikami do lub samą karta graficzną.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 (edytowane) To wywnioskowałeś z blue screena? Większość ,,sympatycznych ekranów'' pojawia się gdy gram w grę 3D a i tak nie wiem czy gdy nie gram w nią to moge dostać blue screena bo na kompie zazwyczaj gram tylko w nią. A tak w ogóle dostałem go jak grałem mario brosa więc... ^^ Edytowane 31 Lipca 2008 przez Jarkuzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quazar Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Tutaj macie zasilacz: http://img368.imageshack.us/img368/5619/s5001848bz6.jpg 8A dla 12V :lol: :lol: :lol: Chłopie takim badziewiem to można było kompa z przed 10 lat zasilić. Za czasów procesorów 500Mhz i kart grafiki co pobierały 8W. Twój komp nie jest wymagający co do mocy zasilacza jak na dzisiejsze czasy ale wymaga conajmniej prawdziwego zasilacza 250W, ten Twój obecny nie ma nawet realnych 200W o czym jasno mówi plakietka której zrobiłeś zdjęcie. Choć i tak przypuszczam że amperaże tam podane sa mocno na wyrost i gdyby go obciążyć zgodnie z podanym przez producenta dopuszczalnym maksimum to i tak by się spalił pociągając za sobą reszte kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Ale odpiąłem RAMy, został tylko 1gb jedna kość i komp hula bez blue screenów. :lol2: tylko... jak ładuję gry to widać różnicę w czekaniu xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Opisane przez Ciebie objawy moga wskazywac istotnie na kiepawy zasilacz. Mialem identycznie kiedys na kompie z kijowym zasilaczem. Myslalem nawet, ze cos w kompie jest uwalone, stawialem na grafe bo bluscreeny byly podczas gry i blad wywalal sterownik od grafy a winny okazal sie zasilacz noname. Po zmianie zasilacza na lepszy, markowy, problemy z miejsca ustapily. U Ciebie zasilacz moze istotnie nie dawac rady z nowym dyskiem i dodatkowym ramem, stad jak wypiales dodatkowe kosci to zaczal znowu dzialac bez problemu. ja bym pozyczyl od kumpla lepszy zasilacz i na nim sprawdzil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Tylko kto teraz w tych czasach ci pożyczy <_< mam durnego kompa!!! To nie jest normalne żebym musiał grać w ,,Polanie II'' na rozdzielczości 640x480 32 bit 85 Hz bo na 800x600 16 bit 60Hz-80Hz już piszczy jak by mu Chuck Norris walnął :blink: nowy monitor (płaski) 19 cali jaki radzicie i ile może kosztować? i zasilacz taki żebym przetrwał z tym kompem z 1,5 roku bo ja ze szmelcem nie będę pracował :angry: i tak kupie nowy, za rok pójdę zarobić i gitara bo teraz jestem o ponad pół roku za młody na jakąkolwiek pracę. Porażka :oops: Nawet myszka odmawia mi czasami posłuszeństwa... no tak, w sklepie myśleli żem frajer i dali mi do laptopa a mówiłem że ma być do CSa :shock: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Tylko kto teraz w tych czasach ci pożyczy <_< mam durnego kompa!!! To nie jest normalne żebym musiał grać w ,,Polanie II'' na rozdzielczości 640x480 32 bit 85 Hz bo na 800x600 16 bit 60Hz-80Hz już piszczy jak by mu Chuck Norris walnął :blink: nowy monitor (płaski) 19 cali jaki radzicie i ile może kosztować? i zasilacz taki żebym przetrwał z tym kompem z 1,5 roku bo ja ze szmelcem nie będę pracował :angry: i tak kupie nowy, za rok pójdę zarobić i gitara bo teraz jestem o ponad pół roku za młody na jakąkolwiek pracę. Porażka :oops: Nawet myszka odmawia mi czasami posłuszeństwa... no tak, w sklepie myśleli żem frajer i dali mi do laptopa a mówiłem że ma być do CSa :shock: http://allegro.pl/item405527051_oryginalny...sata_f_vat.html weź taki bedzie o niebo lepszy cichszy mocnijszy i bezpieczniejszy od tego który masz teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Dobra to już chyba problem rozwiązany... ale mam następny '-.- gdy gram w bardziej wymagające gry po jakiejś godzinie monitor piszczy, wykluczam tutaj wydajność karty graficznej procka i td. ponieważ gdy walnę lekko monitor z lewej strony to czasami przestaje piszczeć na minute, przestaje też przy wyłączeniu i włączeniu monitora ale nie nad długo :(, gdy wyłączam grę i wprowadza mnie do windowsa wszystko jest ok. Co może być nie tak? Czytałem że mój monitor jest jakiś fatalny :mad: SynsMaster 765MB Samsung. Aha zapomniałbym rodzaj piszczenia zależy od rozdzielczości ekranu podczas gry i Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 w menu powinieneś mieć coś takiego jak deaguss czyli rozmagnesowanie. Niby pomaga ale niekoniecznie. ja w starym monitorze miałem tak gdy było dużo jasnego koloru lub rozdzielczość niższa niż 1024x768 (Hyundai V770+). Cóż... nic nie jest wieczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 (edytowane) Rozmagnesowanie jest dobre gdy przyłoży się magnes do monitora i zostają plamy, wtedy CYK i nie ma plamki... tak mi się wydaje :lol2: i pamiętam że grając w tą grę przed zakupieniem nowego sprzętu grałem na rozdzielczości 800x600 80Hz, też piszczał, ale gdy ustawiłem na 800x600 75Hz - przestał na dobre :D, a teraz nic nie pomaga. Edit: xD, mam pomysł, tyle naprzestawiałem w sterowniku do karty graficznej, wszystko ustawilem na leprzą wydajność TYLKO W TEJ GRZE i może dlatego ciągle piszczy ^^ zaraz sprawdzimy. Pozdro Edytowane 3 Sierpnia 2008 przez Jarkuzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 ja tak robilem i nieprzyjemne piski na jakiś (niewielki ale zawsze) czas ustępowały. Co do postu 18.. czyli "problem rozwiązany" masz nowy zasilacz/pożyczyłeś od kogoś inny żeby sprawdzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 (edytowane) Nie pożyczałem heh :rolleyes: kupiłbym ten zasilacz co mi podaliście w temacie ale jutro jadę na tydzień i nie będzie miał kto odebrać ale jak wrócę to może kupię bo jest dużo sztuk :wink: z resztą i tak będę miał problemy nawet z nowym więc to mi wszystko jedno. Następne pytanie, czy nie muszę odłączać komputera od zasilania? Chodzi mi tutaj o wyłączenie listwy, bo mam podpięty zegarek do niej i nie chcę go wyłączać. ***Nowe pytanie do zrealizowania!*** Edytowane 3 Sierpnia 2008 przez Jarkuzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 ... Następne pytanie, czy nie muszę odłączać komputera od zasilania? Chodzi mi tutaj o wyłączenie listwy, bo mam podpięty zegarek do niej i nie chcę go wyłączać. ***Nowe pytanie do zrealizowania!*** Gdzieś zasłyszałem że odłączanie kompa od prądu teoretycznie może wpływać na szybsze zużycie części takich jak kondensatory więc ja osobiście nie odłączam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Wystraszyła mnie trochę ta odpowiedź dlatego nie będę go wyłączał uff koniec schylania się do listwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 (edytowane) To chyba tyle :razz: dzięki wszystkim i Tobie Verter bo najwięcej pisałeś. :mur: MEGA EDIT <_< Tym razem to mamy wyzwanie, nie problem! Grałem sobie, monitor mi juz nie piszczy, ale od jakiegoś czasu wyłącza mi grę tak poprostu i wywala mnie do windowsa nawet nie ma gry na pasku zadań. Czasami tylko raczy pokazać raport o błędach gdy wyłącza się gra, a dzisiaj grając dostałem coś takiego: Normalnie to chyba nie sasilacz :angry: Dzisaj przed południem wyjeżdżam, więc mnie nie będzie ale piszcze tutaj wróce za około tydzień. Hehe, zapomniałem, że mam gg w komórce, więc piszcie 9997958. Edytowane 4 Sierpnia 2008 przez Jarkuzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 mi tam to wyglada na coś z pamięcią, ewentualnie kontrolerem dysku albo dyskiem. zasilacz może powodować niestabilności (za małe/za duże napięcie na cokolwiek) więc ja w pierwszej kolejności bym sprawdzil to na sprawnym stabilnym zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Tylko czy będę umiał zamontować ten zasilacz albo wymontować stary... '-.- te blue screeny działają mi już na nerwy bo muszę zapisywać grę co jakieś 10 minut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Tylko czy będę umiał zamontować ten zasilacz albo wymontować stary... '-.- te blue screeny działają mi już na nerwy bo muszę zapisywać grę co jakieś 10 minutjeśli masz dostęp do miernika to najpierw posprawdzaj napięcia. Co do wymiany mysle że najtrudniejsz w tym jest to żeby poukładać w obudowie kable;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkuzo Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Nie mam dostępu <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...