Skocz do zawartości
Irle

Zestaw Komputerowy Do 2500 Zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was, forumowicze.

Chciałbym kupić nowego "pieca", nie chciałbym wydać na niego ponad 2500, chyba, że na naprawdę coś ciekawego. Służyć pewnie będzie w dużym stopniu do gier. W overclocking pewnie zacznę się bawić dopiero jak ten komp się nieco zestarzeje, a i to pewnie w niewielkim stopniu.

Rozglądałem się trochę po necie i skompletowałem jakiś zestaw, który wydaje mi się niezły, chciałbym prosić was byście go ocenili i ewentualnie doradzili, co wymienić. Dodam, że chodzi mi tylko i wyłącznie o jednostkę centralną.

No dobra, przechodzę do rzeczy:

Mam w planach dokupić drugą kartę graficzną w przyszłości i zrobić CF, dlatego wybrałałem płyty główne oparte na chipsecie X38 i X48.

Myślałem o zwykłym Asusie P5E, ale nie ma go w sklepie który wybrałem, ale nie jest pewne czy to właśnie w nim dokonam zakupu, teraz zastanawiam się nad wersją deluxe, P5E WS Pro z wyprzedaży lub tym Gigabytem.

Procek to niemalże na pewno E8400.

Do tego jakiegoś Radka 8450. Albo Gainwarda albo nieco droższego PowerColora. Obydwa to referenty, jeśli się nie mylę, ale i tak nie wiem, którego brać. I jak wygląda sprawa z kartami z chłodzeniem dwuslotowym? Jeśli wsadzę taką to nie zmieszczę już drugiej?

Dysk twardy Samsunga.

Nagrywarka Pioneer.

Pamięci. Wybrałem te OCZ, ale czy warto brać 1066? Czy lepiej oszczędzić i wziąć dobre 800?

Największy problem mam z zasilaczem. Gdybym miał brać w ciemno to wziął bym tego tagana, cenowo atrakcyjny jest ten Nox, ale wygląda mi na niewiele wartego no-name'a, pewnym kompromisem jest ten Bequiet lub ten CoolerMaster.

Do tego chcę zostawić sobie jakieś 200 zł na obudowę.

Chłodzenie do procka lub grafiki dokupię pewnie później.

I co sądzicie o tym sklepie? Nie ma o nim aż tak wiele opinii, ale ceny mają, IMO, atrakcyjne.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Gdybym o czymś zapomniał dopiszę później.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema

jeżeli chcesz cf to płytka na x38/48 będzie dobra. Radeona to weź najtańszego referenta jakiego znajdziesz bo te karty to i tak to samo różnią się zawartością jedynie pudełka. procka możesz śmiało zostawić no chyba że będziesz się zajmować obróbką filmów albo jakimiś innymi wymagającymi aplikacjami to wtedy weź q9300. dysk i nagrywarka są wporządalu. pamięci to ja bym wziął kingstony hyperx 1066mhz. zasiłkę zobacz chieftec'a jest bardzo dobra jakościowo i dobrze trzyma napięcia. i zobacz taką obudowę coolermaster centurion 534 bardzo fajnie wygląda i jest dobrze wykonana kupiłem taką po tym jak uszkodziłem moją yesico openair

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi