Skocz do zawartości
miclipa

Procesor Do Komputera Multimedialnego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam komputer Media Center PC (Fujitsu-Siemens Scaleo E) oraz zainstalowany system Windows Vista Home Premium. Podczas oglądania telewizji w programie Media Center strasznie zacina mi się obraz. Doszedłem do wniosku, że posiadam za słaby procesor (Celeron 346 D 3,06GHz FSB 533). Tu pojawia się moje pytanie który z tych procesorów byście mi polecili:

- Pentium 4 550 3,40GHz 1MB/800MHz

- Pentium 4 640 3,20GHz 2MB/800MHz

- Inne propozycje smile.gif ?

Parametry komputera:

Procesor: Celeron D 346 3,06GHz FSB 533 (Max 3.8GHz z obsługą HT)

Pamięć: 1GB DDR 400MHz

Płyta główna: Intel P4M-915GDI-LF

Podstawka procesora: LGA775

Grafika: Intel i915G (Zintegrowana)

Chłodzenie procesora: Pasywne (Nie bardzo mam możliwość zamontowania wiatraka :/)

P.S. Płyta główna niestety nie jest z tych najnowszych i nie obsługuje procesorów Core 2 Duo. (Nie wiem jak z Pentium Dual Core)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu spróbowałbym podkręcić obecny procesor - wymiana na Pentium 4 nie da dużego wzrostu wydajności (rzędu kilku/kilkunastu procent, nie więcej). Wątpliwości budzi we mnie jedynie pasywne chłodzenie proca - te Celeron'y znane są z wydzielania dość sporych ilości ciepła, a wysoka temp. może powodować problemy ze stabilnością zestawu (czyli np. doświadczone przez Ciebie zacinanie filmów). Wiatrak 80 lub 120 powinien załatwić sprawę.

Winę może ponosić też zintegrowana karta, choć to mało prawdopodobne. Jeśli jednak masz możliwość, to można rozważyć zakup jakiejś budżetówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi