gozwei Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Witam, Mam komputer z procesorem Q6600, 4GB ramu i zainstalowaną Vistą 32 bit SP1. Mam problem z wydajnością dysków twardych (samsung i segate, oba 250 GB, oba SATA2, bez raid) kopiowanie danych może nie jest wolne, ale wszelkiego rodzaju operacje obciążające dyski (np. antywirus) powodują bardzo znaczące zwolnienie systemu (kursor się przycina i ciężko cokolwiek robić). Wydajność proca jest ok, bo komp służy głównie do prowadzenia obliczeń na 4 rdzeniach, ale ta przypadłość z dyskami jest wnerwiająca strasznie. Czy ktoś mógłby mi pomóc z rozwiązaniem tego problemu? Vista jest na bieżąco aktualizowana przez windows update. Pozdrawiam, gozwei Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Pokaż raport SMART z Everesta albo SiSoftSandry . Zrób też testy HD tach / hd tune i pokaż ich wyniki na forum . Pokaż też zakładkę Health z HD Tune . Jak długo masz te dyski ? Jaka płyta główna i jaki zasilacz ? Może dyski mają badsektory albo coś jest z nimi nie tak . Sprawdź dyski HDDregeneratorem . Słyszysz jakieś dziwne odgłosy podczas pracy dysków ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...