Skocz do zawartości
Lord SZUM

moj badziewny komp z wc

Rekomendowane odpowiedzi

tutaj fotka:

Dołączona grafika

co na niej widac?

za kompem dwie nagrzewnice o oznaczeniach na bokach "Syrenka 105" :), sa miedziano-mosiezne, nie widac tego ale sa dlugosci obudowy, w wiadrze woda z pompka 1500l/h aquael (wrzucilem pod nia taka folie z babelkami, bo burczala strasznie). Ten obieg chodzi to z blokiem by amoniak, szkoda ze go nie widac bo fajnie wyglada, a zblizenia zwyklym aparatem wyszly koszmarnie rozmazane, weze 12/16 jakies zwykle ;).

z lewej jest chlodnica nie wiem od czego pisze na niej autopal, czech republic, myslalem kiedys ze to od cadetta, ale chyba bardziej to przypomina lubliniarke jak sie dowiedzialem, za nia jest pojemniczek maly z jakas pompka 250l/h i daje obieg na dwa stare wiercone aluminiowe bloczki by miko na chipsecie i na grafice, weze chyba 8mm.

male pytanko:

mam teraz obieg pompka>syrenka>syrenka>blok amoniaka>wiadro,

czy jak zrobie pompka>blok>syrenka>syrenka>wiadro cos mi sie poprawi? wiem ze wiekszosc tak ma, ale na chlopski rozum skladalem to tak zeby schlodzona woda trafiala do bloku a potem do wiadra:)

i w ogole co sadzicie? tempiki jak w podpisie. chociaz w tej chwili pracuje na niepodkreconym 1700+ jiuhb 0307 i mam 37'C po procem i 39'C ondie.

w sumie to tylko chcialem sie pochwalic tymi nagrzewnicami z Syrenki :)

ps. prowizora straszna, za bude sie wstydze, balagan tez ;-), takze nie rugac :twisted:

Lord SZUM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]obieg pompka>syrenka>syrenka>blok amoniaka>wiadro

hyhy te wiadro mnie rozwalilo ...

Ogolnie postaraj sie to gdziej jakos ladnie :))

wim wim ze nie mialo byc rugania :)) dla mnie kazde wc jest fajne wiec nie rugam :))

NIestety do co obiegu to nie masz racji.

Najkorzystniejsze by było:

....................>syrenka>

obieg pompka>syrenka>blok amoniaka>wiadro

Chodzi o to by 2 nagrzewnice byłe szeregowo a nie równolegle!

Wówczas masz na każdej wolniejszy przepływ, przez ich wydajność wzrasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała wskazówka - skróć węże bo pod wpływem ciepła zaczną mięknąć i giąć się co zmniejszy przepływ wody. Co do Aquael to starsznu SHIT. Małem to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o przez dwa tygodzie po czym wirnik się rozleciał. Wymieniłem na PH402 - rewelka.

Nara.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi