Gość Kruca Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Posiadam C2D E8400 i do tego coolera Scythe Mugen. Procka podkręciłem do 3600Mhz. Programy takie jak Speedfan, Everest, RealTemp, CoreTemp pokazuja mi różne wysokie temperatury takie jak: SpeedFan - idle- 41 i 44 stress- 59 i 61 RealTemp - idle- 36 i 41 stress- 58 i 60 Everest - idle- 46 i 53 stress- 69 i 70 CoreTemp - idle- 46 i 51 stress- 59 i 62 BIOS - idle- 53 stress- (niestety nie da sie sprawdzić) Wyświetlacz na obudowie - idle- 35 stress- 40 Myślałem ze C2D są chłodnymi procesorami jeszcze do tego że posiadam cooler z górnej półki. Obudowa jest dobrze wietrzona wieje chłodem. Gdy komputer jest obciążony radiator jest chłodny ale jednak czuć trochę ciepła. W czym tkwi problem ?? Proszę o pomoc :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Jaka plyta? Masz dobra cyrkulacje powietrza w obudowie? Proc ma prosta czapke, a mugen podstawe? Nie za duzo pasty nawaliles? Ile dales mu papu do tego 3.6GHz? Zaraowno praca tranzystorow przy wyzszej czestotliwosci, jak i wyzsze napiecie dosc znacznie podnosi ilosc pobieranej, a co za tym idzie wydzielanej energii. Najpierw odpowiedz sobie na powyzsze pytania, potem zastanawiaj sie czy twoje temperatury sa faktycznie wysokie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kruca Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 1. Asus P5Q-E 2. Tak, ładnie jest chłodzona. 3. Tak 4. Sam nie wiem w sklepie mi to robili;/ 5. W Biosie mam napięcie ustawione na auto i płyta ustawiła na 1.256V 6. Myślę, że są za wysokie :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 - w aususach nie ustawiaj za duzo na auto - one np za duzo daja napiecia na procki, radze ustawic recznie - zalatw sobie lepiej backplate do mugena (jesli nie masz), trzeba bedzie jeszcze raz zamontwac radiator ale nie ebdzie tak wyginac mobo, poza tym dorzuc do tego jakas dobra paste przewodzaca i juz. - jesli masz mobo z zasilaczem na gorze to nie jest ona dorze chlodozna ;) - walnij upgrade biosu - bardzo czesto asus knoci odczyty z sensorow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kruca Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 (edytowane) A co to jest to backplate i gdzie to mogę dostać ?? :razz: Nigdy nie ściągałem ani nie zakładałem cooler na procesor. Pasty także zabardzo nie wiem jak nakladac :oops: Zrobię ten upgrade biosu jeżeli to nic nie da to zobaczę z tym coolerem. W sumie i tak mam na gwarancji to jak coś zepsuje to mi naprawia :lol2: I polećcie mi jakąś bardzo dobra pastę termoprzewodzacą :P Właśnie otworzyłem pudełko po coolerze i znalazłem tam nie naruszona standardowa pastę termoprzewodzacą. Widocznie bardzo mili panowie nie założyli mi pasty. Dzisiaj idę do tego sklepu opie***** tam wszystkich. No jak można nie nałożyć pasty przy montażu :angry: Najwidoczniej to jest powód złych temperatur. Teraz muszę wydać parędziesiąt złotych na Uniweral Scythe Retention Kit i pastę. Proszę doradźcie mi jakąś PS: Ten sklep to www.x-kom.pl, zmieniłem zdanie na ich temat ;/ Kupić to?? http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,44521/ Edytowane 11 Sierpnia 2008 przez Kruca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Paredziesiąt? Po co ci SURK? Jeżeli masz Mugena, to jest on zapięty na specjalnych zapinkach do socketu 775. Za to pastą, która oferuje bardzo dobrą wydajność w przystępnej cenie (i łatwo się ją nakłada), jest chociażby Zalman STG-1 lub jego odpowiednik od Revolteka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGhost Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Nie mialem mugena w rekach,ale wiekszosc chlodziw, ma fabrycznie pasek pasty, tak samo pewnie mugen, dlatego pasta w pudelku byla nie naruszona. Co nie zmienia faktu, ze te fabryczne pasty to jakas glina, a nie pasta, tak to jest jak sie nie robi takich rzeczy samemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kruca Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 (edytowane) Źle to napisałem... Czy do Mugena dawaja od razu backplate czy trzeba dokupić?? Edytowane 11 Sierpnia 2008 przez Kruca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Backplate jest dołączony do zestawu. Odkręć płytę i sam sprawdź, czy jest zamontowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kruca Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Kupie pastę Arctic Silver 5... Myślę że dobry wybór?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 (edytowane) nie wiem czy Scythe Mugen ma backplate w zestawie, jesli dobrze pamietam to nie ma, ale to w miare latwo sprawdzic: jesli masz z tylu plyty glownej element metalowy w ksztalcie litery H albo X to pewnie masz backlate poza tym backplate ma specjalne zapinki, jesli masz platstikowe kolki to raczej nie masz backplate http://www.scythe-usa.com/product/acc/004/scurk1_detail.html czyli SURK + ulatwia mocowanie radiatora, np standardowe mocowanie jest bardzo rachityczne + usztywnia plyte glowna w miejscu mocowania przez co sie nie wygina + usztywnienie polepsza ulozenie radiatora i docisniecie go cala powierzchnia do procesora + akurat ten zestaw jest dory do wszelkich produktow Scythe, nie zdziw sie jak zostanie kilka czesci (przejsciowki miedzy roznymi rodzamjami socketow w ktorych sie montuje rozne procki) - niestety dodatkowy koszt, ale za cene bezpieczenstwa plyty przed uszkodzeniem z powodu wygiecia to i tak dobra cena :) Arctic Silver wystarczy, w sumie cokolwiek starczy Edytowane 11 Sierpnia 2008 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...