Skocz do zawartości
trymek

Raid0>> Barrcuda 9 Oraz Barracuda 10...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

aktualnie posiadam dysk Seagate barracuda 7200.9 160Gb s-ata II (low profil)

Natchnęło mnie na Raid0, ale nie wiem czy konfig jaki chce zrobić będzie dobrze działał.

Mianowicie po głowie chodzi mi kilka opcji, których proszę o ocenę:

1. mój stary dysk+ten sam dysk-używka z allegro, o które dość trudno(zresztą nigdy nie wiadomo co w takim dysku siedzi)

2. mój stary dysk+barracuda 10 160gb s-ata II

3. mój stary dysk+barracuda 10 250GB s-ata II 16MB cache

W przyszłości chciałbym dokupić co najmniej drugą 250-tkę i z tego względu lepiej wziąć pewnie taki dysk, ale z drugiej strony już teraz chce korzystać bezproblemowo z Raid'u, więc czy trzecia opcja mi to zapewni?

Pozdrawiam

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat przy dyskach o różnych pojemnościach i transferach robienie RAID to niezbyt dobry pomysł .

Przy RAID 0 w opcji 3 wielkość macierzy będzie wynosić N*rozmiar najmiejszego z dysków , czyli będziesz miał w tym przypadku 2x160GB .

Transfer też będzie limitowany N* Transfer najwolniejszego dysku .

Opcja 2 to będzie tylko limitowanie do N* Transfer najwolniejszego dysku .

Gdzie N to liczba dysków działających w RAID .

Opcja 1 teoretycznie będzie najlepsza - nie tracisz nic na wydajności ani pojemności , ale z drugiej strony nie jesteś pewny stanu dysków .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi