trymek Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam, aktualnie posiadam dysk Seagate barracuda 7200.9 160Gb s-ata II (low profil) Natchnęło mnie na Raid0, ale nie wiem czy konfig jaki chce zrobić będzie dobrze działał. Mianowicie po głowie chodzi mi kilka opcji, których proszę o ocenę: 1. mój stary dysk+ten sam dysk-używka z allegro, o które dość trudno(zresztą nigdy nie wiadomo co w takim dysku siedzi) 2. mój stary dysk+barracuda 10 160gb s-ata II 3. mój stary dysk+barracuda 10 250GB s-ata II 16MB cache W przyszłości chciałbym dokupić co najmniej drugą 250-tkę i z tego względu lepiej wziąć pewnie taki dysk, ale z drugiej strony już teraz chce korzystać bezproblemowo z Raid'u, więc czy trzecia opcja mi to zapewni? Pozdrawiam Edytowane 17 Sierpnia 2008 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Akurat przy dyskach o różnych pojemnościach i transferach robienie RAID to niezbyt dobry pomysł . Przy RAID 0 w opcji 3 wielkość macierzy będzie wynosić N*rozmiar najmiejszego z dysków , czyli będziesz miał w tym przypadku 2x160GB . Transfer też będzie limitowany N* Transfer najwolniejszego dysku . Opcja 2 to będzie tylko limitowanie do N* Transfer najwolniejszego dysku . Gdzie N to liczba dysków działających w RAID . Opcja 1 teoretycznie będzie najlepsza - nie tracisz nic na wydajności ani pojemności , ale z drugiej strony nie jesteś pewny stanu dysków . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Dzięki za pomoc, ale postanowiłem jednak troszkę zaczekać i kupić od razu dwie barki 10. Przynajmniej będę miał pewność... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...