Skocz do zawartości
kakadu

Nowa Platforma(płyta+ram+procesor) Do 800zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W związku z nagłym przypływem kasy postanowiłem trochę zmodernizować mój komputer. Mianowicie za 800 zł (plus minus parę groszy) chciałbym mieć nową płytę główną, pamięci oraz proc. Do tego przydałby mi się większy dysk twardy, bo na 80Gb to ja długo nie zajadę :-)

Obudowa - Chieftec Bravo BH-01B-B-SL - na pewno zostaje :-)

Zasilacz - Chieftec GPS-400AA-101A 400W z aktywnym PFC

Karta grafiki to Radeon X1600Pro. Mam zamiar poużywać jej jeszcze pare miesięcy, aby potem kupić coś lepszego. Chyba że postawicie mi sensowną konfiguracje z nową kartą grafiki.

1. Gigabyte GA-EP45-DS3L (Intel P45) [DDR2, PCI-E, FW] 283.00

2. Intel Pentium E2220 2.40 GHz BOX (LGA775, 64bit) 238.00

3. DDR2 2x1024MB PC-1066 OCZ SLI Ready EPP CL5 5-5-15 165.00

4. Samsung SpinPoint F1 320 GB (ATA/300, 16MB, 7200, NCQ) HD322HJ 138.00

Chciałbym go tak troszkę podkręcić, 3Ghz, 3,5 Ghz. Nada się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z cyklu sklepowe lole:

wczoraj jak sie zapytałem lokalnie w sklepie czy mają a-datę to pani stwierdziła:

a czemu, przecie to ciągle do serwisu chodzi zaś z serwisu pani mowi ze słyszy "chce mieć dobre pamieci, niech kupi markowe"

no i poleciła mi kingstony i goodramy....

sorry za ot, ale nie mogłem sie powstrzymać :) sam planuje zmiane platformy i juz mnie powoli trafia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym to zmienił jeszcze. Wziął Gigabyte P35-DS3L taniej jakieś 50-60zł, E7200 drożej jakieś 80-90zł (na boxie pojdzie z szyny 266 na 333mhz czyli będzie 3.16). I ram A-data EE 2x1gb 800mhz taniej 30zł i wyjdzie cenowo na jedno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra. Czy warto jeszcze inwestować w P35? Wszyscy mówią żeby iść w P45, chociaż różni się tylko detalami (PCI Express 2.0 i ICH10). Za te same pieniądze mogę mieć wypasioną płytę z P35 która ma RAID, dwa sloty PCI Express, CF 8x i takie tam :) A możliwościami OC nie ustępuje P45. Więc:

Co daje PCI Express 2.0 poza brakiem dodatkowego kabla z zasilaniem? PCI Express 2.0 jest kompatybilne w wstecz? Jak z wydajnością?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P35 ma PCI-E 16x + 4x, a P45 8x + 8x, co jest lepszym rozwiązaniem w przypadku CF.

Jak na razie nie planuje Crossfire(duże koszty) ale chodzi mi o to czy lepiej kupić

Gigabyte GA-EP45-DS3L - brak firewire, raida, brak chłodzenia sekcji zasilania, ale P45 i wszystkie jego zalety czy

MSI P35 Neo2-FIR Super chłodznie, super OC, RAID, FW ale brak PCI Express 2.0. I cena niższa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi