Skocz do zawartości
QbaS

ECS l7s7a2 - Wszystko o tej płycie

Rekomendowane odpowiedzi

A moje dziadowe ELIXIRY DDR400 nie pójdą nawet o 1Mhz UP nawet na podwyższonym napięciu! Kicha totalna te DDR400!!!

Respect!

sproboj zrobic moda na pamiatkach moze wycisniesz z nich cos jeszce :P :P

pozdr :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc udało się ustawić FSB 200. Taktowanie PCI/AGP wystarczyło podnieść tylko o 1MHz więc niewiele, napięcia nie zostały podniesione. Wyniki w Aida32 pamięci (Elixir333)które teraz są ustawione synchronicznie 400 CL 2.5 Fast to odczyt 2402, zapis 783. Prime95 na razie nie wykazał błędów a liczy już chwile, poza tym w tle chodzi UD i gry temp chipsetu to 30st(nie zmieniła się).Temperatura procesora, (który cały czas chodzi mniej/więcej jako 1.7+ (200*7.5)) max 40 stopni. Jedno, co mnie martwi w biosie Chepoman’a to fakt, że po włączeniu w Power Menagment opcji CPU Auto Doze Mode wyniki w 3DMark ( jak i odczyty Aidy) spadaja o połowę.

no no gatuluje wyniku podkrecania pamiatek naprawde trafil ci sie rarytas :) :)

pozdr :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje na CL2 nie chcą iść fast ! zaraz je pomęczę to może pójdą ale zaraz po kupnie procka wszystko chodziło jak bozia chciała : 12.5*133 i pamięci 266 MHz. i po przestawieniu na 10*166 pamięci były rozleniwione i nie chciały nawet CL 2.5 na 333. pomęczyłem godzinkę na CL3 i później dały sięna CL2 ustawić. dziwne, nie ?

teraz moim największym problemem jest buda codegena - cienka blacha, słaba wentylacja. no i cooler titana w cieplejsze dni zaczyna niewyrabiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i uzbierałem w końcu na chiefteca.. ide do 4max.. mówie co chce.. a pan sprzedawca sie łądnie uśmiecha i wskazuje na zamówienie pana przede mną.. i mówi że ten ostatni był.. :(

no i do piątku musze czekać..

jasny gwint.. 5 minut wcześniej bym z domu wyszedł.. grrr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy taki rarytas bo na 333 fast cl2.5 chodzą a na turbo za chiny nawet na podniesionym napieciu przy 400 ida tez na cl2 ale prime po 20 tescie wali błedy :(. A co z tym usypianiem do ramu?? Da się włączyć czy to tylko zbędna opcja w biosie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zauważyłem że w tych wszystkich biosacj do l7s7a2 jest mnóstwo opcji a używa się może 1/5 z nich. reszta i tak pozostaje domyślna bo ich zmiana wykrzacza kompa.

wszyscy kilrote i chepomani tylko włączają niektóre z nich, ale w większości nieużyteczne, oprócz podnoszenie pci/agp.

zająłby się ktoś podnoszeniem napięcia bo to jest śmieszne ! można podnieść do ponad 2V ale tylko kiedy standardowe jest ok 1.9V. po co w ogóle takie badziewie ktoś wsadził ? wystarczyłoby, ja kna normalnych płytach, od np 1.5 do 2.2V i płytka by biła wszystkie nforce2. czy tylo userzy widzą takie proste i normalne rozwiązania ? ECS zawsze coś pochrzani.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zauważyłem że w tych wszystkich biosacj do l7s7a2 jest mnóstwo opcji a używa się może 1/5 z nich. reszta i tak pozostaje domyślna bo ich zmiana wykrzacza kompa. 

wszyscy kilrote i chepomani tylko włączają niektóre z nich, ale w większości nieużyteczne, oprócz podnoszenie pci/agp. 

zająłby się ktoś podnoszeniem napięcia bo to jest śmieszne ! można podnieść do ponad 2V ale tylko kiedy standardowe jest ok 1.9V. po co w ogóle takie badziewie ktoś wsadził ? wystarczyłoby, ja kna normalnych płytach, od np 1.5 do 2.2V i płytka by biła wszystkie nforce2. czy tylo userzy widzą takie proste i normalne rozwiązania ? ECS zawsze coś pochrzani.

hmmm wiesz zawsze mozna zalozyc moda a jest to naprawde proste :) no a ztymi napieciami to nie mogli zrobic wszystkiego na cacy heheh to bylo by zbyt piekne zeby bylo prawdziwe :? no ale nie ma na co narzekac sa mody i jest ok :twisted: plytka jest zajebista :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy taki rarytas bo na 333 fast cl2.5 chodzą a na turbo za chiny nawet na podniesionym napieciu przy 400 ida tez na cl2 ale prime po 20 tescie wali błedy :(. A co z tym usypianiem do ramu?? Da się włączyć czy to tylko zbędna opcja w biosie ?

no moje za chiny nie chca chodzic na standardowych ustawieniach poprostu nie wstaje komp cl2,5 dopiero jak dam najagresywniejsze timingi cl2,3,3 to smigaja az milo i wtedy mozna krecic :twisted: hm a z ta opcja to nawet nie sprawdzalem jak sprawdze to ci powiem bo nie chce mi sie kompa resetowac :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest spoxik, szczególnie jak na swoją cenę. ale tak mnie naszło co można było a czego siękomuś nie chciało. nma pewno nie jest to szczególnie trudne, aby zrobić normalnie ustawiane napięcia bo już 5 lat temu w celeronach tak było.

nie narzekam. stabilna i wydajna płytka za 150 złotych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na stronie "sprzęt" widzę, że mój post jest ostatni w tym temacie. wchodzę i nie widzę swojego ostatniego postu, albo czasem kilku ostatnich postów kilku userów. miałem ten problem na win98 i teraz na 2K. to chyba wina forum ?

kiedy chcę cytować lub kliknę na "post reply" to widzę wszystkie posty na podglądzie pod oknem do pisania. hmmm... czasem jest dobrze a czasem takie cosik wyłazi ...

włąśnie założyłem copper shima ale musiałem wywalić sticker gwarancyjny. żyletką go musiałem odciąć od procka i przykleiłem na spodniej stronie. praktycznie nie widać, że coś robiłem :) . spisałem serię proca, pewnie jakaś najgorsza z możliwych :

AXDA2000DKT3C, dalej jakieś cyferki a niżej : RIRGA0235SPMW. zna się ktoś żeby mi powiedzieć czy kupiłem totalne badziewie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Rulezz --> Ja tez nie widze twoich postow i dlatego czesto to zalatwiam jak ty dajac na odpowiedz :)

Gratuluje zrezonsci z tym stickerem, kolejny magik na forum :). jabym mieszkal blizej to bym podjechal z moim prockiem zebyc go tak fachowo "rozebral" ze stickera :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę się bałem bo jakbym zrombałcoś i proc by za jakiś czas wykorkował to bym miał lipkę - 273 zeta z własnej kieszeni :/

żyletką delikatnie nacinałem od rogu do podad połowy, dalej od drugiej strony tylko że troszkę kleju zostało na procku więc, podobnie jak srebrną pastę na duronie, wyczyściłem gumką do ścierania. najlepszy sposób na pasty i klej :) pomysł własny.

jeszcze wymiana coolerka na FR2 i kompa można uznać za dobrze zmodernizowany, na razie. późnej grafa, może ram na lepszy ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm pobawilem sie troche i jak narazie osiagnolem takie oto fsb :) :) sory za duze zdjecie ale nie chialo mi sie juz zmniejszac :P

Dołączona grafika

hmm postaram sie wycisnac wiecej z tych pamieci bo moga jeszce troche :) a wynik niski bo niestety te biosy chepoomana kosztem wyzszej zmiany fsb niestety stracily na wydajnosci ale chepoo obiecal ze przy nastepnym biosie poprawi ten blad :) :)

pozdr :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego mam kileroya mod 23219. ja kręcić nie będę nawet do 200, po pierwsze pamięci, po drugie mam na NB na stałe przyklejony standardowy radiator, po trzecie najpierw muszę cooler zmienić na procku.

niestety zdjęcie wczytuje mji się strasznie długo, nie będę czekał. mogłeś napisać ile wycisnąłeś to bym, zdjęcia nie musiał wczytywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego mam kileroya mod 23219. ja kręcić nie będę nawet do 200, po pierwsze pamięci, po drugie mam na NB na stałe przyklejony standardowy radiator, po trzecie najpierw muszę cooler zmienić na procku.

niestety zdjęcie wczytuje mji się strasznie długo, nie będę czekał. mogłeś napisać ile wycisnąłeś to bym, zdjęcia nie musiał wczytywać.

zmienjszylem juz zdjecie niestety strcilo troche na jakosci no ale coz :P

ja tez mam standardowy radiator i mam temp w granicach 36-39 stopni a bios zmienilem zeby sprawdzic na co stac moje memorki :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakim wy progosem temperature czytacie z płyty  :? 

ja mam mbm i kicha podaje mi -70 na procku  :lol: takich to nawet Berkut nie ma  :lol:

hmm pokauje ci tak bo masz zle skonfigurowanego MBM pierwsza ustawiasz na diodzie a dwie pozostale normalnie i powinno byc oko :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec OnBOard :D

ffkońcu !! :D

i w końcu radka nie musz downclockować :> śmiga na 280/280 :D

ale..

no właśnie..

stabilność procka... właściwie .. nie zmieniła sie wcale..

wiesza sie tak samo jak przedtem..

Prime to nawet sie chyba wcześniej wywala.. ;)

chyba jednak mój procek lubi wyższe napięcie.. no ale to dopiero jak znowu zima bedzie chyba :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój czasem na standardowym 2000+ się wywala bo cooler mam cienki :) teraz chodzi jako 1700+ dla pewności chociaż tylko w wyjątkowo upalne dni sięwykładał.

ciągle mam dylemat między cooler masterem x-dream i FR I/II. x-d można wyciszyć ale wtedy jest słabszy od FR I/II. znowu FR jest lepszy ale i głośniejszy od FR II. i co tu wybrać ? już od tygodnia się zastanawiam.

boję się że x-dream będzie strasznie głośny, nawet na LOW (na maxa 6*C lepszy ale chodzi jak wiertarka).

u mnie na razie FSP 250 GTA musi wytrzymać bo nie będę wsadzał kasy w njieskończoność w blaszaka. cooolerek i styknie na jakiś czas :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie to chyba nei wina coolerka.. puściłęm Volcano na max i choć było go słychać w drugim pokoju dalej sie wieszał.. ;/

za mało prądu niestety :(

właśnie..

skoro mój radek krzaczy powyżej 280/280 to czy podniesienie taktowania pci/agp coś tu pomoże ?

jesli tak to którego biosa zapodać żeby nie obiżyć wydajności? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i podniesienie pci/agp na 35/70 w sumie niewiele dało..

niby radej przy 385/570 krzaczy sie ciut pózniej niż przedtem.. bo wczesniej od razu.. ale skoro krzaczy to i tak krzaczy.. poza tym moze mi sie tylko tak wydaje ;)

btw. smieszna rzecz.. mam teraz odkręcony sprzęt.. więc 3dmarkó 2k1 i tak mam mniej niż miałem przy procku @2600...

ale..

w 2k3 mam wiecej 3dmarków :D wiecej niż miałem na podkręconym procu.. więc jak jeszcze podkręce to bedzie lux :D

ale dziwne to troche..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja do tego ECS nie jestem przekonany. Gdzies tam wcześniej była fotka z 3dmarka i uzyskał on ok6600 pkt na Geforcei 4 mx pamiecie 256 podkreocnych do ok 360MHz i procka athlona 2GHz tez podkrecony) Otóz tyle samo pkt uzyskał mój kumpel na Gigbaycie na chipsecie kt333, 256 drr (266) athlonei 2000+ i solteku xabre 400 (który jest poówynwalny z GeForcem 4 mx 440. Niech ktoś zapoda jakiegoś testa z innymi plytami pod wzgledem wydajnosci a nei tlyko suorowe porównania w sandrze. Z gory dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm masz tutaj moj stray tescik

Dołączona grafika

wyzej mozesz zobaczyc jakie fsb uzyskalem na tej plytce niektorzy na nForce takiego nie mieli :P :P

teraz wynik sie zmienil patrz w podpis jak chcesz tu masz link http://service.futuremark.com/compare?2k1=6601607

a jezeli chcesz porownania tej plytki z innymi to prosze bardzo masz kolejny link http://www.ocworkbench.com/2003/ecs/l7s7a2...a2/l7s7a2-2.htm

powiem jedno plyta za te kase jest zajebistaaaaaaaaaaaaa mowie tu oczywiscie o rev1.1 bo te nowsze sa okrojone troche :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich , ale było czytania 24 strony uff, i chyba się zdecyduje na zakup ,

teraz mam abita kt7a raid (bardzo sympatyczna płytka),zatanawia mnie tylko zmiana pamięci na ddr to znaczy jakie kupić żeby były tanie i dobre :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...