Markus1 Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Witam! Może po kolei: Zakupiłem nie dawno nową płytę Gigabyte na chipsecie 790-FX. Płytka wypas i z bebechami które mam w sygnaturze powinna chodzić bezbłędnie i w zasadzie działa ok ale jest jedno ale. Zauważyłem, że po instalacji visty 64-bit (legal) system widzi nagrywarkę samsunga która jest na interfejsie SATA i nagle (gdy np. kliknę w eksploratorze by odczytać płytę) napęd znika. Zostaje mi tylko stary liteon na IDE. Próbowałem już wszystkiego łącznie z aktualizacją biosu nagrywarki (na innym komputerze dla bezpieczeństwa). Aktualizowałem bios na płycie do wersji F6. Być może jest jakiś prosty myk typu: wyłącz tryb ahci dla dysku sata i pójdzie Doradźcie proszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakadu Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Może zainstaluj nowsze sterowniki od kontrolera SATA? W Viście 64-bit już nie takie rzeczy widziałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) Już się wyjaśniło Wystarczyło przepiąć dvd na drugi kontroler sata (Jmicron). Prawdopodobnie był konflikt na głównym kontrolerze wynikający z faktu, że był ustawiony w biosie na AHCI (NCQ)-dla dysku twardego. Ten sam kontroler nie może widać obsługiwać HDD (AHCI)i dvd sata (tryb IDE). Czasem takie rzeczy się zdarzają. Temat do zamknięcia. Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...