Croatan Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Witam na początku przedstawię konfigurację: Płyta główna :Gigabyte GA-8I865P-G Pamięci RAM: Good RAM DDR 256 MB PC3200 DIMM (GR400D6L3/256) + 512 MB Elixir 400 MHz Zasilacz : Codegen 300W Karta graficzna : Asus GF FX5200 więc tak, starałem się podkręcić procek i max ustawiłem 150x19 z 2,5 GHz na 2,85 GHz przy napięciu 1.4 V, natomiast pamiątki chodzą na 2,6 V i timingi 2.5-4-4-8, FSB:DRAM 4:5 DRAM Frequency 189.9 MHz (wyczytacie sobie z screena) chodzi i o podkręcenie bardziej procka i grafiki. Za każdym razem kiedy ustawię bus speed powyżej 150 system nie wstaje i w połowie ładowania następuje restart za restartem i tak do momentu wyjęcia baterii z biosu. Natomiast jeżeli kartę podkręcę powyżej 300 MHz rdzeń i 400 MHz Memory to mam artefakty. W biosie się nie bawiłem za bardzo z kartą jeżeli chodzi o te ustawienia AGP coś tam gdyż tez występowały restarty. Dodam, że dovoltowywałem procka do 1.4V ale nic nie dało powyżej 150x19 nie chce załadować systemu. Aha to są moje początki w OC i nie wiem za bardzo co i jak , choć starałem się pogłębić swoją wiedzę na ten temat czytając forum. Proszę o pomoc, chciałbym wycisnąć więcej z tego starego komputera na boxowym chłodzeniu - zastanawiam się ile wycisnę - w razie czego mam duży wentylator obok piecyka postawiony do włączenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papillon86 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zasilacz : Codegen 300W Ja na Twoim miejscu bym się bał podkręcać z tym "zasilaczem", artefakty pewnie przez za duże oc albo właśnie zasilacz. Sprawdź może temperaturę procka i ewentualnie zwiększ vcore i próbuj aż wkońcu coś z tego wyjdzie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Więc tak, vcore 1.4v i na 155 bus system wstaje ale wywala błędy programów. Dlaczego na nim nie podkręcać? ma już swoje lata, ale chyba uciągnie małe OC :) mam jeszcze Modecom Feel 300W może jest lepszy :) też ma swoje latka tamten zasilacz ;) bez sensu teraz kupować nowy zasilacz, albo podpinać moją 550W bq do tego starego rzęcha temp. procka w idle - tzn ogladanie stron i takie tam 37 C przy v core 1,375 na 1.4 niestety nie moge sprawdzić bo wywala błędy system i się restartuje. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 To zwiększ mu vcore do 1,45v powiedzmy i spróbuj wyższe FSB ale nie wiadomo czy ograniczeniem nie będzie płyta...chipset 865P raczej do OC średnio sie nadaje chociaz powyżej FSb 150mhz powinien zrobić, mógłbyś dać fotke biosu? ;] i Podłącz tego modecom feela będzie lepszy od codegena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 ok na 1.45v startuje na 157 MHz, ale sypie błędami zaraz po uruchomieniu. Zdjęcia biosu na próbnych ustawieniach wcześniejszych ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 A czy ten chipset ma zablokowane taktowanie pci/agp? Możesz zmienić dzielniki agp/pci/fsb. Mogą też pamięci już nie dawać rady przy timingach na których chodzą przy 166MHz. Może to być też koniec cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Dzielniki agp/pci/fsb mogę zmienić tylko na ile i co to daje? bo się nie orientuję wiem, że jak zmieniałem te dzielniki bez podkręcania procesora to mi system nie stawał :( Do czego służy ta opcja i co daje te dzielniki agp/pci/fsb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 (edytowane) Dzielnik PCI/FSB jest dobry, powinien być na sztywno. Poprostu daje to to że socket 478 był tak skonstruowany że podnosząc FSB podnosisz tez taktowanie magistrali PCI, nie wszystkie karty akceptowały przetaktowanie o x mhz, ustawienie tego taktowania na sztywno masz problem z głowy bo nie musisz sie martwic że taktowanie PCI się zwiększa :) Proponuje jeszcze pobawić się dzielnikami pamięci, dać na jak najniższy żeby pamięci przypadkiem nie blokowały a im tez podnieś napięcie + 0,2v, to jest presscot i w dodatku na boxie więc troche bałbym się dawać już 1,5v chociaż możesz spróbować bo może okazać sie że na tym napięciu już będzie stabilny. Jakie masz temperatury tak w ogóle w pełnym stressie? Edytowane 29 Sierpnia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 (edytowane) Zaraz zjadę go orthosem to się dowiem jakie temp. Dzielniki pamięci chodzi ci o FSB:DRAM czy o timingi? Timingi mogę wymusić 2.5 /2 natomiast nie widzę opcji FSB:DRAM nigdzie w biosie EDIT: Temp w pełnym stresie 56 stopni Edytowane 29 Sierpnia 2008 przez Croatan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zdaje się że rozmowa na gg pomogła i komp wystartował na większym FSB :) tak w ramach OT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croatan Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgadza się, dziękuję bardzo Fredek :) komputer poszedł na 3.15 i mam nadzieje ze pójdzie więcej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...