Skocz do zawartości
Croatan

Problem Z Podkręcaniem Starego Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na początku przedstawię konfigurację:

Płyta główna :Gigabyte GA-8I865P-G

Pamięci RAM: Good RAM DDR 256 MB PC3200 DIMM (GR400D6L3/256) + 512 MB Elixir 400 MHz

Zasilacz : Codegen 300W

Karta graficzna : Asus GF FX5200

więc tak, starałem się podkręcić procek i max ustawiłem 150x19 z 2,5 GHz na 2,85 GHz przy napięciu 1.4 V, natomiast pamiątki chodzą na 2,6 V i timingi 2.5-4-4-8, FSB:DRAM 4:5 DRAM Frequency 189.9 MHz (wyczytacie sobie z screena) chodzi i o podkręcenie bardziej procka i grafiki. Za każdym razem kiedy ustawię bus speed powyżej 150 system nie wstaje i w połowie ładowania następuje restart za restartem i tak do momentu wyjęcia baterii z biosu.

Natomiast jeżeli kartę podkręcę powyżej 300 MHz rdzeń i 400 MHz Memory to mam artefakty.

W biosie się nie bawiłem za bardzo z kartą jeżeli chodzi o te ustawienia AGP coś tam gdyż tez występowały restarty. Dodam, że dovoltowywałem procka do 1.4V ale nic nie dało powyżej 150x19 nie chce załadować systemu.

Aha to są moje początki w OC i nie wiem za bardzo co i jak , choć starałem się pogłębić swoją wiedzę na ten temat czytając forum.

Proszę o pomoc, chciałbym wycisnąć więcej z tego starego komputera na boxowym chłodzeniu - zastanawiam się ile wycisnę - w razie czego mam duży wentylator obok piecyka postawiony do włączenia :)

post-157623-1219933844_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak, vcore 1.4v i na 155 bus system wstaje ale wywala błędy programów. Dlaczego na nim nie podkręcać? ma już swoje lata, ale chyba uciągnie małe OC :) mam jeszcze Modecom Feel 300W może jest lepszy :) też ma swoje latka tamten zasilacz ;) bez sensu teraz kupować nowy zasilacz, albo podpinać moją 550W bq do tego starego rzęcha temp. procka w idle - tzn ogladanie stron i takie tam 37 C przy v core 1,375 na 1.4 niestety nie moge sprawdzić bo wywala błędy system i się restartuje. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zwiększ mu vcore do 1,45v powiedzmy i spróbuj wyższe FSB ale nie wiadomo czy ograniczeniem nie będzie płyta...chipset 865P raczej do OC średnio sie nadaje chociaz powyżej FSb 150mhz powinien zrobić, mógłbyś dać fotke biosu? ;] i Podłącz tego modecom feela będzie lepszy od codegena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzielniki agp/pci/fsb mogę zmienić tylko na ile i co to daje? bo się nie orientuję wiem, że jak zmieniałem te dzielniki bez podkręcania procesora to mi system nie stawał :( Do czego służy ta opcja i co daje te dzielniki agp/pci/fsb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzielnik PCI/FSB jest dobry, powinien być na sztywno. Poprostu daje to to że socket 478 był tak skonstruowany że podnosząc FSB podnosisz tez taktowanie magistrali PCI, nie wszystkie karty akceptowały przetaktowanie o x mhz, ustawienie tego taktowania na sztywno masz problem z głowy bo nie musisz sie martwic że taktowanie PCI się zwiększa :) Proponuje jeszcze pobawić się dzielnikami pamięci, dać na jak najniższy żeby pamięci przypadkiem nie blokowały a im tez podnieś napięcie + 0,2v, to jest presscot i w dodatku na boxie więc troche bałbym się dawać już 1,5v chociaż możesz spróbować bo może okazać sie że na tym napięciu już będzie stabilny. Jakie masz temperatury tak w ogóle w pełnym stressie?

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zjadę go orthosem to się dowiem jakie temp. Dzielniki pamięci chodzi ci o FSB:DRAM czy o timingi? Timingi mogę wymusić 2.5 /2 natomiast nie widzę opcji FSB:DRAM nigdzie w biosie

EDIT: Temp w pełnym stresie 56 stopni

Edytowane przez Croatan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi