Skocz do zawartości
TomaszPaweł

Cuda W Akcji!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wreszcie po miesiącach testów na BOINC odpalił projekt PS3GRID który jako pierwszy na tej dystrybucji wykorzystuje moc naszych GPU od nVidii!!!!

Zapraszam wszystkich do wspólnego liczenia.

Na Q6600@3GHZ + 8800GTS512 czas liczenia 1 próbki to około ponad 14 godzin !!! MASAKRA

Jest to tak przełomowa wiadomość dla fanów nVidii, iż pozwoliłem sobie zamieścić ten wątek również w dziale kart nVidii ale mam nadzieję że moderatorzy będą wyrozumiali, bo zaiste współczesne karty graficzne to już nie tylko VGA ale złożone GPU.... z szeroką gamą zastosowań :)

Wprawdzie to o Rosetta@home ale analogicznie robimy z GPUGRID :) Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się wydaje, że widziałem podobny temat.

ps. co tam oni liczą ? Jako "wielbiciel teoryj spiskowych" nie wierzył bym ludziom którzy wpychali zupełnie bezinteresownie rtęć do szczepionek. Mówi się, że szukają rozwiązań na jakieś choroby.

A może liczycie nowego fajnego wirusa czy innego śmiercionośnego mikroba ? ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się wydaje, że widziałem podobny temat.

ps. co tam oni liczą ? Jako "wielbiciel teoryj spiskowych" nie wierzył bym ludziom którzy wpychali zupełnie bezinteresownie rtęć do szczepionek. Mówi się, że szukają rozwiązań na jakieś choroby.

A może liczycie nowego fajnego wirusa czy innego śmiercionośnego mikroba ? ;D

że tak zapytam licze i licze, grafa jest na 100% ale wątków tyle ile może procesor

To w takim razie CUDA tylko przyspiesza liczenie przez procesor? Moim zdaniem to chyba nie tak powinno być ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem szybko leci z dobra grafą.

Ale z samym procem nie porównywałem.

Mam grafę GTS 250 1GB i Gamer Hud pokazuje 100% stress, ale temp normalnie wzrasta z 30 do 35*

Nie wiem czy to wskazuje na to, że grafa nie pracuje do końca, czy, że chłodzenie Zalmana jest takie dobre...

Słyszałem też, że Rosetta wykorzystuje tyylko GPU od G92 - jutro wsadze G94 i G84 i sprawdzę to :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem szybko leci z dobra grafą.

Ale z samym procem nie porównywałem.

Mam grafę GTS 250 1GB i Gamer Hud pokazuje 100% stress, ale temp normalnie wzrasta z 30 do 35*

Nie wiem czy to wskazuje na to, że grafa nie pracuje do końca, czy, że chłodzenie Zalmana jest takie dobre...

Słyszałem też, że Rosetta wykorzystuje tyylko GPU od G92 - jutro wsadze G94 i G84 i sprawdzę to :-)

Witam!

Małe sprostowano :)

1. Karty graficzne kompatybilne z Cuda to cała seria GeForce8xxx i następne.

2. Ale jest pewien ważny niuansik:

GeForce 8800 GTS 320 i 640 8800GTX i 8800 ULTRA to karty kompatybilne z Cuda 1.0

GeForce 8800GT 8800GTS512, i nowsze oparte na G92 w tym GTX250 oraz G84 czyli np 8600GT to karty kompatybilne z Cuda 1.1

Aby móc liczyć w GPUGRID potrzebujemy karty graficznej kompatybilnej minimum z CUDA 1.1 Czyli cała seria GeForce 9xxx i nowsze oraz G92 8800. Na 8600GT [G84] też daje radę :)

Karta graficzna musi mieć również przynajmniej 256MB zalecane 512MB. Musi posiadać minimum 32 procesory - zalecane minimum 64... aby zdążyć obliczyć przed upływem terminu ważności próbki.

Rosetta@home nie liczy na razie na GPU.

Na GPU możemy przeliczać w GPUGRID, i wtedy karta graficzna przejmuje obliczenia a procesor jest wykorzystywany tylko sporadycznie do przygotowania danych do obliczeń.

Czyli możemy np. dołączyć do projektu Rosetta@home na rdzenie CPU i do projektu GPUGRID na rdzeń GPU.

Mając Np. Quada liczymy łącznie 5 próbek - 4 Rosetty na CPU i 1 GPUGRID na GPU :)

Pozdrawiam!

P.S.

Zestaw marzeń do BOINC:

P. S.

Jeżeli chcesz obiliczać z udziałem GPU zainstaluj najnowszą wersję ze strony projektu.

oraz najnowsze sterowniki CUDA ze strony nvidii.

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dzisiaj wsadziłem G84 i widzę po temperaturze, że jakby był nie wykorzystywany. Temp idle 44st, gry 55-62st, boinc 44st. Znacie jakiś program do sprawdzenia obciążenia GPU? Bo w GTS 250 mam Gigabyte HUD który pięknie to pokazuje, że jest w 100% obciążony. Natomiast temp też podejrzane - idle 30-31 st, boinc 36st, w grach jeszcze nie sprawdzałęm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesory strumieniowe to tylko fragment architektury GPU. Cała reszta praktycznie śpi, stąd przy "stuprocentowym" obciążeniu w CUDA karty nie grzeją się tak jak podczas grania. Przyrost wydajności jest drastyczny, od kiedy SETI@home zaczęło używać CUDA czasy (na starej maszynce z FX-62 @ 3250MHz i 8800Ultra) spadły z ~3 godzin do ~3 minut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesory strumieniowe to tylko fragment architektury GPU. Cała reszta praktycznie śpi, stąd przy "stuprocentowym" obciążeniu w CUDA karty nie grzeją się tak jak podczas grania. Przyrost wydajności jest drastyczny, od kiedy SETI@home zaczęło używać CUDA czasy (na starej maszynce z FX-62 @ 3250MHz i 8800Ultra) spadły z ~3 godzin do ~3 minut.

Tu racja. Pokazuje to tylko niedoskonałość programów typu gigabyte Gamer HUD, bo skoro reszta nie pracuje to i nie powinny pokazywać 100% obciążenia :-)

EDIT: Poprawka! Po dołączeniu do GPUGrid grafa zaczęła liczyć wątek samodzielnie. W menadzerze mam takie cuś

Przetwarzanie (0,12 CPU, 1CUDA)

Ale najważniejsze - obciążenie grafy jest jakby pełne - temp z 35 wzrosła do 46 i czasem więcej - obciążenie spadło do 90%. W każdym razie teraz widać, że pracuje.

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra w takim razie czy te CUDA mogę wykorzystać np. do kompresji danych np: WinRARem albo 7Zip jeśli tak to jak te CUDA zainstalowoać żeby system korzystał z mocy karty graficznej np, właśnie do kompresji danych.

Jak masz odpowiedź wyżej.

Czy dany program kożysta z CUDA zalezy od jego producenta. Programy pisane na procesory x86 x64 same z siebie nie mogą kozystać z cuda, chyba że programista je do tego przystosuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dodatkowo z Winrarem jest tak fajnie, że niby korzysta z wielu rdzeni, ale ŻADNEJ różnicy nie widać.

Narazie zastosowanie CUDA jest ściśle ograniczone do konkretnych programów. Miejmy nadzieję, że to się będzie szybko zmieniać.

Liczę sobie powoli BOINC i chciałem sprawdzić czy poleci przy zastosowaniu kilku różnych GPU.

Po włączeniu kompa z G84, G92 i G94, wykryło ładnie, ale BOINC ciągle pracował na jednym tylko - GTS 250

Wyczytałem gdzieś, że Folding@home umie korzystać z wielu GPU, ale jest sporo ale. Cośtam z Vista nie halo i wogóle instalacja jakaś ciężka. Jak ktoś juz przez to przechodził niech się podzieli...

Plusem jest to, że w F@H jest jakby jedna licząca się polska drużyna :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi