Skocz do zawartości
f3jk

Pomoc W Doborze Komponentów Do Komputera.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamierzam kupić sobie nowy komputer. Poniżej przedstawię pewne elementy oraz ich brak ;)

Te których jestem pewny tak na 90% :

Procesor:

Intel Core 2 Quad Q9550 /2.83GHz, 1333MHz, 12MB

nie będę raczej bawił się w wymiane procesora przez długi okres, więc wole tutaj troche dołożyć i mieć jakiś tam zapas

Płyta główna:

Asus P5Q Pro /intel P45/

czy ta płyta nie będzie miała problemów z założeniem SCYTHE NINJA 2 ? jest to bardzo ważne dla mnie, nigdzie nie mogłem wyszukać jakich zdjęć z montażu tego radiatora na tej płycie, może macie jakies linki i możecie ogólnie wypowiedzieć się w tej sprawie?

Dysk twardy:

Seagate 500GB 7200rpm 32MB cache SATAII Barracuda 7200.11

jedni narzekają inni zachwalają, miałem kiedys seagata i byłem zadowolony teraz mam wd caviara i też jestem zadowolony, tak więc może i powrót na stare śmieci bedzie dobrym rozwiązaniem :)

Te których nie jestem pewny:

Pamięć RAM:

A-Data 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Extreme Edition

G.SKILL PK (2×2GB) DC 5-5-5-15 DDR2 1066 (PC2 8500)

tutaj nie wiem co mam wybrać, jedni tak drudzy inaczej, czy jest jakaś w ogóle widzialna różnica poza ceną ?

Karta graficzna:

PowerColor Radeon HD4870 512MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out

co do karty wiem, że chce kupic Radeon'a 4870 ale nie ma pojęcia jakiej firmy, nigdzie nie mogłem znaleźć jakichś testów porównujących chociażby ASUSa, SAPPHIRE i POWERCOLOR. jest jakaś wielka różnica miedzy kartami, jakieś testy? które chłodzenie w tych kartach jest najcichsze?

Zasilacz:

BeQuiet DarkPowerPro 550W

Pentagram 500W Silent Force CAV-500-A12S

tutaj głownym mankamentem jest kasa, BeQuiet z tego co wyczytałem jest prawie perfekcyjnym zasilaczem według niektórych, ale jest za to prawie 2x droższy od też polecanego Pentagrama. Co doradzicie w tej kwesti?

Jest to właściwie wszystko co zakupie do nowego komputera, no pewnie jeszcze monitor, ale to już inna kwestia. Reszta zostaje ze starej puszki. Obudowę mam chiefteca 4 letnia ale niczym się nie rózni od nowych modeli poza tym tylko ze kieszonki na dyski itd sa montowane standardowo a nie tak jak w przypadku nowych obudów chiefteca bokiem, no i brak miejsc na wentyle z prawej strony obudowy (na dyski). Zostaje jeszcze dysk (200gb WD Caviar SATA)i nagrywarka DVD. Z zaoszczędzonej kasy na obudowie kupi 2x92mm Fenderki na przód i na bok obudowy :) Myślę że to bedzie lepsze rozwiązanie niż nowa obudowa.

Prosiłbym o ocene i sugestie w sprawie tych elementów, najbardziej w sprawie tych których nie jestem pewien. Prosiłbym też o nie pisanie "bierz to" czy "ten będzie lepszy". Chodzi mi o ukierunkowanie mnie w dobrą stronę poprzez jakieś konkretne argumenty.

Zapraszam do pomocy :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o zasilacze, to jesli mocno zalezy Ci na kasiorce, a modularne kabelki nie sa dla Ciebie koniecznoscia, to wez BeQuiet Straight Power E5 550W (320zl) jesli bedziesz w przyszlosci robil crossfire, a jesli nie to 500W (290zl) wystarczy w zupelnosci.

Czemu BeQuiety? 1) cisza, 2) stabilne napiecia, 3) zanizona tabliczka znamionowa (zasilacz potrafi wiecej niz napisano). Ja posiadam model 450W i jestem z niego bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego Samsunga 640GB to moze i faktycznie zmienie na niego.

Zastanawiam się nad pamięcią najbardziej teraz. Nie wiem czy brać A-Data czy G.Skill. Dzisiaj jeszcze nowy pomysł mi sie zrodził, mianowicie, może wziaść 800MHz a nie 1066MHz, ja osobiscie nie iwem w czym jest róznica, tzn widzialna różnica, ma ktoś jakies linki porównawcze pamięci 800 i 1066?

No i kolejna ważna bardzo dla mnie rzecz to ten radiator na procesor, czy Ninja 2 jest kompatybilna z tą płyta ;/

Jakoś w następnym tygodniu pod koniec chciałbym juz powoli zamawiać, a narazie mam więcej pytań niż odpowiedzi :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od siebie dodam, ze na twoim miejscu kupilbym raptora na system i tego samsunga na dane, z zakupem grafy poczekaj dwa tygodnie... ja odlozylem zakup na 2 tygodnie dwa lata temu i na athlonie x2 zarobilem 450zł (premiera corów intela)...

sam sie przymierzam do jakiegos szybkiego dysku, bo tak na dobra sprawe w systemie roznicy mimo nowego kompa nie odczujesz, bo obecnie to hdd jest waskim gardlem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@teraw nie zrozumiałeś mnie, chodziło mi o zestaw raptor 36/74 i drugi duży dysk... taki zestaw to 400-550zł jak się postarasz, a będzie to dużo lepsze rozwiązanie, przy zakupie np e3110... nawet wyjdzie taniej, a mając taki zestaw praca będzie dużo bardziej komfortowa niż w przypadku gdyby brać tego quada...

nie na dysk taki mnie nie stac, nie jestem takim wymagającym użytkownikiem

a stać cię na taki procesor? ;-)

imho powinieneś kupić xeona i go sobie lekko podkręcić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuje taki procesor rezygnujac z wielu innych lepszych komponentów ;) ponieważ procesora nie wymienie przez najbliższe 3-4 lata, a taka karte graficzną moge wymienić po roku bez problemu :)

Poza tym nie potrzebne mi 2 dyski, mam już jeden, a ten bedzie tylo dopełnieniem. Poza tym dysk już wybrałem wiec sensu dalszej dyskusji w sprawie dysku nie widze ;)

Co do karty graficznej, poczekam chyba na Palita 4870 z lepszym chłodzeniem niż te standardowe.

W końcu wygrzebałem także informacje na temat Ninja 2 i płyty, będzie pasować aczkolwiek z małym marginesem.

Mam pytanie czy z zasilaczem PENTAGRAM Silent Force CAV-620A12S P9005-4 podłącze tego radeona 4870? bo tam chyba jakieś dwie wtyczki 6pinowe potrzeba tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, mienło trochę czasu i pora w końcu kupić ten komputer :). Ale ceny też się zmieniły :(

Quady poszły w góre i to bardzo, wiec z quada rezygnuje. Poczytałem i myśle ze naraize C2D bedzie lepszym rozwiązaniem.

Oto proponowany przeze mnie zestaw:

procesor - INTEL Core 2 Duo E8500

płyta głowna - Asus P5Q-E

pamięć - A-Data 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Extreme Edition

karta graficzna - POWERCOLOR RADEON HD4870 512MB DDR5

dysk twardy - Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1

chłodzenie cpu - Scythe Ninja II czy Pentagram Karakorum ?! + Zalman ZM-STG1

zasilacz - tutaj mam wielki problem, ponieważ może w przyszłosci dołożyłbym drugiego takiego Radeona i zrobilbym CF, a wiec jaki zasilacz ?

Czy droższy BeQuiet DarkPowerPro 550W uciagnie 2 x 4870 ? czy może <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tanszy prawie o 150zł OCZ StealthXStream 600W bądz Pentagrama Silent Force CAV-620A12S P9005-4 badz ANTEC EARTHWATTS 650W? Jeśli tanszy to który najcichszy ?:)

Jesli nawet bym sie kiedyś zdecydował na robienie CF to czy wtedy trzeba do kazdego z tych zasilaczy kupowac jakas przejsciowke na 2x6pin ?

Prosze o burze wiedzy i wypowiedzi :P Jakoś juz w następnym tygodniu przymierzałbm sie do zamawiania częsci.

Edytowane przez f3jk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi