Skocz do zawartości
djtomas

Lubie Ciche Dyski Czyli Jaki Następny Po...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Cały nowy komp się szukuje, teraz mam legendarnego Seagate'a Barracude IV 40GB - super cicha sprawa :)

Oraz z rok temu kupiłem 250GB od Samsunga na Nidec'u. Z obu dysków jestem bardzo zadowolony.

No i nie chciałbym się wtopić w coś głośnego teraz, myślałem o Samsungu F1 bo jest w zestawach polecanych.

Kompa niestety muszę zamówić szybko, może nawet jutro więc nie mam czasu dokładnie czytać wątków jak było to przy wyborze poprzedniego dysku.

Więc czy jest lepsza propozycja niż F1 pod względem ciszy?

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WD serii Green Power są najcichsze. http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=338

http://forum.pclab.pl/t389045.html Potwierdzam że to najcichszy dysk 3.5" na rynku.

U mnie siedzi taki na dole budy w SQD szczelnie zawinięty w gąbkę akustyczną z góry i z dołu pomiędzy podłogą budy a klatką na wentylator, właściwie siedzi tam na wcisk że mogę bude dowolnie odwrócić i nie wypadnie. Także do SQD nie ma żadnego dostępu powietrza ani owiewu. Maksymalna temperatura jaką widziałem to 39 stopni ale to jak było ciepło w sierpniu, pudełko było lekko ciepłe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WD serii Green Power są najcichsze. http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=338

http://forum.pclab.pl/t389045.html Potwierdzam że to najcichszy dysk 3.5" na rynku.

U mnie siedzi taki na dole budy w SQD szczelnie zawinięty w gąbkę akustyczną z góry i z dołu pomiędzy podłogą budy a klatką na wentylator, właściwie siedzi tam na wcisk że mogę bude dowolnie odwrócić i nie wypadnie. Także do SQD nie ma żadnego dostępu powietrza ani owiewu. Maksymalna temperatura jaką widziałem to 39 stopni ale to jak było ciepło w sierpniu, pudełko było lekko ciepłe.

Tyle ze Greenpower jest 5400 rpm (vide silentpcreview.com) co powoduje ze najwydajniejszy nie jest (nie zeby bardzo odstawal ale jednak)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle ze Greenpower jest 5400 rpm (vide silentpcreview.com) co powoduje ze najwydajniejszy nie jest (nie zeby bardzo odstawal ale jednak)

Jest od 5400 do 7200 albo nieco więcej. Zależy co dla kogo ważniejsze... Różnic i tak nie wychwyci, ja po przesiadce z AAKS 320 nie czuje żadnego spowolnienia a dysku nie słychać nawet jak szuka.

Odpowiadam tylko na pytanie zadane przez autora tematu co jest lepsze pod względem ciszy. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie czujesz spowolnienia, ale na pewno jest

wszystko zależy co się robi na kompie i jakiej wydajności potrzebujesz

wydajność mojego F1 zaczyna mi powoli niewystarczać i skłaniam się do zakupu VelociRaptora (jak troszkę stanieje), a F1 posłuży jako magazyn.

Swoją drogą, F1 który leży u mnie na gąbce jest niesłyszalny, a mam cichutkiego kompa. Najwięcej hałasu robi monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F1 który leży u mnie na gąbce jest niesłyszalny, a mam cichutkiego kompa.

Nawet jak szuka ? Albo w nocy w zupełnej ciszy zamkniętych szczelnie oknach ? Szczerze mówiąc to jeszcze nie spotkałem się z dyskiem którego bym nie słyszał bez odpowiednich środków (czyli zamknięcie w sqd + obłożenie gąbkami akustycznymi). Cisza to jednak pojęcie względne. ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi