Skocz do zawartości
Aresius

Zestaw/cpu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Składam teraz kumplowi zestaw, w założeniach do ~2400zł. Będzie wykorzystywany głównie do programowania, oglądania filmów, zabawy z edycją filmów ("zabawy", nic profesjonalnego) i ewentualnie okazyjnego grania (to nie jest priorytet).

Na teraz złożyłem coś takiego (nie piszcie, że za dobre do programowania :) ):

1 MoBo Asus P5Q-E 435,00 zł

2 CPU Intel Core 2 Duo E8400 480,00 zł

3 RAM Apogee DDR2-800 4GB 275,00 zł

4 GFX AMD Radeon HD 4850 450,00 zł

5 HDD Samsung SpinPoint F1 320GB (HD322HJ) 135,00 zł

6 PSU BeQuiet! Dark Power P7 Pro 450W 320,00 zł (pewnie będzie zamiana na Corsaira 520W)

7 Cooler CPU Pentagram Karakorum 76,00 zł

8 Case Antec Three Hundred 200,00 zł

9 Pasta Zalman ZM-STG1 25,00 zł

I teraz mam pytanie odnośnie procesora: czy do w/w zadań lepszy będzie Quad (jeśli tak to jaki) czy dwujajowy E8400. Procesor oczywiście kręcony do możliwości coolera. Wiem, że quad przy takich samych zegarach będzie działał sprawniej, ale jak to wygląda w przypadku podkręconego sprzętu?

Z góry sorry ale o ile orientuję się "co i jak" w temacie Inteli E8*** to nie bardzo miałem czas przewalić temat o quadach (a dosyć szybko muszę podjąć decyzję).

Pz,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi