Skocz do zawartości
mariozz

Którego n-force2 ??? 0_o

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czytam te wszystkie tematy, i już jestem w kropce. Na dniach kupuje nową płytke na n-force2, ale nie mampojęcia którą wybrać. NIe jestem jakimś maniakeim OC ale Antka 1,7 chciałbym do 2Ghz wykręcić :D Właściewie mam na oku 3 płyty oto one:

:arrow: Epox 8RDA+ - płytka super, jak wszyscy piszą ale. Dosyć dużo z nią problemów, przynajmniej tak wynika z postów. Trzeba nie trzeba dobrze by było zapontować dodatkoe chłodzenie bo to co tam dali nie daje rady. Ogólny problem według mnie to te jej grzanie :) Teraz plusy, płytka faja dużo dodatkowych złączek i przyłączek :wink: super dzwięk. cena 535zł

:arrow: Soltek 75FRN-L tez bardzo dobra płytka, nie jest to to samo co Epox mniej dodatków i sie tak nie grzeje ;) 429,00zł

:arrow: ABIT NF7 nic o niej niewiem podobno dobra :lol: 498zł

W sumie każdy powie Epox, ale czy aby napewno ? :)

A moze wogule cos innego polecacie :) ehh ja juz nic niewiem :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z powyższych to epox, co innego jakbyś mial do wyboru jeszcze Abita NF7-S rev. 1.2 lub 2. Sam akurat jestem na kupnie plyty i juz wiem ze będzie to Abit, plyta za***** :D. No chyba ze ci nie zalezy na SounStormie to wtedy bralbym Abita NF7 :) rowniez w wydaniu przynajmniej 1.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A chciałem się jeszcze zapytać czy jak na Epoxie zerwe tego radiatorka z mostka i podłoże zamiast tej gumy porządną paste ArcticSilverIII to trace gwarancje, to samo tyczy siędrugiego mostka, czy jak na niego zamontuje radiator to tez nici z gwarancji ?

PS. Zalezy mi na dobrym dziweku, bo akutalnie nie mam zadnej karty dziwekowej niezintegoowanej z pł gł. :D a Soundstorm to chyyba najlepsze wyyjscie. WIec ten Abit odpada tak ? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A chciałem się jeszcze zapytać czy jak na Epoxie zerwe tego radiatorka z mostka i podłoże zamiast tej gumy porządną paste ArcticSilverIII to trace gwarancje, to samo tyczy siędrugiego mostka, czy jak na niego zamontuje radiator to tez nici z gwarancji ?

PS. Zalezy mi na dobrym dziweku, bo akutalnie nie mam zadnej karty dziwekowej niezintegoowanej z pł gł. :D a Soundstorm to chyyba najlepsze wyyjscie. WIec ten Abit odpada tak ? :(

Epox ma dziurki wokol SB i NB wiec nie bedziesz mu siał nic kleic, przez co demontarz w razie jakiejs awarji jest latwy i szybko mozesz przywrocic plyte do pierwotnego wyglądu, czyli nie stracisz gwarancji :)

Abit NF7 nie ma SoundStorma wiec pozostaje Ci tylko epox.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox ma dziurki wokol SB i NB wiec nie bedziesz mu siał nic kleic, przez co demontarz w razie jakiejs awarji jest latwy i szybko mozesz przywrocic plyte do pierwotnego wyglądu, czyli nie stracisz gwarancji :)

Abit NF7 nie ma SoundStorma wiec pozostaje Ci tylko epox.

To mówisz że łatwo będzie usunąć tego ArcitcSilvera z chipsetu, znasz jakąś skuteczną metode ? Bo jesli by nastąpiła awaria to rozumiem ze usuwam paste i zakłądam radiator czy jeszcze do tego tą gume co oni tam dają :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro nie chcesz go szaleńczo kręcić to bym Ci proponował Solteka 75FRN2-L... płytka powinna być w tej samej cenie co FRN (tak mi napisali ludzie z solteka) a posiada juz nowy stepping NB C1...

Myśle że płytka ta pobije Epoxa!! (przynajmniej tego z NB A2.. :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro nie chcesz go szaleńczo kręcić to bym Ci proponował Solteka 75FRN2-L... płytka powinna być w tej samej cenie co FRN (tak mi napisali ludzie z solteka) a posiada juz nowy stepping NB C1... 

Na tej płytce widziałem synchronicznie 250 magistralę, więc jednak jak to zwiesz "szaleńczo" da się podkręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym ci dorzucił jeszcze Asusa A7N8X w wersji 2.0. Looknij na stronę firmową i już będziesz miał jasność jaka jest różnica w stosunku do rev. 1.04-1.06. Nie wiem czy już dotarły do Polski te egzemplarze, ale warto poszukać. Tym bardziej, że już są nowe wersje BIOSów, co znaczy, że jakiś czas już są dostępne. Zresztą nawet najnowszy BIOS do wcześniejszych revisionów zdecydowanie poprawia stabilność powyżej FSB200. Dzięki temu mogłem odpalić swojego TB na FSB 211 i utrzymać to stabilne. Wcześniej za nic nie chciał powyżej 208 i to też z kłopotami. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej płytce widziałem synchronicznie 250 magistralę, więc jednak jak to zwiesz "szaleńczo" da się podkręcić.
Wiem wiem, dlatego pisałem że pobije Epoxa (NB-A2).

Wybaczcie za złe zprecyzowanie odpowiedzi...ale ta godzina robi swoje :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mówisz że łatwo będzie usunąć tego ArcitcSilvera z chipsetu, znasz jakąś skuteczną metode ? Bo jesli by nastąpiła awaria to rozumiem ze usuwam paste i zakłądam radiator czy jeszcze do tego tą gume co oni tam dają :) ?

Z tym to nie ma problemy, bierzesz najpierw jakąś chusteczkę, wycierasz z "grubsza", potem niedoczyszczone miejsca patyczkami chigienicznymi (takie z watą na końcach ;) ), jesli bedzie schodzic gladko to ok, a jak nie to mozesz je lekko (naprawde lekko) zwilzyc np. zmywaczem do paznokci. Jest wiele sposobów, był nawet kiedyś o tym temat, wiec mozesz poszukać. :)

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Epox 8RDA+ - płytka super, jak wszyscy piszą ale. Dosyć dużo z nią problemów, przynajmniej tak wynika z postów. Trzeba nie trzeba dobrze by było zapontować dodatkoe chłodzenie bo to co tam dali nie daje rady. Ogólny problem według mnie to te jej grzanie :) Teraz plusy, płytka faja dużo dodatkowych złączek i przyłączek  :wink: super dzwięk. cena 535zł

Tyle problemów bo dużo ludzi ma tą mobo. Jak ta płyta była by tak "popularna" jak inne to było by na forum dużo mniej postów.

Sam ją mam i polecam!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w sumie ja bym proponował Epoxa 8RDA+ ale nie jestem do niej bardzo przekonany. Można jeszcze pomyśleć nad Soltekiem tylko że on nie ma Soundstorma. Wiec pozostaje Ci kupić tylko Epoxa.

Swoją drogą ktoś wie kiedy ma wyjść najnowszy Epox 8rda3+ tak to chyba się nazywa. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Soltek i nic wiecej :lol: przystepna cena i extra stabilnosc (zobacz moja stopke). dziala na starych budach atx (nie wiem jak inne plyty), choc zalecane jest atx2. jest extra. jesli nie potrzebujesz dodatkow to ta plyta jest dla Ciebie, choc jak pisali inni, to Twoj wybor. narka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ceny: Abit NF7-S faktycznie jest drozszy, ale...

1. dostajesz w nim kontroler sata/raid

2. dostajesz przejsciowke ata/sata wiec mozesz podlaczyc w sumie 5 urzadzen

3. no i jest cyfrowe wyjscie w soundstormie

Nie przejmuj sie, za bardzo, postami o klopotach z epoxem. Z abitem tez bywaja kopoty(np w moim zdechl bios i przez chwile mam starego kompa). Po prostu sprzedalo sie w Polsce duzo epoxow wiec statystycznie wychodzi wiecej bledow :) IMHO w tym momencie Abit lub Epox to najlepsze rozwiazania. (nie jestem obiektywny, ale ABIT rev. 2.0:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do czego sie wykorzystuje to wyjściew cyfrowe ? Bo w sumie nie warto dawać60złwiecej za coś czewgo sięnei używa, no chyba że dla tego 200 fsb gwarantowanego, ale na rda+ tez spokojnie mozna miec 200 :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja obstaje przy swoim :) Epox jest swietna płyta dla majsterowiczów. Jak komus daje frajde samodzielne krojenie radiatorków i dopieszczanie swojego kompa to Epox jest jak znalazł, bo po drobnych przeróbkach (nie mam na myśl V moda bo to drobne nie jest ;) ) ma fenomenalne mozliwości :) Ja sam nie miałem ani jednego problemu więc polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...