girribaldi Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Mam taki kod - jak wywołam funkcję dopisz w main to wywala błąd. Wiem że to jest banalne ale jakoś się zaplątałem w tym :( public class test { int tablica[]; public void wypisz () { for (int i=0; i<tablica.length; i++) { System.out.print(tablica[i]); } } public void dopisz() { for (int i=0; i<20; i++) { tablica[i]=i; } wypisz(); }} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Jak tworzysz statycznie tę tablicę to musisz jej podać rozmiar już przy inicjalizacji. PS na końcu średnik jeszcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 a po pierwsze... to naucz się chłopie, że w błędzie jest podana informacja co jest nie tak... :wink: i było by bardzo miło, gdybyś podawał co mówi ten błąd a nie tylko, że jest - jeśli sam nie potrafisz wywnioskować co jest nie tak. Akurat tu program jest na tyle prosty, że można go skompilować i uruchomić w pamięci :), ale zazwyczaj tak różowo nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...