lombadil Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Witam! Jako że niedługo kupuję sobie nowy komputer, byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w tej materii :) Złożyłem sobie coś takiego: Procesor: Intel Xeon E3110 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/ Płyta główna: Asus P5Q /intel P45/ Pamięć RAM: 2 x A-Data 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Extreme Edition [4 x 1GB] Dysk twardy: Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II Karta graficzna: Asus GeForce 8800GTS 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI Zasilacz: Pentagram 500W Silent Force CAV-500-A12S Mój budżet to ok. 2000zł +/- 200 zł (obejmuje on tylko wymienione podzespoły). Komputer potrzebny głównie do wygodnej pracy z kilkoma instancjami pamięciożernego środowiska programistycznego + Photoshop + WinAMP + itd. itp. :) Gram raczej rzadko, dla odstresowania się, mocną grafikę biorę po to, aby sporadycznie popykać z ciekawości w nowe tytuły w natywnej rozdzielczości LCDka (22''). Zestaw kupuję trochę na wyrost, jako że musi mi starczyć na 3-4 lata, a i modernizacji nie mam w zwyczaju :) Na pewno nie będę robił CF/SLI. 1. Czy ta konfiguracja (mobo+pamięć 800, co do procka nie mam wątpliwości) da się bez problemów wykręcić do powiedzmy 3,5-4,0 GHz? 2. Czy wybrany przeze mnie zasilacz uciągnie tą konfigurację przed i po OC? 3. Czy pomiędzy powyższą kartą graficzną istnieje jakaś różnica w wersjach Asusa i Gigabyte'a (ta sama cena)? 4. [Pytanie z innej beczki] Czy występuje duża różnica w jakości obrazu wyświetlanego przez LCDka (mój wybranek: LG L227WT-PF) przy pracy w nie-natywnej rozdzielczości? 5. [Pytanie z innej beczki2] Używam aktualnie 17'' CRT. Przy 60 Hz obraz wyraźnie miga, co strasznie mnie drażni. Większość monitorów LCD w natywnej rozdzielczości osiąga właśnie 60 Hz. Czy występuje więc ten sam efekt "migotania"? Z góry dzięki :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 (edytowane) Procesor: Intel Xeon E3110 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/ Płyta główna: Asus P5Q /intel P45/ Pamięć RAM: 2 x A-Data 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Extreme Edition [4 x 1GB] Dysk twardy: Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II Karta graficzna: Asus GeForce 8800GTS 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI Zasilacz: Pentagram 500W Silent Force CAV-500-A12S ZMIANY: DYSK ---> Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 GPU ---> Powercolor Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out ZASILACZ ---> BeQuiet StraightPower 450W / 400W / LUB EW. / Corsair 450W [CMPSU-450VXEU] SUMA(ESC.PL): 2142 zł / 2103 zł / 2098 zł 1. Czy ta konfiguracja (mobo+pamięć 800, co do procka nie mam wątpliwości) da się bez problemów wykręcić do powiedzmy 3,5-4,0 GHz?Pamięci są dobre, możesz zaoszczędzić ~30 zł i kupić 2x2gb a-daty za 235. Na boxowy 0,5 wyciągniesz ale więcej jak chcesz więcej to radze zmienić chłodzenie (pewnie zrobiłby więcej na boxie, ale lepiej mieć chłodnego procka) Edytowane 12 Września 2008 przez halo?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lombadil Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 (edytowane) "DYSK ---> Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1" Z dyskiem to akurat nie ma problemu, zawsze w razie czego można dorzucić dodatkowe GB :) Ta wersja 320 GB, którą wybrałem, też jest na cichych, lepszych talerzach, tak? "GPU ---> Powercolor Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out" Zauważyłem właśnie, że często polecacie tą kartę zamiast wybranego przeze mnie GeForce'a. Jakie są ku temu powody? Z tego co zdążyłem się zorientować, mają podobną cenę, a przyznam, że jestem gotów dołożyć te ~30 zł, żeby mieć pewność, że nie będzie z kartą graf. jakiś dziwnych kwasów. Ogólnie rzecz biorąc, kiedy ostatnio sprawdzałem, były duże problemy ze wsparciem Radeonów na Linuksie (brak sterowników), co jest dla mnie dużym minusem. Czy coś się zmieniło w tej materii? Poza tym skrobię sobie czasami jakieś proste gierki i wiem od kolegów z branży, że przy bardziej zaawansowanych zastosowaniach 3D pojawiają (pojawiały?) się dziwne artefakty na Radeonach. "ZASILACZ ---> BeQuiet StraightPower 450W / 400W / LUB EW. / Corsair 450W [CMPSU-450VXEU]" Na początku chciałem brać tego Corsaira, ale zastanawiałem się czy te 450W wystarczy. Z odpowiedzi wnioskuję, że tak :) Czy opłaca się inwestować w droższe zasiłki BeQuiet? Jaka jest różnica pomiędzy rzeczonym Corsairem a zasilaczem StraightPower o analogicznej mocy? "Pamięci są dobre, możesz zaoszczędzić ~30 zł i kupić 2x2gb a-daty za 235. Na boxowy 0,5 wyciągniesz ale więcej jak chcesz więcej to radze zmienić chłodzenie (pewnie zrobiłby więcej na boxie, ale lepiej mieć chłodnego procka)" No w sumie, jeśli z tymi pamięciami wyjdzie taniej, to czemu nie :) Co do chłodzenia - zapomniałem napisać, że biorę Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum. Myślę, że na te powiedzmy 4GHz wystarczy :) Edit: Hmm, pytanie co do dysku nieaktualne... Chciałem zabrać ten 320 GB z serii F1, ale z tego co widzę wyczerpały się w esc.pl. Wezmę ten zaproponowany 640GB albo zdobędę 320GB z innego źródła. Edytowane 12 Września 2008 przez lombadil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 (edytowane) "GPU ---> Powercolor Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out" Zauważyłem właśnie, że często polecacie tą kartę zamiast wybranego przeze mnie GeForce'a. Jakie są ku temu powody? Z tego co zdążyłem się zorientować, mają podobną cenę, a przyznam, że jestem gotów dołożyć te ~30 zł, żeby mieć pewność, że nie będzie z kartą graf. jakiś dziwnych kwasów. Ogólnie rzecz biorąc, kiedy ostatnio sprawdzałem, były duże problemy ze wsparciem Radeonów na Linuksie (brak sterowników), co jest dla mnie dużym minusem. Czy coś się zmieniło w tej materii? Poza tym skrobię sobie czasami jakieś proste gierki i wiem od kolegów z branży, że przy bardziej zaawansowanych zastosowaniach 3D pojawiają (pojawiały?) się dziwne artefakty na Radeonach. Jak działasz na Linuksie i wiesz, że radeony + linuks = nic dobrego, to oczywiście możesz brać tą 8800, ale nie lepiej Gainward GeForce 9800GTX+ 512MB DDRIII ? "ZASILACZ ---> BeQuiet StraightPower 450W / 400W / LUB EW. / Corsair 450W [CMPSU-450VXEU]" Na początku chciałem brać tego Corsaira, ale zastanawiałem się czy te 450W wystarczy. Z odpowiedzi wnioskuję, że tak icon_smile3.gif Czy opłaca się inwestować w droższe zasiłki BeQuiet? Jaka jest różnica pomiędzy rzeczonym Corsairem a zasilaczem StraightPower o analogicznej mocy? BeQuiet tak naprawdę wytrzyma więcej niż podano, poza tym cisza i pewność wykonania - jak masz fundusze to bierz BQ. Edit: Hmm, pytanie co do dysku nieaktualne... Chciałem zabrać ten 320 GB z serii F1, ale z tego co widzę wyczerpały się w esc.pl. Wezmę ten zaproponowany 640GB albo zdobędę 320GB z innego źródła.Wiem :) Dlatego dałem ten dysk 640gb Edytowane 12 Września 2008 przez halo?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lombadil Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Jak działasz na Linuksie i wiesz, że radeony + linuks = nic dobrego, to oczywiście możesz brać tą 8800, ale nie lepiej Gainward GeForce 9800GTX+ 512MB DDRIII ?Szczerze mówiąc to nie wiem czemu się uparłem na tego 8800GTS :) Zastanowię się jeszcze raz czego naprawdę potrzebuję, poczytam dziesiątki tematów o kartach graf. i może coś zdecyduje :) W każdym razie dzięki za radę. BeQuiet tak naprawdę wytrzyma więcej niż podano, poza tym cisza i pewność wykonania - jak masz fundusze to bierz BQ.Dobra, zdecydowałem się na tego BQ-SP :) Nie wiem tylko jaką moc brać... Czy wersja 400W wystarczy na wspomnianego Xeona wykręconego na ~4GHz i kartę graf. o poborze mocy porównywalnym do tego w przypadku polecanego GeForce'a 9800GTX+ 512MB DDRIII? Obliczyłem sobie, że przy stosunku FSB DRAM:CPU równym 1:1 (podobno tak najlepiej podkręcać Intele), aby osiągnąć wymarzone 4GHz, wspomniane A-daty musiały by pracować z częst. 888Mhz. Czy wytrzymają tyle, biorąc pod uwagę gwarantowane tylko 800Mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksigns Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 powinny wytrzymac- wiadomo kazde moga sie inaczej krecic ale te 900 Mhz na cl 4 zrobia .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Obliczyłem sobie, że przy stosunku FSB DRAM:CPU równym 1:1 (podobno tak najlepiej podkręcać Intele), aby osiągnąć wymarzone 4GHz, wspomniane A-daty musiały by pracować z częst. 888Mhz. Czy wytrzymają tyle, biorąc pod uwagę gwarantowane tylko 800Mhz? ludzie wykręcali pamięci 667MHz na ~900MHz, więc powinno spokojnie dać się podkręcić z 800MHz do 888MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lombadil Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc, większość kwestii już się wyjaśniła :) Ostatni mój problem dotyczy wyboru zasilacza - w przykładowych zestawach zamieszczonych w tym dziale (autorstwa Miguela) praktycznie wszędzie podany jest Antec EarthWatts 650W, a więc zasilacz o dość dużej mocy. Wy tymczasem proponujecie zasiłki BeQuiet o mocy 400W/450W. Czy to wystarczająco na podaną przeze mnie konf. (Xeon E3110 podkręcony na 4GHz, grafika - 9800GTX+, do tego LCD 22'' LG L227WT-PF)? Wacham się teraz pomiędzy: Antec EarthWatts 650W (279 zł) BeQuiet StraightPower 400W (220 zł) BeQuiet StraightPower 450W (259 zł) BeQuiet StraightPower 500W (299 zł) Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc w tej ostatniej (mam nadzieję :)) kwestii... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lombadil Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc, większość kwestii już się wyjaśniła :) Ostatni mój problem dotyczy wyboru zasilacza - w przykładowych zestawach zamieszczonych w tym dziale (autorstwa Miguela) praktycznie wszędzie podany jest Antec EarthWatts 650W, a więc zasilacz o dość dużej mocy. Wy tymczasem proponujecie zasiłki BeQuiet o mocy 400W/450W. Czy to wystarczająco na podaną przeze mnie konf. (Xeon E3110 podkręcony na 4GHz, grafika - 9800GTX+, do tego LCD 22'' LG L227WT-PF)? Wacham się teraz pomiędzy: Antec EarthWatts 650W (279 zł) BeQuiet StraightPower 400W (220 zł) BeQuiet StraightPower 450W (259 zł) BeQuiet StraightPower 500W (299 zł) Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc w tej ostatniej (mam nadzieję :)) kwestii... Pozdrawiam Sorry za double posta, ale trochę mi się spieszy :) Zamówienia muszę dokonać dzisiaj po południu i byłbym bardzo wdzięczny za jak najszybszą odpowiedź na moje pytania odnośnie zasilacza. :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 BeQuiet StraightPower 450W + dobre dwa wentylatory 120mm (przód i tył) i jest git Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lombadil Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Ok, wielkie dzięki panowie za pomoc :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...