WombaT Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 (edytowane) Witam. Jakim programem moge sprawdzic taktowania komponentow komputera? chodzi mi glownie o szyny pcie i pci. Mam Athlona LE-1620, u kumpla na dobrej plycie na szybko sprawdzilismy go i doszedl do ponad 3Ghz (z 2,4GHz) i przezyl 15min w Ut2004 - nie bylo czasu na wiecej zabawy. W domu jednak mam budzetowa plyte mATX Gigabyte'a na AMD 690V. Proboje troche podgonic dziada, ale ta malenka plyta nie jest stworzona do o/c i jedyne co moge zmienic to timingi pamieci, mnoznik ht i fsb. Podnioslem fsb z 200 na 210 i dzialac dziala, stabilnie. No ale nie wiem czy jest jakikolwiek sens bawienia sie tym jezeli np podsza sie wszystkie taktwania, pcie, pci itd. Jak to sprawdzic? Edytowane 13 Września 2008 przez WombaT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Po pierwsze to nie żadne FSB tylko HTT! Możesz przestawić,aby wraz z podnoszeniem htt nie podnosiło się pcie... Podaj dokładny model płyty,i jakie masz pamięci? Proponuję od razu dać 242x12 HT na 3 następnie odpowiednio ustaw ramy i zrób aby pcie się nie podnosiło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WombaT Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Po pierwsze to nie żadne FSB tylko HTT! Możesz przestawić,aby wraz z podnoszeniem htt nie podnosiło się pcie... Podaj dokładny model płyty,i jakie masz pamięci? Proponuję od razu dać 242x12 HT na 3 następnie odpowiednio ustaw ramy i zrób aby pcie się nie podnosiło. Niechaj bedzie htt, w biosie opcja sie nazywa fsb i dlatego tak pisze. Po drugie to chyba nie odczytales, bo napisalem ze nie mam mozliwosci ustawienia blokady na pcie! JEDYNA opcja do o/c w biosie to regulacja htt, nic wiecej.... Dlatego sie pytam o program ktory mi poda taktowania poszczegolnych szyn bo ktos gdzies pisal/mowil ze na tym chipsecie jest to zablokowane domyslnie i nawet jak nei ma opcji w biosie to sie nie podnosi w co nie bardzo wierze. Chce sie upewnic. Plyta to GA-MA69VM-S2, a pamieci to jakies najtansze kingstony 800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Dobrze się składa bo Siostra akurat ma tą płytkę,więc jeżeli jutro będę miał czas to się pobawię. A co do programu,to niestety nie znam żadnego.Nawet Everest(Full) zawodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WombaT Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 juz nie trzeba ;) okazalo sie na tej plycie pci i pcie sa zablokowane ;) tyle wyciagnalem po 20min prob i 30min orthosa: temp procesora nie przekraczala 40*C - a chlodzony jest pasywnie. jak dla mnie jest fajnie, jutro zobacze ile jeszcze wycisne z tej plyty za 100zl :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...