oliwa Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Witam Mam następujący problem Kupilem wzmacniacz samochodowy boschmananna 4x150W czyli 4x50W 4OHMS 0.02% THD http://www.allegro.pl/show_item.php?item=11982017 Z mysla o podlaczeniu go w DOMU jako zasilacz chchialem używać starego (sprawnego) zasilacza komputerowego At o mocy 230W i na +12 - 9A Jednak podłączyłem wszystko i wzmacniacz nawet się nie zapala lampka power MOŻE COS ROBIE ZLE ??? Wzmacniacz jest na pewno sprawny Jeśli wszystko robie dobrze to proszę o pomoc w znalezieniu jakiegos TANIEGO sposobu żeby uruchomic ten wzmacniacz. Operation voltage (negative Ground) DC 12V W załączniku jest dokładny opis wzmacniacza http://www.icpnet.pl/~olej/boshmann.jpg Sorka ze tutaj ale mysle ze moze być tu ktos ktory juz cos takiego robil. Proszę o pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 a podlaczyles +12V do gniazda REMOTE we wzmacniaczu??? Wedlug mnie wzmacniacz powinnien ruszyc ale zasilacz jest stanowczo za slaby - gdyz z samego iloczynu napiecia i natezenia wychodzi ciut ponad 100W. Poza tym jest jeszcze jedno ale: zasilacz daje 12V a wzmacniacze samochodowe dzialaja normalnie z napieciem +14,4V (12V jest bez wlaczonego silnika) co nie zmienia faktu, ze wzmacniacz powinien ruszyc - jednak przy glosnym graniu spalisz zasilacz i mozesz przez to rozwalic wzmacniacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Do tego to ci proponuje kupic jakis transformatorek i zrobic sobie samemu zasilanie bo na komputerowym to ci nie pojdzie zadobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 nie doczytalem sie czy zasilacz ci rusza, bo jak nie to np. mozesz obciazyc go (do testow) zarowka np. samochodowa na +5V i wtedy odpalac, powinno ruszyc ... jak ruszy to wtedy zeby ci zarowka nie bruzdzila podpinasz do +5V rezytor (najlepiej druciak, taki kilka watow) i bedzie gut ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Daj obciążenie (np żarówke) na +5V w zasilaczu - może pomoże.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 zrob tak - zalatw sobie od jakies lampy halogenowej toroid 12V ale musi byc minimum 200W - dolacz do niego mostek greatza co da spadek napiecia ok 1,2V czyli masz 10,8V wyprostowanego napiecia - po dolaczeniu kondensatorow filtrujacych otrzymasz pierwiastek z 2 * 10,8 = 15,2V - idealnie do wzmachola. Zastosuj baterie kondensatorow np 4*22000uF - u mnie takie byly po 10zl za sztuke (mam wlasnie takie do radia w samochodzie - lutuje miodzio). Pozdrawiam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 A ha - ja mam zasilacz AT 200W przerobiony na normalny zasilacz - wylutowalem wszystkie kable i wlutowalem w plytke kable masa +5V i +12V o przekroju 2,5mm2 - stosowalem go zarowno jako zasilacz 5V jak i 12V do petiera i nie potrzebowalem niczego dolaczac do drugiej linii - zreszta wlacz zasilacz do jak nic do niego nie jest podlaczone - jak wentylator sie kreci znaczy ze +12V dziala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwa Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Ok ale wytlumacz mi prosze jak to wyszstko zrobic skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> te czesci i jak one wygladaja Dodam tylko ze wiatrak w obudowie zasilacza sie kreci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwa Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 ten toroid to jest w czyms takim ??? A jesli tak to czy jego moc bedzie wystaraczajaca i tak jak pisales wystarczy ze zalatwie z takiej 200W a nie jak tu z 500W ??? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=12155798 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Transforamtor wyglada jak kolko na ktore nawiniety jest drut. Do tego jeszcze mostek prostowniczy (zmienia napiecie zmienne na stale) i do tego kendziory (walce z 2 nuzkami) do wygladzenia napiecia. To co podales to jest poprostu halogen ogrodowy i od niema trafa a my mowimy o takich co sa w domu i montuje sie je w suficie albo w szafkach. Nazwa tego to zarowki halogenowe. Popatrz czy bezpiecznik jest dobry we wzmacniaczu i czy dobrze podlanczasz wzmacniacz. Powinien on zapracowac na zasilaczu z kompa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 i zobacz czy podlaczyles remote'a - jak masz trzy gniazda zasilajace we wzmacholu to Jedno jest masa drugie +12V i trzecie remote - czyli zdalne wlaczanie wzmacniacza - to musisz polaczyc z linia +12V bo inaczej wzmacniacz sie nie wlaczy. Transformator to taki bardzo ciezki walec gdzie pod gruba warstwa folii widac drut nawiniety na okrag (rdzen) - srodek tego okregu jest zalany zywica i w srodku wywiercona jest dziura o srednicy okolo 10mm a sam walec ma srednice ok 10-15cm :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...