Skocz do zawartości
oliwa

Podłączenie wzmacniacza samochodowego w domu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam następujący problem

Kupilem wzmacniacz samochodowy boschmananna 4x150W czyli 4x50W 4OHMS 0.02% THD

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=11982017

Z mysla o podlaczeniu go w DOMU jako zasilacz chchialem używać starego (sprawnego) zasilacza komputerowego At o mocy 230W i na +12 - 9A

Jednak podłączyłem wszystko i wzmacniacz nawet się nie zapala lampka power MOŻE COS ROBIE ZLE ???

Wzmacniacz jest na pewno sprawny

Jeśli wszystko robie dobrze to proszę o pomoc w znalezieniu jakiegos TANIEGO sposobu żeby uruchomic ten wzmacniacz.

Operation voltage (negative Ground) DC 12V

W załączniku jest dokładny opis wzmacniacza

http://www.icpnet.pl/~olej/boshmann.jpg

Sorka ze tutaj ale mysle ze moze być tu ktos ktory juz cos takiego robil.

Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a podlaczyles +12V do gniazda REMOTE we wzmacniaczu??? Wedlug mnie wzmacniacz powinnien ruszyc ale zasilacz jest stanowczo za slaby - gdyz z samego iloczynu napiecia i natezenia wychodzi ciut ponad 100W. Poza tym jest jeszcze jedno ale: zasilacz daje 12V a wzmacniacze samochodowe dzialaja normalnie z napieciem +14,4V (12V jest bez wlaczonego silnika) co nie zmienia faktu, ze wzmacniacz powinien ruszyc - jednak przy glosnym graniu spalisz zasilacz i mozesz przez to rozwalic wzmacniacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie doczytalem sie czy zasilacz ci rusza, bo jak nie to np. mozesz obciazyc go (do testow) zarowka np. samochodowa na +5V i wtedy odpalac, powinno ruszyc ... jak ruszy to wtedy zeby ci zarowka nie bruzdzila podpinasz do +5V rezytor (najlepiej druciak, taki kilka watow) i bedzie gut ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrob tak - zalatw sobie od jakies lampy halogenowej toroid 12V ale musi byc minimum 200W - dolacz do niego mostek greatza co da spadek napiecia ok 1,2V czyli masz 10,8V wyprostowanego napiecia - po dolaczeniu kondensatorow filtrujacych otrzymasz pierwiastek z 2 * 10,8 = 15,2V - idealnie do wzmachola. Zastosuj baterie kondensatorow np 4*22000uF - u mnie takie byly po 10zl za sztuke (mam wlasnie takie do radia w samochodzie - lutuje miodzio). Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ha - ja mam zasilacz AT 200W przerobiony na normalny zasilacz - wylutowalem wszystkie kable i wlutowalem w plytke kable masa +5V i +12V o przekroju 2,5mm2 - stosowalem go zarowno jako zasilacz 5V jak i 12V do petiera i nie potrzebowalem niczego dolaczac do drugiej linii - zreszta wlacz zasilacz do jak nic do niego nie jest podlaczone - jak wentylator sie kreci znaczy ze +12V dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ale wytlumacz mi prosze jak to wyszstko zrobic skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> te czesci i jak one wygladaja

Dodam tylko ze wiatrak w obudowie zasilacza sie kreci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Transforamtor wyglada jak kolko na ktore nawiniety jest drut. Do tego jeszcze mostek prostowniczy (zmienia napiecie zmienne na stale) i do tego kendziory (walce z 2 nuzkami) do wygladzenia napiecia.

To co podales to jest poprostu halogen ogrodowy i od niema trafa a my mowimy o takich co sa w domu i montuje sie je w suficie albo w szafkach. Nazwa tego to zarowki halogenowe.

Popatrz czy bezpiecznik jest dobry we wzmacniaczu i czy dobrze podlanczasz wzmacniacz. Powinien on zapracowac na zasilaczu z kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i zobacz czy podlaczyles remote'a - jak masz trzy gniazda zasilajace we wzmacholu to Jedno jest masa drugie +12V i trzecie remote - czyli zdalne wlaczanie wzmacniacza - to musisz polaczyc z linia +12V bo inaczej wzmacniacz sie nie wlaczy. Transformator to taki bardzo ciezki walec gdzie pod gruba warstwa folii widac drut nawiniety na okrag (rdzen) - srodek tego okregu jest zalany zywica i w srodku wywiercona jest dziura o srednicy okolo 10mm a sam walec ma srednice ok 10-15cm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...