Skocz do zawartości
Jackassek

Pytanie O Ram

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam 4 identyczne pamięci ocz flex xlc ddr3 1600 mhz. Mam takie pytanie- czyjezeli sa to 2 pary dual channel to jest roznica jak je powkladam? sa przeciez identyczne(ale nie wiem czy sa jakos dobierane. Pytam bo mnogośc blue screenow juz mnie przeraza. w ortosie wyskakuje mi co chwile bład. rounding cos tam i że czas oczekiwany byl ponizej 0,4 a bylo 0,5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj jest raczej problem z ustawieniami. podaj napięcia (wszystkie - nie tylko na pamięci), timingi, fsb oraz sprzęt który masz w obudowie. Screeny z memset, cpuz i everesta bardzo sie przydadzą.

próbowałeś testować tylko po 2 moduły?

Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesor jest ustawiony standardowo na 2,66(q9450)fsb 1333. timingi 6-6-6-18 1t trrd 5 trc 33 twr 12 twtr 18 tfaw 21 trd 11 trtp7 trfc 191 tref 7.8 uS

P1(auto) P2(auto). Napięcia cpu 1,5v loadline calibration enabled ; cpu pll 1,6v ; cpu vtt voltage 1,3v ; memory voltage 2,1v ; nb core 1,68v ; sb core 1,6v ; cpu gtl_ref(od0 do3)ratio-auto ; nb glt_ref ratio-auto ; ddr3 (cha1 chb1 cha2 chb2) ref voltage -auto. Teraz sprzęt zasilacz tagan bz 1100w. Asus striker II extreme, 2(2x1gb)Ocz flex xlc ddr3 1600mhz. Intel core 2 quad q9450 2,66ghz. Evga geforce 9800GX2 SSC. Dysk wd black sata2 750gb. Screeny podam później bo musze znowu winde postawic bo przez te ciągle resety i blue screeny juz nawet sie nei ładuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ddr3 moga pracvować z 1T, ale przestawiłbym Command Rate na 2T - przynajmniej dla testu czy to rozwiąże problem

timingi 6-6-6-18 to dość ciasno jak na ddr3

napięcie - nie wiem jakie zaleca producent, ale wydaje mi sie wysokie. zazwyczaj ddr3 nie lubią się z wyższym niż 2V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jackassek napisał(a):

witam mam 4 identyczne pamięci ocz flex xlc ddr3 1600 mhz. Mam takie pytanie- czyjezeli sa to 2 pary dual channel to jest roznica jak je powkladam? sa przeciez identyczne(ale nie wiem czy sa jakos dobierane. Pytam bo mnogośc blue screenow juz mnie przeraza. w ortosie wyskakuje mi co chwile bład. rounding cos tam i że czas oczekiwany byl ponizej 0,4 a bylo 0,5.

Teoretycznie nie. W praktyce różnie to bywa.

Ja również mam 4x1GB (DDR2) - kupione jako 2 zestawy.

Najpierw miałem 2x1GB, a później dokupiłem 2 identyczny zestaw.

Sprawa wygląda tak, że nie chciały działać przy włożonych 4 kościach na mojej P5K-PRO (blue screeny itp.), wystarczyło je pozamieniać miejscami i wszystko śmiga.

W biosie nic dodatkowo nie przestawiałem (w odniesieniu do 2x1GB).

Command Rate ustaw na 2T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mach82 napisał(a):

SB najniższe, NB 1.45V. Jak chcesz płytę spalić, to możesz nadal trzymać 1.7V. Daj też command rate 2T i vdimm 1.9V

1.7V na NB - nieźle. Chipset się pewnie gotuje i to jest przyczyną niestabilności.

Dobra droga do uwalenia płyty.

V na NB ustawić najniższe aby system był stabilny :)

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie baw sie napieciami na CPU, to nie zalezy od tego

ustaw pamieci na 1,8 - 1,85

NB oraz SB 1,4

timingi narazie daj na auto i najwazniejsze: DRAM Clk Skew na obu channelach daj na Delay 250ps

i jesli to bedzie działać wtedy możesz się bawic w timingi.

ogolnie pamieci OCZ nie zabardzo dogaduja sie z plytami Asusa pod DDR3 sam z tym walczylem sporo czasu no ale jest to do ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi