Skocz do zawartości
fargo1980

Problem Z Instalacjią Windosa

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

Mam następujący problem z instalacją Windowsa. Może zacznę od konfiguracji kompa.

Płyta Asus P5Q

Procesor Intel Q6600 2.4@3.6

Pamięć OCZ 2 x 2 800 Mhz

Grafika GTX260

Dyski seagate 2 x 250 GB IDE

Problem mój polega na tym, iż system instaluje się 1,5 do 2 godzin obojętnie czy to Vista czy XP.

Części są sprawne wszystkie ( sprawdzane i diagnozowane softem ) Miałem niedawno inną płytę główną MSI P6N SLIv2 i system instalował się normalnie. Po zmianie płyty głównej i grafiki zaczął się ślimaczyć zamiast dostać "kopa". Nie pomógł również flash biosu na najnowszy.

Jakieś pomysły ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale co to ma do rzeczy? A czy po tej instalacji ma jakiegoś muła?

Chodzi o to że nie powinien się tak długo instalować. Po każdej czynności ( wpisaniu klucza, wpisaniu nazwy konta, kopiowaniu plików pomijam fakt że to robi 30 minut, formatowaniu partycji ) myśli za długo, diody od dysków nie migają czyli nie pracuje. Po jakichś 3-4 minutach po każdej z w/w czynności zaczyna instalować dalej. Przez to osiągi jego spadają w samym systemie.

Czy tylko czas tej instalacji cię niepokoi?

Tez i to bardzo, chyba że nie ma to aż tak dużego znaczenia na późniejszą pracę ?

Jak masz podłączone te dyski twarde?

normalnie na IDE nie raid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewidętnie jest coś nie tak , u mnie na starym Duronie 700mhz , HDD ATA 80GB i 768 MB ram XP instaluje się jakieś 45-50 min .

Z opisu widzę że masz dyski ATA , podłącz tylko jeden dysk i zobacz .

Jaki masz napęd DVD ( zakładam że to DVD a nie stary CD ) - stara ATA czy SATA I/II ? .

Z tego widzę Asus ma jeden kanał ATA , a a tamta MSI miała 2 kanały ATa, do Asusa podłączysz max. 2 urządzenia ATa, do MSI max. 4 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewidętnie jest coś nie tak , u mnie na starym Duronie 700mhz , HDD ATA 80GB i 768 MB ram XP instaluje się jakieś 45-50 min .

Z opisu widzę że masz dyski ATA , podłącz tylko jeden dysk i zobacz .

Jaki masz napęd DVD ( zakładam że to DVD a nie stary CD ) - stara ATA czy SATA I/II ? .

Z tego widzę Asus ma jeden kanał ATA , a a tamta MSI miała 2 kanały ATa, do Asusa podłączysz max. 2 urządzenia ATa, do MSI max. 4 .

Na jednym dysku dzieje się to samo. DVD jak i dyski SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi