Skocz do zawartości
gary1985

Raid Na Płycie Asus P5k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Wiec postanowiłem zrobić sobie Radia tylko zbytnio nie wiem jak sie za to zabrac.Poczytałem trochę na necie ale mam jeszcze kilka wątpliwości.Tak wiec muszę mieć dwa takie same dyski.Potem te dwa dyski podłączam po specjalne wejścia Raid tak?I ustawiam w biosie i bedzie chodzić?Czy cos ominąłem?Poczytałem na temat mojej płyty głównej i gdzie niegdzie piszą ze trzeba zakupić dodatkowy kontroler np. taki:

http://www.znak.pl/index.php?cid=1516&...ATA2+PCIE+0%2F1

Trzeba miec jakieś osobne taśmy do podłączenia tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Wiec postanowiłem zrobić sobie Radia tylko zbytnio nie wiem jak sie za to zabrac.Poczytałem trochę na necie ale mam jeszcze kilka wątpliwości.Tak wiec muszę mieć dwa takie same dyski.Potem te dwa dyski podłączam po specjalne wejścia Raid tak?I ustawiam w biosie i bedzie chodzić?Czy cos ominąłem?Poczytałem na temat mojej płyty głównej i gdzie niegdzie piszą ze trzeba zakupić dodatkowy kontroler np. taki:

http://www.znak.pl/index.php?cid=1516&...ATA2+PCIE+0%2F1

Trzeba miec jakieś osobne taśmy do podłączenia tego?

Twoja Płyta nie ma RAID, więc proponuje wymianę płyty. (Jej SB to Intel ICH-9)

Wszystko się podłącza tak samo, przez zwykłe taśmy.

Wystarczy w BIOS zmienić tryb pracy kontrolera na RAID.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jej Sb to ICH-9.A przez ten kontroler co podałem nie da sie podłączyć?Na stronie pisze ze ma Raid:obsługa Raid tak (SATA RAID 0, 1, JBOD)

Po nazwie ICH9 musi być litera "R" - jak RAID.

W tej płycie jej nie ma, więc obsługi RAID brak.

Najlepiej zobacz w BIOS czy możesz ustawić tryb pracy kontrolera na RAID?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak tego co czytałem można go zrobić na dodatkowym kontrolerze JMicron który znajduje się na płycie.Problem jest taki, że jedno ze złącz obsługujących RAID jest wyprowadzone na zewnątrz w postaci portu ESATA.

A ja pisałem zmień płyte.

Jak to soie wyobrażasz 1 dysk w obudowie, a 2 na zewnątrz?

To tak jabyś jechał samochodem, a reszta pasażerów na dachu... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja pisałem zmień płyte.

Jak to soie wyobrażasz 1 dysk w obudowie, a 2 na zewnątrz?

To tak jabyś jechał samochodem, a reszta pasażerów na dachu... :mur:

Nie masz pojęcia o czym gadasz. Jak bawiłem się w raid na p5b (taka sama sytuacja, sata + e-sata), to jeden kabelek po prostu wychodził przez wyjęty śledź w obudowie, a dysk normalnie znajdował się pod drugim dyskiem w szynie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz pojęcia o czym gadasz. Jak bawiłem się w raid na p5b (taka sama sytuacja, sata + e-sata), to jeden kabelek po prostu wychodził przez wyjęty śledź w obudowie, a dysk normalnie znajdował się pod drugim dyskiem w szynie.

Wiem o czym mówię kolego bo też miałem taką "uchybioną" płytę.

Mam przenośny dysk na E-SATA i nie wyobrażam sobie używanie go jako USB, więc zapychanie sobie jedynego portu esata jest nie trafionym pomysłem.

Wygoda takiego rozwiązania też pozostawia sporo do życzenia.

Funkcja RAID przy takim umieszczeniu portów jest bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej b. malo osob korzysta z e-sata, a koszt kabla sata - e-sata jest znikomy (i na pewno bardziej oplacalny, niz wymiana płyty tylko z tego powodu). Autor zrobi jak chce, ja tylko zaznaczyłem, że "chcieć to móc".

Zauważ, że w 1 poście autor rozważa zakup dodatkowego kontrolera RAID co jest totalnie bez sensu.

Lepiej sprzedać tą płytę i kupić lepszą. Wyjdzie tyle samo $$$ co za zakup tego kontrolera.

Ale to tylko MÓJ punkt widzenia i JA tak bym zrobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważ, że w 1 poście autor rozważa zakup dodatkowego kontrolera RAID co jest totalnie bez sensu.

Lepiej sprzedać tą płytę i kupić lepszą. Wyjdzie tyle samo $$$ co za zakup tego kontrolera.

Ale to tylko MÓJ punkt widzenia i JA tak bym zrobił.

Tu sie mylisz.Nowy kontroler kosztuje 70zł(na allegro) wraz z przesyłka na chipsecie Silicon Image Sil3132 co jest bardzo dobra oznaka.Co do podłączenia Raida pod moja płytę rzeczywiście jeden kabel musiał by wychodzić na zewnątrz.Raczej nie stac mnie na wydanie 200-300zł na nowa płytę gdzie ta ma 8 miechów.Tylko pozostaje pytanie czy kontroler lepiej się będzie spisywał niz podłączenie pod sama płytę.Jedno jest pewne będzie na pewno wygodniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi