Ghostman Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 (edytowane) Witam Kupiłem oostatnio nowy dysk Seagate 160GB. Zamontowałem go dzisiaj, zainstalowałem system, dysk troche zaczął skrzypić, wiec porozglądałem sie za programami do diagnostyki. Zapuścilem HD tune, temperatury brak, zapuściłem everesta, temperatury brak, jeszcze jeden soft do temperatury dysków i nadal to samo, dotknąłem dysku od dołu to sie sparzyłem. Mam rozumieć, że dysk jest felerny i mam z nim iść do sklepu? HD Tune pokazał takie odczyty, uszkodzonych bloków (sektorów?) niewykrył. Przy czym zauważyłem, że jak testował ten dysk czy nie ma uszkodzonych bloków to zaczęła się prędkość od 68MB/s a skończyła na 40MB/s http://i34.tinypic.com/16bax5t.jpg Edytowane 26 Września 2008 przez Ghostman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Zobacz, czy możesz odczytac SMART - pewnie nie i stąd 'brak' temp. dysku. Wyniki odczytu liniowego w normie, 'oparzyłeś' się pewnie od scalaka na spodzie - norma, albo raczej: nie jest to jeszcze powód do paniki. Jeśli nie będzie SMARTa wina może leżec po stronie biosu, kontrolera lub sterowników - raczej nie dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghostman Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) w speed fanie nie ma wyboru dysku dla smart, ale bios pokazuje smart enabled. da sie cos z tym zrobic? Edytowane 27 Września 2008 przez Ghostman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Jaki chipset i jakie ustawienia kontrolera HDD (AHCI czy emulacja IDE)? Spotkałem się z sytuacją gdy bodaj w AMD690 przy ustawieniu AHCI niemożliwy był odczyt parametrów SMART i temperatury dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghostman Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) Jaki chipset i jakie ustawienia kontrolera HDD (AHCI czy emulacja IDE)? Spotkałem się z sytuacją gdy bodaj w AMD690 przy ustawieniu AHCI niemożliwy był odczyt parametrów SMART i temperatury dysku. nForce520, bios pokazuje IDE z numerkiem 2. zauwazyłem ze jak odpale system z drugiego dysku to na tym temperature pokazuje, a jak odpale system na tym dysku to smart nie dziala takie odczyty ze smart są: http://i37.tinypic.com/qrype9.jpg Edytowane 27 Września 2008 przez Ghostman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Temperatura 36*C. Czunik działa. Ale dlaczego nie pokazuje smarta gdy dysk dziala jako systemowy nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Na sterownikach nForce (nowych) SMART nie działa, trzeba instalować standardowe Microsoft`u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghostman Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Na sterownikach nForce (nowych) SMART nie działa, trzeba instalować standardowe Microsoft`u. przywróciłem sterowniki od ms ale wałek nadal występuje, drugą rzeczą jest to ze na xp mam zainstalowane te same stery dostarczone przez gigabyte (bo taką mam płyte) i smart dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Sprawdzałem to raz jeszcze. Na sterowniku 6.0.6001.18000 od MS - SMART działa. Na sterowniku SATAIDE Driver (v10.3.0.42) WHQL - nie działa. Tak to wygląda u mnie - system to Vista X64 SP1. Na XP na pewno działa ze sterami MS, nie wiem jak jest ze sterownikami nVidia IDE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...