EXO3 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Witam! Czy ktoś miał okazję realizować czek wystawiony zagranicą? 'Gama' opłat w naszych bankach jest dość zróżnicowania, więc jeśli ktoś miałby jakieś wskazówki 'gdzie się udać z czekiem' albo 'jakiego banku unikać' to prosiłbym o wypowiedzenie się w temacie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Ja miałem (nie)przyjemność. Generanie dużo z tym problemów, sporo kosztów i dużo czasu oczekiwania. Swój czek - inkasa, realizowałem w banku PKO. Za tę operację zapłacić musiałem ~30zł i tylko dlatego, że miałem konto w PKO, gdyby nie to, koszty byłyby powyżej 100zł. Czas realizacji tego czeku w moim wypadku to 6,5 tygodnia i podobno było to bardzo szybko ;] Nie wszystkie czeki są czekami inkasa, to trzeba zauważyć. Jeśli jest to czek z podatkiem z UK, to zapewne nie będzie problemu z przyjęciem do banku. Co do reszty banków to się nie wypowiadam, byłem tylko w PKO, bo tam mam konto. Aha, jeszcze jedno. Nie we wszystkich placówkach Ci taki czek przyjmą. Raczej tylko w tych "główniejszych". Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) Ja czeki z Kanady realizowałem w PKO BP i nie było z tym najmniejszych problemów! Wszystko załatwiałem w kilkanaście minut (opłata coś koło 20 pln). Z tego co się orientuję to bank może zrobić 2 rzeczy: - odkupić od nas czek i wtedy na miejscu wypłaca nam wartość czeku minus prowizja - wziąć w inkaso, wtedy bank niejako w naszym imieniu odsyła czek do banku, który go wystawił w celu ściągnięcia należności. Tak opcja może właśnie potrwać bardzo długo.... Edytowane 27 Września 2008 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Witam! Czy ktoś miał okazję realizować czek wystawiony zagranicą? 'Gama' opłat w naszych bankach jest dość zróżnicowania, więc jeśli ktoś miałby jakieś wskazówki 'gdzie się udać z czekiem' albo 'jakiego banku unikać' to prosiłbym o wypowiedzenie się w temacie. Pozdrawiam Jeśli chodzi o czeki zagraniczne bezkonkurencyjny jest Bank Handlowy w Warszawie (citi handlowy). Inkaso bezpłatne i zawsze realizowane w < 4 tygodni, skup 1% 2-3 dni. Niestety trzeba mieć konto. Standardowo obsługa w banku głupieje na widok czeku, ale mają procedury do których potrafią się dokopać co np. w PKO BP i Pekao SA jest wyższą szkołą jazdy. Bez zakładania konta bodaj dało się zrealizować w starym BPH, ale procedury irytujące (trzeba czekać na zgodę centrum kart i czeków plus dane na czeku muszą być identyczne z adresem zameldowania) i opłata była znacząco wyższa (nie pamiętam dokładnie kwoty, sorry). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 (edytowane) Ok. Dzięki panowie za info :) Jutro wybiorę się do banku i zobaczymy co mi powiedzą. Aktualizacja: No i zrobiłem dziś sobie wycieczkę po kilku bankach (PKO,PeKaO SA, ING i coś tam jeszcze). Efekt? wszędzie przy realizacji czeku trzeba mieć swoje konto w danym banku, wszystkie chciały wziąć czek w inkaso z czasem trwania ok 2-3 miesięcy. Generalnie wiedza na temat czeków u osób, na które trafiłem była chyba mniejsza od mojej niestety. Np. sympatyczna Pani z PKO oznajmiła mi, że czek, który posiadam jest ważny 30 dni, i jest on już nie ważny... umknął jej fakt, że na czeku jest napisane, że czas ważności to pół roku licząc od daty wystawienia (sierpień br.). Po tym fakcie uznałem, że w PKO chyba nic nie załatwię. W PKO także opłata zakrawa na potępienie. Życzą sobie ok 30 zł kosztów przesyłki czeku itp oraz 80 zł na zabezpieczenie. W pozostałych bankach opłaty zamykają się na 30 zł. W PeKaO Pani sprawiała wrażenie jakby chciała mi powiedzieć: "Panie idź Pan z tym czekiem wszędzie ale nie do nas.. u nas się nie opłaca, trzeba długo czekać i wogóle jest tu beznadziejnie" ;) Generalnie postanowiłem, że wybiorę się do większego miasta czyt. większych oddziałów - być może tam pracują bardziej życzliwi ludzie. Byłem w sumie także w CitiHandlowym, ale gdy wszedłem do środka i zobaczyłem rozmiary oddziału uznałem na podstawie wcześniejszych doświadczeń, że nic tu po mnie. Nie pozostaje nic innego jak liczyć na cud w Katowicach w dniu jutrzejszym :) Pozdro Edytowane 29 Września 2008 przez EXO3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyuki88 Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 i jak, udało ci się? mi przychodzą czeki z ameryki, też próbowałam realizować w pko, to juz ponad 6 tygodniu minęło i jeszcze pierwszego nie dostałam, a przyszły już dwa kolejne i wolałaby pójść z nimi gdzie zrobią to szybciej, a najlepiej od razu <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Postanowiłem, że napiszę posta o finale mojej przygody z czekiem - przyda się dla kogoś kto będzie miał podobny problem. Otóż Panie i Panowie - z czekami lecieć do BZ WBK. Szerokim łukiem omijać PKO bo tam procedury i niewiedza pracowników nt. czeków jest wręcz porażająca. Mówię to jako klient tego banku od ok 4 lat. W największym oddziale w Katowicach jest 1 - słownie: jedna - Pani, która umie przyjąć czek do inkasa (sic!). Chodziłem do tego oddziału z 3 razy - gdy za 3 Pani mi powiedziała, zebym przyszedł pojutrze bo wówczas będzie Pani z która rozmawiałem podczas 1 wizyty (tą jedyną obsługującą czeki) postanowiłem, że moja noga wiecej tam nie postanie. Obecnie wśród młodych ludzi panuje moda na ING (moja subiektywna opinia) ale w dziedzinie czeku też nic ciekawego ten bank nam nie zaoferuje. Polecam wspomniany wyżej BZ WBK. Zero problemów z realizacją czeku. Powtarzam ZERO. Pani przyjęła czek z uśmiechem na twarzy i zapewniała, że postarają się go zrealizować tak szybko jak to możliwe. W praktyce zajęło to równe 3 tygodnie, więc myślę że jak na inkaso to dość szybko. Przyjmując czek obyło się praktycznie bez żadnych pytań i wątpliwości, którymi byłem zasypywany w innych bankach. Wystarczyły bodajże 3 podpisy i wszystko było gotowe. W tym samym czasie założyłem w tym banku konto walutowe, które zaraz po realizacji czeku mogłem zamknąć bez żadnych opłat. Jednym słowem: polecam. ps. opłata to coś ok 20-30 zł ale już nie pamiętam dokładnie. W każdym razie nie naliczają żadnych prowizji od wartości czeku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Wszystko dlatego że czek jest średniowiecznym instrumentem płatniczym. Pod tym względem to zagranica jest zacofana. Wcale się nie dziwię, że są takie problemy z realizację w Polsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julo Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 (edytowane) Na przyszłośc polecam, zamiast chodzić po placówkach, łatwiej będzie zadzwonić na infolinie danego banku - co jak co, ale pracownicy placówek to najczęściej najsłabiej wyszkoleni pracownicy w całej instytucji. instrumentem płatniczym jeśli już instrument - to dłużny ;) Edytowane 6 Lutego 2009 przez Julo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 jeśli już instrument - to dłużny ;)Czek jest papierem wartościowym pełniącym rolę instrumentu płatniczego. Źródło: Strona banku BZWBK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Na przyszłośc polecam, zamiast chodzić po placówkach, łatwiej będzie zadzwonić na infolinie danego banku - co jak co, ale pracownicy placówek to najczęściej najsłabiej wyszkoleni pracownicy w całej instytucji.Próbowałeś kiedyś dzwonić na te infolinie? Szybciej zajmie Ci tourne po oddziałach niż połącznenie z konsultantem. Poza tym co z tego, że jakaś Pani przy telefonie mi powie, że przyjmują czeki od ręki itp, a pójde do oddziału i Pani zrobi oczy jak 5 zł bo pierwszy raz na oczy czek widzi? :) Pani przy telefonie mi czeku do inkasa nie przyjmie. Co do "średniowieczności" czeku to troche jest w tym racji. Ale jak wszystko ma swoje plusy i minusy. Z drugiej strony gdybym z tym czekiem poszedł do banku w UK to pieniądze bym miał pewnie na następny dzień - ciężko wówczas formułowac jakieś zarzuty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Co do "średniowieczności" czeku to troche jest w tym racji. Ale jak wszystko ma swoje plusy i minusy. Z drugiej strony gdybym z tym czekiem poszedł do banku w UK to pieniądze bym miał pewnie na następny dzień - ciężko wówczas formułowac jakieś zarzuty.Przelew. Gdybyś miał te pieniądze na koncie, wówczas wybranie zajęłoby Ci w bankomacie poniżej minuty. Dlatego są średniowieczne, bo kasa nie jest łatwo dostępna. Jak można w XXIw czekać miesiąc na pieniądze. W IE z czekami są takie absurdy że łeb boli. Realizacją czeku zajmuje się TYLKO ta konkretna placówka, która wydała czek! I tylko ona. Nie można zrealizować czeku wydanego w oddziale AIB np. w centrum, w jakimś innym oddziale AIB w innej części miasta!!! Tylko ten konkretny oddział, który wydał może go zrealizować. TEN SAM BANK :mur: Oczywiście to tylko przykład. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julo Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) Próbowałeś kiedyś dzwonić na te infolinie? Szybciej zajmie Ci tourne po oddziałach niż połącznenie z konsultantem. Poza tym co z tego, że jakaś Pani przy telefonie mi powie, że przyjmują czeki od ręki itp, a pójde do oddziału i Pani zrobi oczy jak 5 zł bo pierwszy raz na oczy czek widzi? :) Pani przy telefonie mi czeku do inkasa nie przyjmie. Kilka razy, ponadto pracowałem w "infolinii" - help desk bankowości elektronicznej, ale często zdarzało mi się pomagać zarówno klientom jak i pracownikom w sprawach nie do końca związanych z obszarem moich "zainteresowań". Po prostu ludzie w placówkach są często tak nie ogarnięci, że nawet nie wiedzą z kim się kontaktować w razie wątpliwości - komunikacja w ramach centrali działa znacznie lepiej ;) Czek jest papierem wartościowym pełniącym rolę instrumentu płatniczego. Źródło: Strona banku BZWBK Ok, nie kłóce się - instrument dłużny to bardziej "naukowe" określenie ;) Edytowane 7 Lutego 2009 przez Julo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 instrument dłużny to bardziej "naukowe" określenie ;)To po prostu błędne określenie, a nie naukowe. Instrument dłużny jest jednym z instrumentów finansowych, który stwierdza istnienie wierzytelności dłużnika wobec podmiotu, który udostępnił mu środki finansowe. W związku z udostępnieniem środków finansowych dłużnik zobowiązuje się w określonym czasie zwrócić całą kwotę oraz zapłacić odsetki z tytułu wykorzystywania pożyczonego kapitału. Instrumenty dłużne pełnią ważną rolę w obrocie gospodarczym. Z jednej strony służą do pozyskiwania kapitału na finansowanie bieżącej działalności (państwu, gminom, przedsiębiorstwom), z drugiej są formą lokowania wolnego kapitału, która przynosi wymierne korzyści w postaci odsetek. Instrumenty dłużne zazwyczaj ceciach!e wysoka płynność i niewielkie ryzyko inwestycyjne (wyjątkiem są junk bonds, czyli obligacje śmieciowe). Do instrumentów dłużnych zalicza się wszystkie obligacje, weksle, certyfikaty, bony skarbowe i pieniężne, a także papiery wartościowe będące dowodem zobowiązania finansowego pomiędzy zaciągającym zobowiązanie a nabywcą papieru dłużnego. Gdzie w czeku masz jakieś naliczanie odsetek? To po prostu kartka papieru informująca, że okazicielowi należy z wypłacić określoną kwotę, oraz informacja gdzie się po nią zwrócić. To nie jest żadna pożyczka, kredyt, czy coś w tym rodzaju. Pomyliłeś pojęcia. To tyle :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 (edytowane) Chyba rozumiem o co Julo-wi chodzi http://en.wikipedia.org/wiki/IOU Zatem historyczne określenie :) Edytowane 8 Lutego 2009 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Panowie kończcie już ten OT. [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Panowie kończcie już ten OT. [;Z mojej strony koniec. Pomyliłeś pojęcia. To tyle :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julo Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Z mojej strony koniec. Koniec off topu, ale pojęć nie pomyliłem - trasant (wystawca czeku) w momencie wręczenia czeku wierzycielowi staje sie jego (wierzyciela) dłużnikiem, a bank w którym wystawca czeku (dłużnik) ma konto staje się w tej sytuacji tzw dłużnikiem wekslowym (trasatem). Mówię o czeku gotówkowym Po prostu pisząc tamtego posta miałem w głowie podział instrumentów finansowych na dłużne, powiernicze i udziałowe. Pozdrawiam ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...