leszek_e Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 (edytowane) Witam! Chciałbym zadac bycmoze glupie pytanie ale ostatnio przesiadlem sie na nowego kompa i w moim biosie pojawila sie magiczna opcja "AHCI mode"... poszperalem w googlach, bo czlowiek nie wiedzial co to w ogole jest i sie dowiedzial :D, i teraz ma zamote... Wczesniej mialem sobie plyte na s939, z obsluga SATA2... Nie byla tam zadnych opcji ptrzelaczania trybow, jedynie dysk mial zworke zmiany trybu SATA <-> SATA2, a i kazdy poslugiwal sie terminem SATA2 a nie AHCI no i bylo powiedziane: "SATA2 obsluguje NCQ, SATA(1) nie obsluguje. Noi wszystko fajnie bo powiedzmy ze sie zgadza... ale nie do konca. Milem plyte z SATA2, mialem dysk z SATA2 - mialem SATA2, mialem NCQ, mialem SMART. Teraz mam jakies AHCI - mam NCQ, niemam SMART (niemam temeperaturek w windzie). Moje pytanie: oco tutaj chodzi? Tzn jak mialem "zwykle" SATA2 to mialem w koncu to NCQ czy nie mailem skoro dzialal smart. Bo aktualne doniesienia mowia ze gdy dziala smart i temperaturki w windzie sa to nie ma AHCI a skoro nie ma AHCI to nie ma NCQ... no ale przeciez SATA2 obsluguje NCQ... i tak w kolko... Ktos mi moze wyjasnic oco w tym wszystkim chodzi? Edytowane 1 Października 2008 przez leszek_e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 (edytowane) Teraz mam jakies AHCI - mam NCQ, niemam SMART (niemam temeperaturek w windzie).AHCI = SATA/SATA2, w zależności od kontrolera. Ja przechodziłem podobną drogę i tak jak ja, jak miałeś S939 to prawdopodobnie na chipsecie nVidii, którego kontroler SATA potrafi "udawać" normalny kontroler IDE i dlatego nie trzeba kombinować ze sterownikami do SATA aby zainstalować Windows XP, a jednocześnie w pełni obsługiwała wszystkie dobrodziejstwa SATA, wystarczyło tylko zainstalować odpowiedni sterownik. W momencie przejścia do obozu "niebieskich" obudziłem się z płytą która też potrafiła udawać IDE, ale przełączenie na SATA (czyli włączenie AHCI) wymagało kombinowania z wymuszaniem instalacji sterownika itp. Dało się to zrobić i działa doskonale, ale pewien niesmak pozostał ;) To, że teraz nie masz dostępu do danych SMART i temperatury, spowodowane może być dwiema rzeczami: 1. albo posiadasz płytę na chipsecie AMD690 i na niej w momencie włączenia AHCI nie jest możliwy odczyt SMART - było o tym na forum 2. albo posiadasz płytę na chipsecie nVidii i na niej od którejś wersji sterowników nForce również nie jest możliwy odczyt SMART - było o tym na forum. Trafiłem? Bo aktualne doniesienia mowia ze gdy dziala smart i temperaturki w windzie sa to nie ma AHCI a skoro nie ma AHCI to nie ma NCQ... no ale przeciez SATA2 obsluguje NCQ... i tak w kolko...Na mojej płycie z Intelem P45 miałem temperatury i SMART zarówno przy trybie pracy IDE jaki i AHCI. Edytowane 6 Października 2008 przez katoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 chipset amd770 wiec mozna powiedziec ze trafiles :-)! Dzieki wielkie :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...