Skocz do zawartości
tcotm

Komputer Optymalny "cena / (jakość * Wydajność)"

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o poniższym zestawie? Komputer ma być ekonomicznie uzasadniony, głownie do pracy po godzinach z eclipsem (środowisko dla programistów, oparte o jave - w moim przypadku php/xhtml/js/css/itd), w mocno dalszej kolejności do rozrywki. Ostatni raz sprzęt kompletowałem w 2001, więc trochę się zdeaktualizowałem i ciężko to idzie ;).

LCD: HP LP2475W

M/B: Gigabyte GA-EP45-DS4

CPU: E7200 box

RAM: Patriot 4GB Dual DDR2 800 CL4 PDC24G6400LLK

HDD: 2x Samsung 640GB HD642JJ (raid 0, z myślą o późniejszym 0+1 lub 3)

GPU: Gigabyte HD4850 1024MB GV-R485MC-1GH

O/S: Vista Home Prem. 64bit.

W tej chwili najpoważniej zastanawiam się nad obudową - ceną i wyglądem kusi Antec NSK6580B, ale może warto dopłacić do Lancool'a K6/K7 z zasilaczem w granicach 200 pln (?).

Edytowane przez tcotm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta lepsza byłaby Palit Sonic.

Przy Hd4850 512mb a 1gb nie widać wielkiej różnicy.Większa różnica jest dopiero przy HD4870.

Zasilacz jakiś 450\500W na przyszłość.Może być np.Pentagram SilentForce 500W.Nie jest zły ani mocno głośny.Firma tez dobra i wentyl o str. piłki golfowej :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeswojej strony polecam AmacroX Warrior AX500-A (wspollokatorowi zlozylem komputer i zmierzylem napiecia miernikiem za 12zł - napiecia idealne w granicach bledu pomiaru, w moim dwuletnim z siga tez w normie) a zasilacz juz za 170 wyhaczysz

co do gpu- 4850 z 512, nie oplaca sie brac wiecej, bo w wyzszych rozdzialkach ta karta to padaka i tak bedzie rwac i tak, w przypadku grania w 1280 albo nizej 512 wystarczy

mobo/ram/cpu w pytke :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podałeś podstawowej informacji czyli ile możesz pieniążków przeznaczyć na sprzęcik.

Chciałbym powiedzieć, że pieniądze nie grają roli, ale bym skłamał. Nie ustaliłem konkretnej kwoty, ale żeby nie przesadzić staram się dobrać podzespoły optymalne pod względem wydajności do ceny - mam nadzieję, że w pewnym stopniu uratuje to mnie przed bankructwem. ;) W tej chwili za zestaw z monitorem i oesem (bez klawiatury i myszorka) wychodzi około 4500. Myślę, że nie jest problemem nagiąć tą kwotę w jedną, czy drugą stronę - pytanie czy się opłaca.

Karta lepsza byłaby Palit Sonic.

Przy Hd4850 512mb a 1gb nie widać wielkiej różnicy.Większa różnica jest dopiero przy HD4870.

Ta karta zwróciła moją uwagę, ponieważ ma pasywne chłodzenie. Wyobrażam sobie, że nawet (?) gdyby naszło mnie na jakieś domowe o/c, to dodając sporsze śmigło zachowałbym ciszę w obudowie. Cenowo jest chyba porównywalna z innymi 4850 - około 520 pln. Widzę, że ten palit jest w podobnej koncepcji i cenie - zaleta, że z wiatrakiem zajmuje dwa sloty, ale zgaduje, że zawsze musi trochę szumieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, oglądałam tą obudowę (Antec NSK6580B) i spostrzeżenia mam takie, że zasilacz trochę odstaje mocą, złączami i wiatrakiem od obecnej dobrej przeciętnej, ale biorąc pod uwagę cenę, to jest to chyba dla mnie najlepsze wyjście. Obudowa jest bardzo solidna i dobrze wykonana, ew. przedni panel mógłby być nieco sztywniejszy. Całość wygląda przy tym przyzwoicie, bez zbędnych udziwnień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie postawiłem na ślepy los i kupiłem zestaw jak opisałem w pierwszym poscie. ;)

Na razie moge powiedzieć tyle, że nie polecam wymienionej płyty głównej (Gigabyte GA-EP45-DS4). Mimo najnowszego biosu (F9) są problemy z wybudzeniem z trybu uśpienia (Vista 64), ustawienia O/C przypadkowo kasują się przy restartach, a podczas POST'u nie jest akceptowany setup, przy którym system jest stabilny (3.8GHz @ 1.35v, 333Mhz MCH latch z poziomu EasyTune).

Czytałem, że z EP35 były/są identyczne problemy. :blink:

Edytowane przez tcotm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi